Kappa - zablokowane drzwi!

Awatar użytkownika
lukasz22i
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: lukasz22i » 28 sie 2006, 8:00

No i kolejny drobiażdżek :twisted: ...nie mogę znaleźć wątku w którym ktoś ostatnio opisywał swoją przygodę z zablokowanymi drzwiami, mnie dopadła podobna sytuacja, drzwi z przodu od strony pasażera nie chcą się otworzyć, ani z zewnątrz ani od wewnątrz, ruszanie za klamkę nic nie daje, nawet gdy zamek jest otwarty! :x
Ktoś mi może doradzić co zrobić? Myślałem już o totalnej demolce tapicerki od wewnątrz żeby tylko dostać się do cięgna które steruję tą zapadką blokującą drzwi!
pzdr
Bolesławiec Lancia Fan!

Awatar użytkownika
karol69
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: karol

Post autor: karol69 » 28 sie 2006, 10:17

no to masz miło - ja miałem to od strony kierowcy
mususz zacząc powoli rozbierac boczek od pasarzera dużo łatwiej- nie polecam metody warsztatowej - stukanie od zewnątrz w rygiel bo zawsze niszczy sie lakier - a zadko kiedy pomaga

najgorsze to że nie wiadomo co się zablokowało - rygiel silnik ?
czy centralny chodzi dobrze ? nie odbija?
Kappa 2.0 Białystok

Awatar użytkownika
lukasz22i
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: lukasz22i » 28 sie 2006, 11:01

karol-u ale jak mam sciagnac tapicerke jak wszystkie wkrety itp są schowane i nei ma do nich dostępu? to jest właśnie ten ból że nie mozna sie do nich dostać :roll:

...z centralnym to wogole mam problemy od zawsze, od kilku tyg znowu szwankuje, otwierac sie otwieraja wszystie(z pilota) ale jak zamykam to cisza, musze kazde z osobna zamykać!

tak czy inaczej nawet jak otworze tym rygielkiem przy klamce drzwi pasazera to łapiac za klamke cos tam gruchocze ale drzwi sie nei otwierają!
Bolesławiec Lancia Fan!

Awatar użytkownika
karol69
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: karol69 » 28 sie 2006, 11:10

ja Ci mogę powiedzieć co było u mnie - rozkręciłem boczek (za radą z forum) - wyciągnołem uszczelke, odkręciłem śróby do których był dostęp
zrobiła się szczelina ok 20-30 centymetrów i przez nią walczyłem z zamkiem, po stwierdzeniu najgorszego czyli że wszystkie linki chodzą pieknie i silniczek też - okazło się że rygiel się zablokował.(napewno trzeba z początku odłaczyc elektrykę - moze silnik puści) a więc rozumiejąc że trzeba siłowo - zamówiłem drugi zamek - używke , kupiłem koplet do grila w bobliskim skepie za 3,5 - zrobiłem wytrychy i grzebałem starając sie trafić w języczek rygla, z początku odpuściło trochę a potem poszło całkiem - robota na ok dzień czasu - zależnie od szczęscia - wymieniłem zamek na inny i jest narazie ok.

1. Nie ma sensu wlewać litrów smarów i WD40 itp
2. wiem że w warsztatach otwierają stukacjąc od zewnętrzej strony w rygiel ale lakier na drzwiach jest zagrożony

ogólnie pewnie za każdym razem jest inaczej
Kappa 2.0 Białystok

Awatar użytkownika
lukasz22i
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: lukasz22i » 28 sie 2006, 16:29

A wiec sprawa ma sie tak, udało mi się zdemontować cały boczek przy zamkniętych drzwiach, okazało sie ze wszystkie cięgna są na swoim miejscu i pracuja jak należy, jednak zamek jest uszkodzony w środku i zapadka nie reaguje na ruchy ciegna, w zwiazku z tym drzwi sa zablokowane i póki co nie ma opcji ze uda się je otworzyć :evil: zacząłem juz demolke zamka od srodka, długi srubokręt i młotek, chce sie jakos dostac do tego haczyka i go podnieść! narazie mam dość, od rana przy głupich drzwiach a efektu nie widac, moze jutro sie za to zabiore! :roll:
Bolesławiec Lancia Fan!

