Lybra 1,9 JTD - dziwny dźwięk/poduszka silnika

glad
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra 1,9 JTD - dziwny dźwięk/poduszka silnika

Post autor: glad » 13 paź 2009, 14:46

Witam
Zakładam temat ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem oraz tam gdzie zadałem pytanie zaczyna się rozmowa na inny temat !

Więc dziwne odgłosy dochodzą tylko wewnątrz pojazdu z okolicy schowka a nawet troszkę wyżej nad Airbag i wyloty nadmuchu na przednia szybę.
Dźwięk jest słyszalny na postoju oraz w czasie wolniejszej jazdy do 60 km/h. Raz się zwiększa raz zmniejsza w trakcie przyspieszania lecz czasem ustanie i go NIE słychać.

Sprawdziłem zawieszenie na 99,9% jest OK, następnie rozkręciłem schowek i sprawdziłem wewnątrz lecz to NIE jest problem wentylatora od dmuchawy. ( Nie ma 3 śrubek jak ktoś napisał, jest ich ponad 10 gwiazdki ).

Przypomnę że dziwny dźwięk słyszalny jest tylko wewnątrz samochodu od strony pasażera na zewnątrz nic nie słychać tylko silnik. jak bujam samochodem dźwięk się zmienia !

Czy ten dźwięk może przenosić amortyzator ? Lub jakaś jego część ? Bylem na szybko u jednego mechanika posłuchał i gadał coś o alternatorze ?!
Po niżej zdjęcia co gdzie i z jakiej okolicy jest słyszalne .
13102009374.jpg
13102009375.jpg
-- 13 Paź 2009, 14:48 --
13102009376.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Moglaj
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Lybra 1,9 JTD. Dziwny dzwiek z okolicy pasazera.

Post autor: Moglaj » 13 paź 2009, 15:03

Sprawdziłem zawieszenie na 99,9% jest OK, następnie rozkręciłem schowek i sprawdziłem wewnątrz lecz to NIE jest problem wentylatora od dmuchawy. ( Nie ma 3 śrubek jak ktoś napisał, jest ich ponad 10 gwiazdki
Hej co do 3 śrubek to była prawda tylko nikt schowka nie rozkrecał a pod schowkiem 3albo4 plastikowe i 3 na wiatraku, u mnie tez dziwne dzwieki dochodza ale tylko z zewnatrz i raczej to alternator, słychac jak sie schylisz przy kole bo alternator jest na samym dole położony.

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 13 paź 2009, 15:22

Wiesz glad.
Ostatnio miałem chyba coś takiego u siebie.
Z wewnątrz słychać jakby nagle zawieszenie silnika się urwało, wychodzę z samochodu - cisza, otwieram maskę - cisza.
Wchodzę znów do samochodu, a tam ten sam hałas.
Jeszcze można go przyrównać jakby gdzieś za deską/kokpitem latała jakaś większa plastikowa część i się tak tłukła.
Później pomyślałem, że to wentylator nawiewów (on właśnie jest w tych miejscach, które pokazujesz na zdjęciach).
Ale wyłączałem go, dawałem na inne obroty i nic się nie zmieniało.

Ten dziwny hałas miałem tylko rano po całonocnym postoju przy temp. w okolicach 13-15`C
Teraz jest nawet zimniej ale od jakiś 2 tygodni samo przeszło i na razie nie mam jak tego zdiagnozować.
Jak coś wymodzisz to daj znać.

glad
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: glad » 13 paź 2009, 16:13

Dokładnie mam takie same śmieszne objawy, a przecież nie będę rozbierał całej półki : beczy :

Cóż trzeba będzie jakoś z tym żyć na razie będę w ciągłej diagnozie co to jest ?

Gdyby ktoś wiedział lub miał taki problem proszę o odpowiedz pozdrawiam.

-- 14 Paź 2009, 20:19 --

Koledzy zauważyłem że do silnika jest zamocowane jakieś zawieszenie a raczej taki łącznik jak stabilizator po stronie filtra kabinowego, może to ten łącznik co trzyma silnik przenosi takie wibracje ????

Czy nikt na forum NIE wie co to może być ???

-- 15 Paź 2009, 16:18 --

Koledzy czy wymienia się ten łącznik ? Jak on się nazywa ?

-- 17 Paź 2009, 09:26 --

Koledzy czy naprawdę NIE ma tutaj fachowców od Lybry ? To chyba pierwsze forum gdzie nie ma pomocy i odpowiedzi a tylko spekulacje.
Sam mam forum o E-9 i tam zawsze jest odpowiedz na zadany problem.
Myślałem że skoro są posiadacze Lybry mający ten pojazd dłużej to wiedza co jest i maja jakiekolwiek pojecie, oraz są tutaj jacyś specjaliści z serwisu, nie wiem za każdym razem kiedy pytałem o poradę albo Pomoc sam sobie musiałem odpowiadać . : beczy : : zolta :

Szkoda widzę ze nie mam co się o cokolwiek pytać.
Dzieki za chęci i Pozdrawiam.

glad
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Co Was najbardziej wkurza w Lybrach

