Kappa - rozwiązanie różnych problemów

aniol
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa - rozwiązanie różnych problemów

Post autor: aniol » 27 paź 2010, 23:48

Chciałbym podzielić się moimi doświadczeniami w usuwaniu drobnych usterek jakie do tej pory męczyły mojego kapiszona SW:

1. mrugające żarówki w tylnych lampach udało mi się wyeliminować poprzez rozebranie kostki przy płytce i poprzyginanie wszystkich blaszek od konektorków.
2. spalony silnik tylnej wycieraczki można zastąpić silnikiem od ypsilonki. Trzeba niestety lekko go przerobić przede wszystkim zmienić kostkę na tą od kapiszona ale reszta jest ta sama, więc wystarczy przekręcić szczotki (do których przymocowana jest kostka), a potem tylko przekręcić plastikową oś na której osadzona jest dysza spryskiwacza. Poza tym to jest to ten sam silnik.
3. w moim przypadku miałem też problem z luzującymi się śrubami koła przedniego. W takim przypadku trzeba natychmiast wymienić je na nowe.
4. brak oświetlenia tylnej tablicy w miarę tanio można wyeliminować poprzez dokupienie (15 zł od sztuki) lampek od cinquecento (ale to już chyba jest gdzieś na forum).

Jak na razie to chyba wszystkie drobne usterki jakie udało mi się wyeliminować. Jak sobie jeszcze coś przypomnę to dopiszę.

W chwili obecnej walczę z zapłonem. tzn. jest tak, że nie zawsze włączają się świece żarowe. Muszę włączać i wyłączać zapłon, aż zaskoczą. Zauważyłem, że dzieje się tak wyłącznie na zimnym silniku. Jak jest ciepły świece zaskakują od razu. Dodatkowo jak na zewnątrz temperatura przekracza 20 stopni problem również ustępuje.

Wymieniłem już świece na nowe ale nic to nie dało. Przeczyściłem też miejsce złącze masowe w błotniku za akumulatorem. Stawiam na słaby akumulator, któremu brakuje prądu rozruchowego by zasilić świeczki (ale rozrusznik dobrze kręci) lub padający moduł świec żarowych. Na początek kupie akumulator, bo posiadany w kapiszonie ma już 6 lat, więc najwyższy czas.

Awatar użytkownika
larry123
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Re: Kappa - rozwiązanie różnych problemów

Post autor: larry123 » 19 gru 2010, 10:26

aniol pisze:....
1. mrugające żarówki w tylnych lampach udało mi się wyeliminować poprzez rozebranie kostki przy płytce i poprzyginanie wszystkich blaszek od konektorków.

Zrobiłem to samo ,niestety po miesiącu na desce miałem dyskotekę, mrugające światła. U mnie słaba była masa w tylnych światłach- z korektorka odciąłem kabel masowy i przylutowałem do płytki masę na stałe.

Awatar użytkownika
Kaczmar
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Kappa - rozwiązanie różnych problemów

Post autor: Kaczmar » 22 gru 2010, 20:09

Problem z mruganiem żarówek u mnie był spowodowany tym,że były stare,po wyjęciu jedna się rozpadła na dwie części.Podginanie blaszek w kostkach rownież pomaga.
Następna sprawa: zestaw naprawczy lewarka zmiany biegów pasuje od fiata seicento.
Centralny zamek:siłownik po małych modyfikacjach od fiata panda 4x tańszy od oryginału lancia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe”