Kappa - anomalia EBD
Kappa - anomalia EBD
Mam następujący problem: po uruchomieniu silnika na 2 sekundy zapalają się jednocześnie kontrolka niskiego poziomu płynu hamulcowego (i) oraz kontrolka ABS (ABS). Przed odpaleniem, kontrolki przy kluczyku w położeniu MAR zapalają się i gasną po chwili, więc system auto-diagnostyki jest ok - po zgaśnięciu wszystkich kontrolek i uruchomieniu silnika dopiero występuje problem dwu-sekundowego, jednoczesnego zapalenia się tych dwóch kontrolek. Wg oryginalnej instrukcji do tego samochodu (Kappa '99) ten problem opisany jest jako anomalia elektronicznego korektora hamowania EBD - identycznie jak ma to miejsce w instrukcji z Lybry. Problem występuje tylko i wyłącznie zaraz po uruchomieniu silnika - w trakcie jazdy kontrolki się nie zapalają. Próbowałem się podpiąć pod złącze ABS za pomocą FES, ale próba jak na razie zakończona niepowodzeniem. Czy ktoś miał do czynienia z podobnym problemem? Z góry dziękuję wszystkim za wszelkie wskazówki.
PS - uprzednio próbowałem rozwinąć temat w tym wątku:
Kappa - kontrolka poziomu płynu hamulcowego
ale ten problem chyba wymaga osobnego topicu....
PS - uprzednio próbowałem rozwinąć temat w tym wątku:
Kappa - kontrolka poziomu płynu hamulcowego
ale ten problem chyba wymaga osobnego topicu....
- Ramzes_II
- Odszedł od nas na zawsze
- Imię: Dominik
Re: Kappa - anomalia EBD
Przyjżę się jutro swojej jak to wygląda w kolejności. U mnie tez 2 kontrolki się zapalają.
Ale z ABS się łaczyłem kiedys (FES także) i było zero błedów.
My nie mamy EBD z tego co wiem. Dopiero 156 od 2002 roku ma.
Spróbuje jutro zbadać temat.
Ale z ABS się łaczyłem kiedys (FES także) i było zero błedów.
My nie mamy EBD z tego co wiem. Dopiero 156 od 2002 roku ma.
Spróbuje jutro zbadać temat.
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW
>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Serdecznie Ci z góry dziękuję Dominiku 
Nie wiem co jest z tym moim FES - masz pełną wersję? Ja mam tą ogólnie dostępną 3.3 - ale może coś źle robię przy połączeniu? 3 piny w gniazdo, czerwona żabka na "+" z aku, podłączam się do VAG'a, zapłon, i najpierw próbuję przez "skanowanie" i w tym przypadku nic nie wyszukuje, a później już z listy próbuję wybrać z pozycji Kappa '99 3.0 - ABS i tam jest chyba sterownik Bosch 5.3 czy coś takiego - ale wywala mi, że nie rozpoznaje ECU i połączenie jest nie udane....
Do Lybry się bez problemu podłączam - bez kłopotu.
Odnośnie EBD - skoro go nie ma, to czemu jest taka informacja w instrukcji i co w takim razie oznacza równoczesne zapalenie oby tych kontrolek?

