Kappa - słabe działanie klimy

Anonymous

Kappa - słabe działanie klimy

Post autor: Anonymous » 27 kwie 2007, 17:33

Witam. Wymieniłem chłodnice klimy bo była nieszczelna,układ został osuszony,dobity,sprawdzony na szczelność..niby wszystko super a ja daje na Full Auto na 18st. a w aucie jest 21:-( daje na low a w aucie jest 20st. Czy coś mam z klimą nie tak czy kappy nie chłodzą aż tak mocno?

Awatar użytkownika
Łukasz
Klubowicz
Klubowicz

Klima słabo działa:-( pomocy

Post autor: Łukasz » 27 kwie 2007, 18:40

A jak przylozysz dlon do kratek nawiewu to czujesz chlod??
Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps

Anonymous

Post autor: Anonymous » 27 kwie 2007, 20:10

no chłód jest...z nawiwu leci ok 12st bo zmierzyłem termometrem. Z tego co wyczytałem to niektórzy mają ok 8st z nawiewu wiec nie wiem co mam o tym myśleć...

Awatar użytkownika
Łukasz
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Łukasz » 27 kwie 2007, 22:15

"ralfo20v" pisze:no chłód jest...z nawiwu leci ok 12st bo zmierzyłem termometrem. Z tego co wyczytałem to niektórzy mają ok 8st z nawiewu wiec nie wiem co mam o tym myśleć...
Jaki model L i jaki silnik??-podam ci ilosc czynnika jaka powinna byc w ukladzie.
Byc moze to twoje zludzenie i wydaje ci sie, ze slabo chlodzi. Pamietaj, ze na postoju klima bedzie mniej wydajna niz podczas jazdy.
8st to moze byc w chlodne dni a nie w upaly po ponad 30stopni na zewnatrz.
Peuegot 307 SW HDI 110ps

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Kubek » 27 kwie 2007, 22:19

"ralfo20v" pisze:no chłód jest...z nawiwu leci ok 12st bo zmierzyłem termometrem. Z tego co wyczytałem to niektórzy mają ok 8st z nawiewu wiec nie wiem co mam o tym myśleć...
Ta temperatura zalezy tez od obrotow silnika, rozumiem ze 12 C masz na biegu jałowym ? W nowym zdorwym aucie, nabitym klima przy dobrych obrotach w okolicy 1000 powinno byc cos okolo 5 C. U mnie np. przy 3000 obrotow wieje temeraturka -2C

Jakim tez termometrem mierzyles ? Powinno sie to robic dobrym elektronicznym ktory szybko reaguje na zmiane temperatury przynajmniej 1C/30 sekudn im szybszy tym lepszy :D No ale jak Ci schladza do 20 C to jest to super temeratura, to LO to jest cos w okolicach 18 C, wiec jesli Ci schladza do 20C to jak dla mnie wypas, wiadomo slonce grzeje przez szybe, na blache, auto sie nagrzewa, klima Ci w krotkim czasie lepiej nie schlodzi, zreszta poniezej 20 jest juz nie zdrowo chlodzic, to do ilu Ci schlodzi zalezy od temperatury na zewnatrz, jak bedziesz mial na zewnatrz 36 C to wiadomo ze troche dluzej jej to zajmie i bedzie tez mniejsza wydajnosc.

W kazdym razie, z tego Co wiem zeby Ci schlodzilo do 18 stopniow to by ta klima musiala chodzic w twoim samochodzie kilka godzin i to i tak przy duzym naslonecznieniu i wysokiej temperaturze bylo by trudne. Nie masz czasem np. czarnego samochodu ?

Takie 12 C z nawiewu swiadczy o tym ze moze byc malo czynnika, zreszta to zalezy od klimy tez w aucie nie wiem jak wydaje klimy sa w kappach, musieli by sie inni kapownicy wypowiedziec i pomierzyc u siebie temperatury.
Juz bez Lancia ale dalej w Klubie :)

Awatar użytkownika
pawcio1
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: pawcio1 » 27 kwie 2007, 22:48

Objawy podobne jakby klima była nieszczelna i troche czynnika uciekło,przy dobrze działającej klimie na termonetrze (takim eletronicznym jak Kubek mówi) spokojnie powinno pokazywać ok.8-10* C Auta włoskie klime mają dość wydajna :roll:
Była Lancia Delta Hpe 1.8 16v vvt
Była Kappa 2.0 16v T.
Jest Alfa Romeo 166 3.0 V6

Anonymous

Post autor: Anonymous » 28 kwie 2007, 10:14

Klima jest szczelna..temperature mierzyłem w ten sam dzień co była klima nabita do 700g czynnika. Auto mam granatowe ale kolega ma omege czarną i jak mi puścił klime na 18 to aż mi ciarki z zimna przeszły i kości bolały...a u mnie jest tylko chłodno i nic wiecej...może to ma coś wspólnego z filtrem kabinowym?Nie jest zbyt czysty,rok albo półtora nie zmieniany....Czy to może mieć wpływ na temperature?