Awatar użytkownika
karol69
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: karol69 » 28 sie 2006, 16:49

czyli masz to co ja - jeśli rozwalasz od środka - to i tak czeka cie dłubanie,
szkoda że wywaliłem stary zamek bo przesłałbym Ci fotke co tam jest w środku i gdzie trzeba rozwalac i tak ząbek blokady bedziesz nusiał podnieśc od strony zamka :(
Kappa 2.0 Białystok

Awatar użytkownika
lukasz22i
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: lukasz22i » 28 sie 2006, 17:08

"karol69" pisze:czyli masz to co ja - jeśli rozwalasz od środka - to i tak czeka cie dłubanie,
szkoda że wywaliłem stary zamek bo przesłałbym Ci fotke co tam jest w środku i gdzie trzeba rozwalac i tak ząbek blokady bedziesz nusiał podnieśc od strony zamka :(
uuu powiem tylko że gratuluje majstrowi który Ci to zrobił, u mnei juz jeden zagladał i nie dał rady! ...szkoda ze wyrzuciles ten zamek, ułatwiłbys mi zadanie bo nie wiem co mam rozwalic i za co ciagnać, no ale moze jutro uda sie cos wyrzeźbić!
Bolesławiec Lancia Fan!

Awatar użytkownika
karol69
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: karol69 » 28 sie 2006, 17:17

niepotrzebnie napryskałem wszystkiego co sie dało i potem zamek ciekł że nigdzie go nie można było położyc miałem sobie go pooglądac i po sekcji postawic diagnozę ale z racji syfienia wszystkiego do okoła wywaliłem. Pamietaj TYLKO SPOKÓJ i delikatnośc z tym zamkiem nie dasz rady na siłę np. pchając drzwi czy tp...
Kappa 2.0 Białystok

Sprytny_Zdzichu
Dopiero zaczyna na naszym forum

Re: Kappa - zablokowane drzwi!

Post autor: Sprytny_Zdzichu » 17 lip 2011, 13:56

to jak otworzyć zamknięte dzwi ?
LK 2.4TDS - czyli Włoska zemsta już 2 rok............. Leo why ???

Awatar użytkownika
Robertos
Imię: Robertos

Post autor: Robertos » 26 lip 2011, 11:08

@lukasz22i &
@Sprytny_Zdzichu

Trzy tygodnie temu miałem tą samą sytuację - zablokowane drzwi kierowcy. Zrobiłem tak: odkręciłem wszystkie dostępne śruby boczka, odchyliłem go i wysunąłem z szyny przy szybie (wcześnie trzeba zdjąć kierownicę nawiewu powietrza na szybę oraz znajdującą się pod nią plastikową "rurkę" doprowadzającą to powietrze). Dla łatwiejszego dostępu zdejmijcie cięgna łączące klamkę wewnętrzną z zamkiem. I teraz dużo trudniejsza część: problem polega na tym, że zamek został (najprawdopodobniej) zablokowany przez silniczek znajdujący się wewnątrz zamka - po prostu zatrzymał się (zablokował na zębatkach) w połowie drogi do otwarcia. Żeby otworzyć tak zablokowany zamek należ przy użyciu nieco większej siły przekręcić tą zębatkę i zamek się otworzy. Jednak przed tym trzeba się do niej dostać, tzn: "zdjąć" górną pokrywę zamka. Jako, że przy zamkniętych drzwiach jest to nie możliwe więc pokrywkę tę trzeba wyłamać :-? Odkręćcie tylko wcześniej małą śrubeczkę znajdującą na dole zamka a dalej już tylko dość mocno podciągnąć pokrywkę do góry aż pęknie. ukaże się wtedy zębatka, przekręcacie i :icon1a:

U mnie spalił się silniczek podczas otwierania, zatrzymał się w połowie i tydzień właziłem przez pasażera. Firmy awaryjnie otwierające zamki rozkładały ręce, mechanik chciał użyć łoma : zdziwiony : - powiedział, że później się wyklepie : zaduma : , więc uparcie grzebałem sam aż do skutku.
Życzę powodzenia :)
Jakby coś to piszcie.

