Lybra - Problem z biegami

Awatar użytkownika
janosik99
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - Problem z biegami

Post autor: janosik99 » 29 lip 2011, 12:30

Mam problem z biegami. Po pierwsze bardzo ciężko wchodzi wsteczny, czasem muszę się nieźle zamachnąć żeby wreszcie ze zgrzytem zaskoczył. Po drugie mam problem z redukcją z 2 na 1 i z 5 na 4 co jest niezbyt fajne w trasie przy wyprzedzaniu. Podejrzewam wysprzęglik lub którąś z poduszek skrzyni lub silnika, co o tym myślicie?
Lancia Lybra SW 1.8 2000r

monry
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra - Problem z biegami

Post autor: monry » 29 lip 2011, 14:53

Jaką masz wersję silnikową ? Jeżeli benzynowa, to bieg wsteczny jest bez synchronizacji, więc może lekko zgrzytnąć czasem, ale mimo to powinien się wpinać stosunkowo lekko. Z redukcją jednak nie powinno być najmniejszych problemów.
Wysprzęglik zazwyczaj ma taki objaw, że pedał sprzęgła zostaje w podłodze ;) U mnie była to kwestia 10-15 wyłączeń sprzęgła jak zaczęło się coś dziać i praktycznie stanąłem, a rano wszystko działało bez problemów.
Poduszki silnika to zazwyczaj przenoszenie drgań na nadwozie; poduszki skrzyni to często szarpnięcia, stuki przy zmianie biegów. Twoje objawy natomiast bardziej pasują mi do opisywanego już na forum problemu z bodajże linkami - nie będę się na ten temat wypowiadać ponieważ nie spotkał mnie ten problem i nie wczytywałem się szczegółowo w opisy na forum, ktoś po mnie na pewno Ci odpowie :) Wykluczyłbym wstępnie jednak Twoje podejrzenia, ew. sprawdź poduszki pod skrzynią.

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Konrad

Post autor: Heathen » 29 lip 2011, 19:30

A co oznacza ciężko wchodzący bieg?
Może synchronizatory szlag trafił..
QV...soon:)

Awatar użytkownika
janosik99
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: janosik99 » 29 lip 2011, 20:59

Mam wersję 1.8 w benzynie bez synchronizacji wstecznego :)
Lancia Lybra SW 1.8 2000r

argenta67

Post autor: argenta67 » 29 lip 2011, 21:57

Jeśli biegi źle wchodzą to kończy się sprzęgło lub jest uszkodzony układ hydrauliczny, ale tego nikt z za monitora komputera nie stwierdzi.

Awatar użytkownika
ucho
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: ucho » 01 sie 2011, 23:10

Ja miałem podobne objawy,Nastawiony na spore wydatki wstawiłem Lucynkę do mechanika. Na szczęście okazało się że problem wynikł z mojego pośpiechu.
po wymianie żarówki w przednim reflektorze (w zimny marcowy wieczór), zapomniałem założyć dekielek na reflektor.
Podczas jazdy dekiel zsunął się z silnika i wpadł gdzieś na skrzynie biegów , co objawiało się niesamowitymi problemami z wrzucaniem biegów.
Mechanik miał ze mnie ubaw.
Miejmy nadzieję że u ciebie to nie będzie nic poważnego(ani kosztownego)

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 02 sie 2011, 9:43

ucho pisze:Ja miałem podobne objawy,Nastawiony na spore wydatki wstawiłem Lucynkę do mechanika. Na szczęście okazało się że problem wynikł z mojego pośpiechu.
po wymianie żarówki w przednim reflektorze (w zimny marcowy wieczór), zapomniałem założyć dekielek na reflektor.
Podczas jazdy dekiel zsunął się z silnika i wpadł gdzieś na skrzynie biegów , co objawiało się niesamowitymi problemami z wrzucaniem biegów.
Mechanik miał ze mnie ubaw.
Miejmy nadzieję że u ciebie to nie będzie nic poważnego(ani kosztownego)
I to jest przykład, że zdarzają się rzeczy, których nawet najlepsi mechanicy nie są w stanie przewidzieć :roll: ;)
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”