Awatar użytkownika
pawcio1
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: pawcio1 » 28 kwie 2007, 10:26

"ralfo20v" pisze:Klima jest szczelna..temperature mierzyłem w ten sam dzień co była klima nabita do 700g czynnika. Auto mam granatowe ale kolega ma omege czarną i jak mi puścił klime na 18 to aż mi ciarki z zimna przeszły i kości bolały...a u mnie jest tylko chłodno i nic wiecej...może to ma coś wspólnego z filtrem kabinowym?Nie jest zbyt czysty,rok albo półtora nie zmieniany....Czy to może mieć wpływ na temperature?
Tak istotnego wpływu na tem.chłodzenia to ten filtr nie ma,niemniej powinieneś go natychmiast wymienić!!!A kompresor cały czas sie załącza i pracuje? Ja mam Delte,to tam troche inaczej to wszystko...
Była Lancia Delta Hpe 1.8 16v vvt
Była Kappa 2.0 16v T.
Jest Alfa Romeo 166 3.0 V6

Awatar użytkownika
adasik12
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: adasik12 » 28 kwie 2007, 10:31

A działa ci pierwszy bieg na wentylatorze od chodnicy?
Lancia Dedra sw 1.9 tds ls

Awatar użytkownika
Miniol
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Miniol » 28 kwie 2007, 12:13

ad 1) wentylator od chlodnicy sprawdzic jak pisze przedmowca
ad 2) dobra probe bedzie tez zmierzenie temp podczas jazdy, gdy silnik ma wieksze obroty ( mysle tu o 2000-3000, bez szanenstw do odciecia), a chlodnica owiewana jest przez ped powietrza.
schlodzic samochod w cieply dzien na postoju do ponizej 20 stopni to dla klimy trudne zadanie, a dla nas to nie zdrowe. mysle ze 21-22 stopnie aucie to juz optimum, nie ma co nizej schladzac, szczegolnie jak jezdzimy na dosc krotkich odcinkach.
bez Lancii,ale z pasja do pieknych samochodow ;)

volkswagenfan: Polo 6N, Golf V

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Kubek » 28 kwie 2007, 12:16

"adasik12" pisze:A działa ci pierwszy bieg na wentylatorze od chodnicy?
No właśnie ?

Ale wiesz z tymi klimami to jest roznie, maja rozna wydajnosc, u mnie jest jakas znacznie przewymiarowana i chlodzi jak glupia ze przeziebic sie mozna ale za to samochod ledwo jedzie jak ja wlacze i pali tez rzez nia duzo a np. w Fordzie Fusionie jest taka klima ze nawet sie nie czuje na silniku czy jest wlaczona czy nie ale za to tak strasnzie nie chlodzi, tylko wieje delikatnym chlodem, czyli i tak chlodzi :D No i moze twoj kolega w omedze wlaczal tez Ci klime przy 20 C na zewnatrz a ty np. swoją testowałes przy 26 C
Pomimo ze mierzyles zaraz po dobiciu to mogło już coś uciec

Anonymous

Post autor: Anonymous » 28 kwie 2007, 12:17

wentylator nie działa mi jak pracuje klima. Włącza sie wtedy jak silnik osiągnie jakąś tam temp....powinien chodzić?Powinien chodzić cały czas jak klima pracuje?

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Kubek » 28 kwie 2007, 12:22

"ralfo20v" pisze:wentylator nie działa mi jak pracuje klima. Włącza sie wtedy jak silnik osiągnie jakąś tam temp....powinien chodzić?Powinien chodzić cały czas jak klima pracuje?
dokładnie z klimą powinien zawsze pracować wentylator na 1 biegu jałowym, jeżeli Ci się włącza dopieor przy zagrzanym silniku to coś chyba z czujnikiem temperatury wkręcanym do chłodnicy, albo jest uszkodzony albo w ogóle jest dla samochodu bez klimy zamontowany, tkai czujnik dla auta z klima powinien mieć 3 przewody, zwykły ma dwa

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Post autor: prezesjm » 28 kwie 2007, 13:08

