Przyjedz na zlot, to sie ja podepnie pod kompa i zobaczy co jej dolega ....."Pawlacz" pisze:Witajcie
Ostatnio mam pewien problem z kontrolką ABS, a kto wie może i z samym ABS-em.
Kappa - ABS nie żyje
Odp: Kappa - kontrolka ABS
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa - ABS
Chętnie bym przyjechał, ale niestety w sobotę rano mam robotę i nie wiem do której mi się zejdzie. Z drugiej strony ode mnie to wcale nie jest daleko, tym bardziej że i prywatnie też bywam nad tym zalewem. Nie wiem czy gdybym zajechał tam np. późnym popołudniem to też zostałbym przyjęty? (oczywiście bez żadnych zdecydowanych w tym momencie deklaracji z mojej strony).
Przyznam, że z pzryjemnością i ciekawością popatrzyłbym na Wasze cudeńka
Na razie dziekuję za wszystkie rady, a jak tylko podejmę jakieś działania i będę znał ich rezultat, to od razu się nimi podzielę.
Przyznam, że z pzryjemnością i ciekawością popatrzyłbym na Wasze cudeńka

Na razie dziekuję za wszystkie rady, a jak tylko podejmę jakieś działania i będę znał ich rezultat, to od razu się nimi podzielę.
"Włoszczyzna" jest piękna!
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Kappa - ABS
Czy przez słowo "przyjęty" rozumiesz przyjęcie na zlot (to z pewnoscią tak"Pawlacz" pisze:gdybym zajechał tam np. późnym popołudniem to też zostałbym przyjęty?

Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

-
Kappa - ABS
Kurcze jesli tylko mi sie uda to napewno podjadę. Najbardziej chciałbym podjechać już rano i posiedzieć sobie do wieczorka, ale mam wielkie wątpliwości czy to się uda.... 

-
Kappa - ABS
Epilog
Jak to z włoskimi samochodami bywa problem rozwiązał się sam (albo przynajmniej na jakiś czas uległ uśpieniu). Pomimo tego, że chwilowo z braku czasu nie podjąłem działań w celu usunięcia usterki, rzeczonej usterki i tak nie ma...
Już jakiś czas jeżdżę sobie spokojnie zapominając o zapalonej kontrolce ABS. Zobaczymy co będzie dalej, ale czasem warto pokusić się o cierpliwość. Można zaoszczędzić pieniędzy
Pozdrawiam wszystkich
Jak to z włoskimi samochodami bywa problem rozwiązał się sam (albo przynajmniej na jakiś czas uległ uśpieniu). Pomimo tego, że chwilowo z braku czasu nie podjąłem działań w celu usunięcia usterki, rzeczonej usterki i tak nie ma...

Już jakiś czas jeżdżę sobie spokojnie zapominając o zapalonej kontrolce ABS. Zobaczymy co będzie dalej, ale czasem warto pokusić się o cierpliwość. Można zaoszczędzić pieniędzy

Pozdrawiam wszystkich
Kappa - ABS
hej
zrób sobie mały tescik hamulców najlepiej gdzies na nowym i równym asfalcie rozpedz sie troszke (50-70 km/h albo i wiecej jak chcesz) i depnij z całes siły w hamulec jezeli odczujesz specyficzne dla ABS szarpanie to znaczy ze sie problem sam rozwiazał a jak koła sie zablokuja (jedno dwa albo i wszystkie ) poznasz po sladach tzn ze spaliła ci sie zaróweczka w kontrolce
btw jezeli ci sie swieci kontrolka to hamujac abs nie powinien sie właczac ale hamulce powinny byc sprawne
zrób sobie mały tescik hamulców najlepiej gdzies na nowym i równym asfalcie rozpedz sie troszke (50-70 km/h albo i wiecej jak chcesz) i depnij z całes siły w hamulec jezeli odczujesz specyficzne dla ABS szarpanie to znaczy ze sie problem sam rozwiazał a jak koła sie zablokuja (jedno dwa albo i wszystkie ) poznasz po sladach tzn ze spaliła ci sie zaróweczka w kontrolce

btw jezeli ci sie swieci kontrolka to hamujac abs nie powinien sie właczac ale hamulce powinny byc sprawne
była prisma i delta I a teraz jest Kappa 

- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Kappa - ABS
1.Podlacz do examinera
2.Jezeli wyjdzie jakis problem z czujnikiem ABS to go wymien.
a mialem podobny problem 2 czy 3 lata temu. Jak zrobilo sie cieplej to zaczynala zapalac sie kontrolka i nie dzialal ABS, po wymianie czujnika (razem z piasta) kola tylnego, prawego, do dzis mam spokoj.
2.Jezeli wyjdzie jakis problem z czujnikiem ABS to go wymien.
a mialem podobny problem 2 czy 3 lata temu. Jak zrobilo sie cieplej to zaczynala zapalac sie kontrolka i nie dzialal ABS, po wymianie czujnika (razem z piasta) kola tylnego, prawego, do dzis mam spokoj.
- DRoszi
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
ABS Kappa problemik
podczas jazdy zapalila mi sie nagle kontrolka ABS
no i sprawdzilem, pedal w podloge i nie dziala
nic innego zadnych objawów
zgasilem silnik na parkingu poszedlem na zakupy i dziala kontrolka sie juz nie pali
ale wydaje mi się jakby inaczej chodzil - szybciej się załączał ????
może to tylko wyczulenie po chwilowym defekcie
check nic nie pokazał
idzie to jakos samemu zdiagnozowac- przeczyscic czujniki albo coś innego ????
no i sprawdzilem, pedal w podloge i nie dziala
nic innego zadnych objawów
zgasilem silnik na parkingu poszedlem na zakupy i dziala kontrolka sie juz nie pali
ale wydaje mi się jakby inaczej chodzil - szybciej się załączał ????
może to tylko wyczulenie po chwilowym defekcie
check nic nie pokazał
idzie to jakos samemu zdiagnozowac- przeczyscic czujniki albo coś innego ????
>WWW.WIMAKRUSZWICA.PL Naturalne Żywienie Zwierząt
Kappa - ABS
może przewód się gdzieś przetarł?
Landrynka -Y 1,2 16V
zamiast Pasikonika srebrna Santarita:)
zamiast Pasikonika srebrna Santarita:)
Kappa - ABS
sprawdź przewody przy kołach, najczęściej tam się przerywają
znajdź kogoś do pomocy , ty ruszaj kabelkami a ktoś niech siedzi w środku i patrzy czy się kontrolka nie zapala
znajdź kogoś do pomocy , ty ruszaj kabelkami a ktoś niech siedzi w środku i patrzy czy się kontrolka nie zapala
Była Kappa 2,4 jtd
jest Audi A6 C5 2.5TDI / ale spoko docelowo THESIS powrót musi być
jest Audi A6 C5 2.5TDI / ale spoko docelowo THESIS powrót musi być
- DRoszi
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Kappa - ABS
no to absu brak kompletnie
przeczysciłem zębatki w przednich kołach i nic były mocno zasyfione
kable chba są ok może jakos trzeba czujniki przeczyscić ????
mam tez taki bajer jak rano odpale to kontrolka abs sie nie pali
przejade 20 m i sie pali
dopuki się nie pali to czuc przy lekkim hamowaniu prace pompy abs - drganiei pulsowanie pedału hamulca
ma ktos pomysł ??????? moze trzeba sprawdzić tylne koła
nie wiem jak tam sie do tego dobrac bo nie widze czujników
są jakies wczepoione do osłon tarcz ???
przeczysciłem zębatki w przednich kołach i nic były mocno zasyfione
kable chba są ok może jakos trzeba czujniki przeczyscić ????
mam tez taki bajer jak rano odpale to kontrolka abs sie nie pali
przejade 20 m i sie pali
dopuki się nie pali to czuc przy lekkim hamowaniu prace pompy abs - drganiei pulsowanie pedału hamulca
ma ktos pomysł ??????? moze trzeba sprawdzić tylne koła
>WWW.WIMAKRUSZWICA.PL Naturalne Żywienie Zwierząt
Kappa - ABS
W kappie 2.0 20V Turbo czujnik od ABS-u z przodu jest w piaście"DRoszi" pisze: ma ktos pomysł ??????? moze trzeba sprawdzić tylne koła
Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM
Alfa Romeo 145 1.6 TS
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM

Alfa Romeo 145 1.6 TS
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Kappa - ABS
Jeśli po szybkim sprawdzeniu czujników i połączeń jest wszystko OK to najlepiej podjechać na diagnozę. Będzie czarno na białym który czujnik szwankuje. Jeśli lampka zapala sie dopiero podczas jazdy to instalacja raczej dobra. Jeśli uszkodzony jest czujnik w tylnym kole to niestety trzeba wymienić całą piastę z łożyskiem.
- Taz
- Klubowicz
- Imię: Irek
- Kontakt:
Kappa - ABS
Po ponad roku odgrzewam temat.
Problem: świecąca się kontrolka ABS (w czasie postoju i w czasie jazdy). Wszystkie czujniki wpięte. Diagnoza Examinera - prawe tylne koło.
Hipotetyczne przyczyny:
1. Uszkodzony czujnik (do wymiany razem z piastą).
2. Rozpięty kabel (bo podobno od czujnika idzie kabel ok 1m i potem jest złączka jeszcze i dalej kabel w stronę przodu auta - podobno złączka jest w nadkolu).
3. Przecięty gdzieś kabel.
Przetrzepałem forum ale nie znalazłem więcej możliwych rozwiązań. Proszę o jakieś opinie i/lub zweryfikowanie moich hipotez (tu uśmiecham się do prezesjm
)
Problem: świecąca się kontrolka ABS (w czasie postoju i w czasie jazdy). Wszystkie czujniki wpięte. Diagnoza Examinera - prawe tylne koło.
Hipotetyczne przyczyny:
1. Uszkodzony czujnik (do wymiany razem z piastą).
2. Rozpięty kabel (bo podobno od czujnika idzie kabel ok 1m i potem jest złączka jeszcze i dalej kabel w stronę przodu auta - podobno złączka jest w nadkolu).
3. Przecięty gdzieś kabel.
Przetrzepałem forum ale nie znalazłem więcej możliwych rozwiązań. Proszę o jakieś opinie i/lub zweryfikowanie moich hipotez (tu uśmiecham się do prezesjm

'12 Lancia Voyager 3,6
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'06 Yamaha R6 RJ11 track only
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
...i służbowa '21 Skoda Octavia 1,5 150KM DSG
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'06 Yamaha R6 RJ11 track only
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
...i służbowa '21 Skoda Octavia 1,5 150KM DSG