Pozdrawiam
Lancia Kappa 2.0 20V 146KM PowerDrive '95

Awatar użytkownika
robert199
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: robert199 » 08 sie 2011, 21:39

Dzis spotkal mnie ten sam problem, drzwi kierowcy zablokowane.
na poczatku drzwi nie chciały sie zamknąc ale trzasnołem mocniej i sie zamkneły, pozniej je otworzyłem, zamknołem, Padał mocny deszcz i chciałem szybko wsiąśc do auta a tu niestety nieda rady.
silniczek prawdopodobnie działa, bo cos słychac w dzwiach jak steruje pilotem od centralnego,przysisk do blokowania dzwi sie porusza, ale nie w pełnym zakresie tak jak w drzwiach pasażera, ręcznie naciskajac przycisk do blokowania dzwi niedaje sie wcisnąc ani odciągnąc. w drzwiach pasażera słychac jak chodzi silnik jak sie naciska na przycisk zamykania drzwi, w drzwiach kierowcy ten silnik sie nie rusza jak sie nacisnie przycisk, klamka zewnętrzna podnosi sie bez oporów, tak jakby dzwi były zamkniete, od środka nie można do konca pociagnac klamki
niewiem co może być może jakies nowe wskazówki co może byc w tym przypadku

Awatar użytkownika
Robertos
Imię: Robertos

Post autor: Robertos » 14 sie 2011, 1:00

Witam

Najczęściej blokuje się suwak na mimośrodzie w wyniku zużycia. Szczegóły w załączonym pliku. Dlatego należy choć o milimetr obrócić widoczną na zdjęciu zębatkę - w górę lub w dół - i wtedy "zacięty" zamek się odblokuje.

Pozdrawiam :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lancia Kappa 2.0 20V 146KM PowerDrive '95

argenta67

Post autor: argenta67 » 20 sie 2011, 20:12

Robertos pisze:Witam

Najczęściej blokuje się suwak na mimośrodzie w wyniku zużycia. Szczegóły w załączonym pliku. Dlatego należy choć o milimetr obrócić widoczną na zdjęciu zębatkę - w górę lub w dół - i wtedy "zacięty" zamek się odblokuje.

Pozdrawiam :)
Wszystko się zgadza ale jak to jest w życiu bywa, że są też inne przyczyny czyli np spalony silniczek i całkowity brak możliwości obrotu zębatką czyli opisany sposób nic nie pomoże.

intuos
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: intuos » 21 sie 2011, 12:19

Dzieki uprzejmosci kolegi Argenty, udalo sie w tą sobotę otworzyc moje drzwi w kupetce.... Silnik się zaciął i trzeba było rozłupywać cały zamek. Na szczęście doswiadczenie kolegi pozwoliło na sprawne poradzenie sobie z problemem.

Jeszcze raz wielkie dzięki za weekendową pomoc.
k Coupe 20vt
Thesis 20vt

argenta67

Post autor: argenta67 » 21 sie 2011, 12:31

intuos pisze:Dzieki uprzejmosci kolegi Argenty, udalo sie w tą sobotę otworzyc moje drzwi w kupetce.... Silnik się zaciął i trzeba było rozłupywać cały zamek. Na szczęście doswiadczenie kolegi pozwoliło na sprawne poradzenie sobie z problemem.

Jeszcze raz wielkie dzięki za weekendową pomoc.
Tak Tomku to był przypadek nie ujęty w innych opisach acz kol wiek niestety możliwy rzadki, ale możliwy i będący jednym z gorszych, grunt że się udało bez zewnętrznych zniszczeń : ok2 :

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”