Nie wiem co jest z tym moim FES - masz pełną wersję? Ja mam tą ogólnie dostępną 3.3 - ale może coś źle robię przy połączeniu? 3 piny w gniazdo, czerwona żabka na "+" z aku, podłączam się do VAG'a, zapłon, i najpierw próbuję przez "skanowanie" i w tym przypadku nic nie wyszukuje, a później już z listy próbuję wybrać z pozycji Kappa '99 3.0 - ABS i tam jest chyba sterownik Bosch 5.3 czy coś takiego - ale wywala mi, że nie rozpoznaje ECU i połączenie jest nie udane....
Do Lybry się bez problemu podłączam - bez kłopotu.
Odnośnie EBD - skoro go nie ma, to czemu jest taka informacja w instrukcji i co w takim razie oznacza równoczesne zapalenie oby tych kontrolek?
- Ramzes_II
U mnie dokładnie jest tak samo. Kontrolki zapalają się, po chwili gasną, jak uruchomię silnik - zapalają się na 2 sek i gasną znów. Czyli - tak ma byc. Wieczorem zapnę kabel pod złącze i obejrzę sterownik ABS.
Ja mam ECUScan 2.5 pełną wersję. Nie aktualizowałem go juz dość długo. Sciągne także demo FES nowe i spróbuję także sie połączyć.
Kabel mam Viakena - niebieski z przełącznikiem. Ale switch nie ma wpływu - bo gdy pracujesz na przejsciówce 3 pin musi byc ustawiony na przełączniku silnik.
Ja mam ECUScan 2.5 pełną wersję. Nie aktualizowałem go juz dość długo. Sciągne także demo FES nowe i spróbuję także sie połączyć.
Kabel mam Viakena - niebieski z przełącznikiem. Ale switch nie ma wpływu - bo gdy pracujesz na przejsciówce 3 pin musi byc ustawiony na przełączniku silnik.

Kabelek mamy taki sam, ze switchem który nie ma wpływu i jest ustawiony na "silnik". No nic, popróbuję jeszcze się połączyć, ale czekam z niecierpliwością na wynik Twojego podpięcia do ABS

- Ramzes_II
Połaczenie orginalnym FES 2.5 jak i demo 3.3 - bez problemu.MacioBA pisze:to widzę, że nie jestem osamotniony z tym ponownym zapaleniem kontrolek
![]()
Kabelek mamy taki sam, ze switchem który nie ma wpływu i jest ustawiony na "silnik". No nic, popróbuję jeszcze się połączyć, ale czekam z niecierpliwością na wynik Twojego podpięcia do ABS
Jedyny bład jaki mam zapisany to kontrolka ABS - ale wiem o tym doskonale od dawna, gdyż raz sobie świeci jaśniej, a raz ciemniej po przekręceniu kluczyka (przelutowanie złącza licznika, rezystora, oraz diody LED w liczniku się kłania) - ja z tym nie walczę bo nie chce mi się na razie licznika wyjmować.
Chyba ze błąd zapisany w ABS jest sygnalizowany własnie zapaleniem się obu kontrolek po uruchomieniu silnika.
Nie wnikam. Kiedyś zrobię. ABS działa, a to najważniejsze.
A w innych poliftowych Kappach nie zapalają się te kontrolki ABS i ręcznego na 2 sek po uruchomieniu silnika, ze zacząłeś drążyć temat ?

No to jest już jaśniej - w takim razie usilnie teraz będę próbował się połączyć z moim ABS i zobaczymy co się okaże. Jeśli nie poradzę sobie z FES, to spróbuję włączyć w to Examinera, choć chłopcy z mojej okolicy, obsługujący to w ASO są niestety raczej hmmm.... mało kompetentni.
Temat zacząłem drążyć, gdyż te kontrolki się u mnie nie zapalały po odpaleniu silnika.... bądź tego po prostu nie dostrzegłem (akurat ten egzemplarz Kappy testuję dosyć krótko).
Wydaje mi się, że wskazanym byłoby aby się wypowiedział jeszcze jakiś właściciel poliftowej Kappy!
Tymczasem ogromnie CI dziękuję za włożony trud
Temat zacząłem drążyć, gdyż te kontrolki się u mnie nie zapalały po odpaleniu silnika.... bądź tego po prostu nie dostrzegłem (akurat ten egzemplarz Kappy testuję dosyć krótko).
Wydaje mi się, że wskazanym byłoby aby się wypowiedział jeszcze jakiś właściciel poliftowej Kappy!
Tymczasem ogromnie CI dziękuję za włożony trud

