Kappa - tajemniczy czujnik przy kierownicy

aniol
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa - tajemniczy czujnik przy kierownicy

Post autor: aniol » 23 lis 2010, 11:15

Witam,

W związku z moimi bojami z Kapiszonem, w których chodzi o bezproblemowe odpalanie auta, chciałem zapytać jaki to czujnik po prawej stronie kierownicy na wysokości kolan kierowcy (za takim zakratowanym okienkiem). W niemieckojęzycznej instrukcji wyczytałem, że to czujnik "możliwości zapłonu" (rzeczownik złożony, więc ciężko się to tłumaczy).

Moje pytanie: jaki to on wpływ na zapłon auta? Czy jest to normalne, że po przekręceniu kluczyka z tego czujnika wydobywa się dziwne buczenie? Czy były przypadki, że ten czujnik padł, a jeśli tak to czy domową metodą można go naprawić?
Ostatnio zmieniony 23 lis 2010, 12:00 przez jakubg, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmiana tytułu.

Zbynek
Klubowicz
Klubowicz

Re: Kappa - tajemniczy czujnik przy kierownicy

Post autor: Zbynek » 23 lis 2010, 12:05

aniol pisze:Witam,

W związku z moimi bojami z Kapiszonem, w których chodzi o bezproblemowe odpalanie auta, chciałem zapytać jaki to czujnik po prawej stronie kierownicy na wysokości kolan kierowcy (za takim zakratowanym okienkiem). W niemieckojęzycznej instrukcji wyczytałem, że to czujnik "możliwości zapłonu" (rzeczownik złożony, więc ciężko się to tłumaczy).

Moje pytanie: jaki to on wpływ na zapłon auta? Czy jest to normalne, że po przekręceniu kluczyka z tego czujnika wydobywa się dziwne buczenie? Czy były przypadki, że ten czujnik padł, a jeśli tak to czy domową metodą można go naprawić?
To jest czujnik temperatury wnętrza od układu klimatyzacji.

aniol

Post autor: aniol » 23 lis 2010, 15:38

Tak też mi się wydawało. Ale w instrukcji tak niedokładnie jest to opisane. Ale skąd te buczenie po przekręceniu kluczyka.

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Damian

Post autor: annubis17 » 23 lis 2010, 15:51

aniol pisze:Tak też mi się wydawało. Ale w instrukcji tak niedokładnie jest to opisane. Ale skąd te buczenie po przekręceniu kluczyka.
Z wentylatorka który jest w środku.
Citroen XM 2.1D / Lancia Kappa 2.0 VIS

Awatar użytkownika
goldixll
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Maciej

Post autor: goldixll » 23 lis 2010, 19:01

aniol pisze:Tak też mi się wydawało. Ale w instrukcji tak niedokładnie jest to opisane. Ale skąd te buczenie po przekręceniu kluczyka.
Od razu Ci powiem żebyś WD40 sobie darował. Przerabiałem temat i WD pomagało ale na parę dni. Dopiero po rozebraniu i przesmarowaniu smarem mam spokój i ciszę - już ponad rok czasu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”