Lybra - nie odpala /rozładowany akumulator - objawy/
Lybra - nie odpala /rozładowany akumulator - objawy/
Witajcie,
Ostatnich pare dni u mnie w Wilnie teperatura spadala do -25C. Trafilo sie chyba jakies malo jakosciowe paliwo albo z innej przyczyny nie potrafilem odpalic. Akumalator siadl po kilku probach odpalenia. Dzisiaj sprobowalem podlaczyc kablami rozruchowymi moj akumulator do akumulatora w zony samochodzie, myslalem ze uda sie podladowac moj akumulator. Ale po kilku nieudanych probach odlaczylem i sprobowalem znowu odpalic... i wtedy sie zaczelo: po przekreceniu kluczyka wyglada to tak:
Moze ktos spotkal sie z takim czyms? Moze ktos wie jak to naprawic?
Z gory dziekuje za wszelka informacje.
Ostatnich pare dni u mnie w Wilnie teperatura spadala do -25C. Trafilo sie chyba jakies malo jakosciowe paliwo albo z innej przyczyny nie potrafilem odpalic. Akumalator siadl po kilku probach odpalenia. Dzisiaj sprobowalem podlaczyc kablami rozruchowymi moj akumulator do akumulatora w zony samochodzie, myslalem ze uda sie podladowac moj akumulator. Ale po kilku nieudanych probach odlaczylem i sprobowalem znowu odpalic... i wtedy sie zaczelo: po przekreceniu kluczyka wyglada to tak:
Moze ktos spotkal sie z takim czyms? Moze ktos wie jak to naprawic?
Z gory dziekuje za wszelka informacje.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, 19:37 przez krisk, łącznie zmieniany 1 raz.
LANCIA Lybra 2.4 JTD '01 103kW SW Executive
Re: Lybra - nie odpala, POMOCY!
Skoro piszesz ,,wszelkie informacje"to z filmiku słychać i widać, że akumulator padnięty.Nie słyszę rozrusznika,dźwięk sygnału niskiej temperatury słaby 

Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
Ja tak miałem wczoraj tylko nie było tej dyskoteki z kontrolek ina ICS prośba o wpisanie kodu ,żonkę mi tak bestia urządziła na parkingu pod Rossmanem na szczęście nie na światłach wymiana akumulatora i wszystko śmiga ,albo naładuj albo kup nowy akumulator.
Pytanie czy niesprawny/wyladowany akumulator moze spowodowac taka "dyskoteke" kontrolek? Pozniej zauwazylem ze ekran ICS tez mrugal. Jutro bede mial prostownice sprobuje naladowac akumulator. I zobaczymy czy problem sie rozwiaze... Ale podejrzewam ze po przez proby doladowania akumulatora za pomoca innego auta, moglem cos zepsuc i dlatego te kontrolki glupieja po przekreceniu kluczyka..
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Aku szrot. Może coś takiego spowodować. Ale może też złe połączenie z masą.
Zamiast doładowywać, mostkować i kombinować i liczyć na szczęście zamontuj akumulator z innego auta (sprawny!!!) żeby wykluczyć uszkodzoną masę (w co wątpię przy tym objawie przygasania kontrolek i braku prądu na rozruch), a zaraz potem jedź do sklepu motoryzacyjnego po nowy akumulator.krisk pisze:Pytanie czy niesprawny/wyladowany akumulator moze spowodowac taka "dyskoteke" kontrolek? Pozniej zauwazylem ze ekran ICS tez mrugal. Jutro bede mial prostownice sprobuje naladowac akumulator. I zobaczymy czy problem sie rozwiaze... Ale podejrzewam ze po przez proby doladowania akumulatora za pomoca innego auta, moglem cos zepsuc i dlatego te kontrolki glupieja po przekreceniu kluczyka..
Lancia Kappa 2.0 20V
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD
- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
Tego się niue robi prostownicą od żony, tylko prostownikiemkrisk pisze:Jutro bede mial prostownice...

Przez słabe napięcie i możliwości prądowe aku przeróżne cyrki mogą się dziać.
Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Zeta 2.1 TD Epic FREE

Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Bede bardzo szczesliwy jesli to bedzi wina niesprawnego aku. Ale czy aku potrafi tak raptem zglupiec po procedurze z kablami rozruchowymi z innym samochodem?
- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
Nie byłoby problemu, gdybyś odpalił z kabi i pojeździł trochę w celu naładowania aku - no chyba, że aku masz już do wyrzucenia, bo np. masz zwartą którąś celę.
Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Zeta 2.1 TD Epic FREE

Wsadź dobre naładowane aku i sprawdź czy odpali. Pewnie wpisanie kodu będzie niezbędne.
Potem możemy gdybać co dalej jeżeli nie odpali, w co wątpie.
Potem możemy gdybać co dalej jeżeli nie odpali, w co wątpie.
Alfa Romeo 159 SW ti 2.0jtdm '09
Lancia Ypsilon 1.4 16V '06
Lancia Lybra SW 1.9JTD LX '01
Lancia Dedra SW 1.9TDS LS '97
Opel Corsa 1.2i JOY '93
Fiat 125p '87 + Fiat Argenta 2.0i '82 --> FIAT 125 2000 iniezione eletronica
* * * OBERSCHLESIEN... mein Vaterland * * *
Lancia Ypsilon 1.4 16V '06
Lancia Lybra SW 1.9JTD LX '01
Lancia Dedra SW 1.9TDS LS '97
Opel Corsa 1.2i JOY '93
Fiat 125p '87 + Fiat Argenta 2.0i '82 --> FIAT 125 2000 iniezione eletronica
* * * OBERSCHLESIEN... mein Vaterland * * *
Akum ci padł .
Nie kręć za często na tym akumulatorze bo ci się wygeneruje zestaw błędów na ICS
Ja po padniętym akumulatorze miałem 2 błędy
Nie kręć za często na tym akumulatorze bo ci się wygeneruje zestaw błędów na ICS
Ja po padniętym akumulatorze miałem 2 błędy
z ubiegłoroczną zimę kolega z forum w swojej Lybrze miał podobny problem,a że garaż nie ogrzewany,aku kiepski itp....za pomoca suszarki do włosów i porządnych kabli rozruchowych odpaliliśmy auto po 10 minutach
Znałem gościa który brał padnięty akumulator,wsadzał do gorącej wody (nie po samą szyjęAlan pisze:z ubiegłoroczną zimę kolega z forum w swojej Lybrze miał podobny problem,a że garaż nie ogrzewany,aku kiepski itp....za pomoca suszarki do włosów i porządnych kabli rozruchowych odpaliliśmy auto po 10 minutach

i auto zagadało

Pozdrawiam markiz
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
Jednak wszyscy mieliście rację. "Dyskoteka" kontrolek była spowodowana wyładowanym akumulatorem. Po naładowaniu akumulatora problem zniknął
. Co prawda miałem problem z wyjęciem aku, gdyż nie miałem odpowiednich narzędzi do odkręcenia śrubki mocującej. Teraz zostało pousuwać błędy z komputera, świeci się kontrolka check.
Dzięki za wsparcie!

Dzięki za wsparcie!