"Kubek" pisze:
"ralfo20v" pisze:wentylator nie działa mi jak pracuje klima. Włącza sie wtedy jak silnik osiągnie jakąś tam temp....powinien chodzić?Powinien chodzić cały czas jak klima pracuje?
dokładnie z klimą powinien zawsze pracować wentylator na 1 biegu jałowym, jeżeli Ci się włącza dopieor przy zagrzanym silniku to coś chyba z czujnikiem temperatury wkręcanym do chłodnicy, albo jest uszkodzony albo w ogóle jest dla samochodu bez klimy zamontowany, tkai czujnik dla auta z klima powinien mieć 3 przewody, zwykły ma dwa
Szanowny kolego KUBEK. Jak zauważyłem ralfo20v pytał o radę w sprawie Kappy (choć w profilu jest coś innego). Nie wszystkie auta sa zbudowane tak jak Dedra i nie wszystkie rady będą pasować . Proszę koledze nie robić wody z mózgowia bo biedny zacznie szukać wyłącznika którego w kappie NIE MA. Wentylator wcale nie musi pracować cały czas przy włączonej klimie, włącza się on w razie potrzeby, steruje nim czujnik umieszczony na osuszaczu.
Co do klimy to w Kappie nie jest zbyt wydajna, filtr przeciwpyłkowy bezwzględnie trzeba wymienić , zabrudzony mocno ogranicza wydajność. Tego czynnika to jak pamiętam w Kappie powinno być coś koło 800 gram a nie 700, może to być powód słabszego chłodzenia. Podczas pracy klimatyzacji dotknij ręką przewodów idących do parownika, przewody idą po lewej stronie komory silnika na nadkolu ( patrząc od przodu), jeden powinien być zimny a drugi powinien być wyraźnie cieplejszy nawet mocno ciepły. Porządny zakład sprawdza podczas serwisu klimy ciśnienia i może podać na tej podstawie stan kompresora, może już kompresor jest mało wydajny - dość częsta przypadłość w Kappie bo w tym modelu kompresor chodzi właściwie cały czas. jak możesz to sprawdź w okienku rewizyjnym na osuszaczu jak zachowuje się czynnik, czy przepływa laminarnie czy jest zburzony.

Awatar użytkownika
Łukasz
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Łukasz » 28 kwie 2007, 14:35

"prezesjm" pisze:
"Kubek" pisze:
Szanowny kolego KUBEK. Jak zauważyłem ralfo20v pytał o radę w sprawie Kappy (choć w profilu jest coś innego). Nie wszystkie auta sa zbudowane tak jak Dedra i nie wszystkie rady będą pasować . Proszę koledze nie robić wody z mózgowia bo biedny zacznie szukać wyłącznika którego w kappie NIE MA. Wentylator wcale nie musi pracować cały czas przy włączonej klimie, włącza się on w razie potrzeby, steruje nim czujnik umieszczony na osuszaczu.
Co do klimy to w Kappie nie jest zbyt wydajna, filtr przeciwpyłkowy bezwzględnie trzeba wymienić , zabrudzony mocno ogranicza wydajność. Tego czynnika to jak pamiętam w Kappie powinno być coś koło 800 gram a nie 700, może to być powód słabszego chłodzenia. Podczas pracy klimatyzacji dotknij ręką przewodów idących do parownika, przewody idą po lewej stronie komory silnika na nadkolu ( patrząc od przodu), jeden powinien być zimny a drugi powinien być wyraźnie cieplejszy nawet mocno ciepły. Porządny zakład sprawdza podczas serwisu klimy ciśnienia i może podać na tej podstawie stan kompresora, może już kompresor jest mało wydajny - dość częsta przypadłość w Kappie bo w tym modelu kompresor chodzi właściwie cały czas. jak możesz to sprawdź w okienku rewizyjnym na osuszaczu jak zachowuje się czynnik, czy przepływa laminarnie czy jest zburzony.
Dla silnika 2.0 20V byly przewidziane 2 kompresory
Denso-800gr.
Sanden-730gr.
Faktycznie wentylator zalacza sie wtedy kiedy ukladowi robi sie goraco. Steruje nim zdaje sie czujnik wysokiego cisnienia.
Z wydajnoscia sprezarki to racja. Byc moze nie tloczy juz tyle ile trzeba i poprostu sie wyeksplatowala, chociaz czesciej sie spotykalem ze zjawiskiem zacierania lozysk rozszczelnien itp.
W lybrze tez kompresor zalacza sie praktycznie caly czas (poza okresem skrajnych temp)
A w oplu uklady klimatyzacyjne sa naprawde wydajne(ale za to awaryjne) szczegolenie te z rodziny B.
Peuegot 307 SW HDI 110ps

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”