Post autor: glad » 17 paź 2009, 9:23

Podziękował koledzy za nie pomoc :-? Myślałem ze ktoś pomoże na forum o lanci a tu lipa, to chyba pierwsze forum gdzie informacji się nie udziela. Lub Nie ma pojęcia co jest z pojazdem w 99% : beczy :

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Odp: Co Was najbardziej wkurza w Lybrach

Post autor: kaeres » 17 paź 2009, 9:57

glad pisze:Podziękował koledzy za nie pomoc :-? Myślałem ze ktoś pomoże na forum o lanci a tu lipa, to chyba pierwsze forum gdzie informacji się nie udziela. Lub Nie ma pojęcia co jest z pojazdem w 99% : beczy :
glad nie płacz.
Nikt nie zna odpowiedzi na nasz problem więc co będą pisać ?
Po malutku trzeba to zdiagnozować ale u mnie to na dzień dzisiejszy nie występuje (już chyba z 3-4 tygodnie będzie).
Da się z tym jeździć tylko sumienie nie czyste :)

Sprawdź siatkę (łącznik elastyczny).
Ostatnio zmieniony 17 paź 2009, 15:36 przez kaeres, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MICHU
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: MICHU » 17 paź 2009, 10:28

czy te stuki dochodzą tylko gdy temperatura jest bliska zero i mniej ?? u mnie odzywają się rano takie plastiki gdzieś sam nie wiem gdzie ale jak się zrobi ciepło w aucie to przechodzi zaraz

Awatar użytkownika
maydayns
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maydayns » 17 paź 2009, 18:55

Ciekawy temat:) mi czasem jak roano odpalam to tz slychac takie brzeczenie jak by ktor kawalek blaski zucil na wibrujacy stol:D hehe jak dodam gazu to cichnie i jak obroty spadna to wraca. Ale po 1 moze 2 minutach od odpalenia przestaje i juz jest spokoj do Nastepnego dnia:) mam tak juz chyba z 1,5 roku i nic sie raczej nie dzieje wiec nie panikuje, ale chetnie posledze temat moze akurat ktos to w koncu naprawi bo ja nie mam pojecia jak to zrobic i nie jest to az takie uciazliwe zebym zaraz pol auta rozkrecal:)
Seat Leon

glad
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: glad » 19 paź 2009, 18:17

Powoli dochodzę do sedna sprawy, lecz na chwile obecna nie mam jak wjechać na kanał.

Poprzednio miałem uszkodzony katalizator, i teraz pytanie ? czy to dalszy efekt katalizatora czy ?

No właśnie prawdopodobnie pod silnikiem a raczej podwoziem jest jakaś blacha która osłania rurę wydechowa !

Co lepsze na 99,9% to będzie układ wydechowy gdzieś coś stuka o podwozie i przenosi dźwięki na kabinę do środka, lecz jak pisałem nie mam możliwości sprawdzenia w związku z brakiem kanału :-?

P.S.
Proszę o zdjęcia podwozia Lybry kombi : yesyes :

Oraz - znów sam sobie odpowiedziałem XDD

glad
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: glad » 20 sty 2010, 12:58

Koledzy katalizator swoja sprawa ze niedomaga i umarł gdyż kiedyś ktoś musiał uderzyć lub zahaczyć i nastąpiło uszkodzenie.

Lecz prawidłowa usterka to NAPINACZ ALTERNATORA to on przenosi ten dziwek : beczy : : beczy : : beczy :

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Re: Lybra 1,9 JTD. Dziwny dzwiek z okolicy pasazera.

Post autor: kaeres » 20 sty 2010, 15:20

I z komory silnika go nie słychać ??

glad
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Re: Lybra 1,9 JTD. Dziwny dzwiek z okolicy pasazera.

Post autor: glad » 20 sty 2010, 17:30

kaeres pisze:I z komory silnika go nie słychać ??
Słychać ale bardzo cicho cały dźwięk przenosi się mocniej do środka : beczy :

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 20 sty 2010, 19:26

glad pisze: Lecz prawidłowa usterka to NAPINACZ ALTERNATORA to on przenosi ten dziwek : beczy : : beczy : : beczy :
Chyba napinacz paska alternatora.
Poza tym nie masz się co mazać. Normalnie, eksploatacyjnie zużywający się element. Należy wymienić razem z kołem prowadzącym (pasowym) i paskiem.
Chyba, że jesteś przekonany że to sam alternator wydaje takie dźwięki.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Re: Lybra 1,9 JTD. Dziwny dzwiek z okolicy pasazera.

Post autor: kaeres » 21 sty 2010, 10:16

Osobny jest pasek alternatora czy to jest ten wspólny, który napędza klimę i przechodzi przez koło korbowodu ?

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Odp: Re: Lybra 1,9 JTD. Dziwny dzwiek z okolicy pasazera.

Post autor: Dudi » 21 sty 2010, 10:31

kaeres pisze:Osobny jest pasek alternatora czy to jest ten wspólny, który napędza klimę i przechodzi przez koło korbowodu ?
Nie no przecież tam jest tylko jeden pasek (przynajmniej w 1.9, a o takim mowa).
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”