Witam!
W mojej Kappie kontrolki (ABS, hamulec ręczny) po odpaleniu silnika się nie zapalają. Po podłączeniu FiatECUScan - błędów brak.
Pozdrawiam!
W mojej Kappie kontrolki (ABS, hamulec ręczny) po odpaleniu silnika się nie zapalają. Po podłączeniu FiatECUScan - błędów brak.
Pozdrawiam!
- Ramzes_II
Dzięki za info.Hobbysta pisze:Witam!
Pozdrawiam!
No to znaczy MacioBa ze także masz jakiś bład w sterowniku ABS.
U mnie jest problem z kontrolką na liczniku, raz jaśniej, raz ciemniej się zaświeca, a wiem ze jest to 100% problem "zimnego lutu" w liczniku.
Stąd mam błąd w sterowniku i zapalają mi się kontrolki po uruchomieniu silnika na 2 sek.
Ty tez MacioBa masz jakiegoś byka.
Wyluzuj.MacioBA pisze: ... [ciach]...Tymczasem ogromnie CI dziękuję za włożony trud

W kazdym razie EBD w Kappie raczej nie ma...
Ostatnio zmieniony 23 lis 2011, 21:38 przez Ramzes_II, łącznie zmieniany 2 razy.

Witam!
Panowie wkradł się chochlik. U mnie też zapalają się te kontrolki (w trakcie odpalania i po chwili gasną). Podłączę jutro pod kompa, bo już jakiś czas temu sprawdzałem błędy ABS-u (jakiś rok temu), a nie pamiętam jak wtedy z tymi kontrolkami było.
Pozdrawiam!
Panowie wkradł się chochlik. U mnie też zapalają się te kontrolki (w trakcie odpalania i po chwili gasną). Podłączę jutro pod kompa, bo już jakiś czas temu sprawdzałem błędy ABS-u (jakiś rok temu), a nie pamiętam jak wtedy z tymi kontrolkami było.
Pozdrawiam!
Heh
no to nie jest źle
widzę, że ciekawy temat się nam rozwija! Jeśli czwarta osoba potwierdzi zapalanie i gaśnięcie tych kontrolek po dwóch sekundach to przyjmujemy, że tak ma być hehe!
Może ktoś ma jakieś pojęcie po co w takim razie występuje takowy zapis w instrukcji, bełkoczący coś o EBD? Było "copy/paste" z instrukcji do Lybry?

Może ktoś ma jakieś pojęcie po co w takim razie występuje takowy zapis w instrukcji, bełkoczący coś o EBD? Było "copy/paste" z instrukcji do Lybry?

- Ramzes_II
Ktoś się rozpędził z pisaniem, przyszłościowo znaczy się. Tak jak w licznikach jest kontrolka ASR (trakcji) a nigdy w Kappie nie była użyta. Ale kontrolka była. Na wszelki wypadek, tak O!MacioBA pisze:Hehno to nie jest źle
widzę, że ciekawy temat się nam rozwija! Jeśli czwarta osoba potwierdzi zapalanie i gaśnięcie tych kontrolek po dwóch sekundach to przyjmujemy, że tak ma być hehe!

Witam!
Podłączałem się dzisiaj do ABS -u (FES wersja 3.3 zarejestrowany, legalnie zakupiony). Łączyłem się po włączeniu zapłonu i też po uruchomieniu. Zrywał mi jednak połączenie ale nie za każdym razem. Nie testowałem podczas jazdy, gdyż nie miałem pod ręką przedłużacza USB. Błędów FES nie wykrył.
Jeśli chodzi o kontrolki to w moim JTD wygląda tak:
1. Po przekręceniu kluczyka na zapłon, zapalają się kontrolki i najszybciej gaśnie od świec żarowych - wtedy uruchamiam silnik i kontrolki gasną.
2. Gdy, po przekręceniu kluczyka zaczekam aż po autodiagnozie zgasną kontrolki to wtedy w trakcie uruchomienia zapalają się: kontrolka poziomu płynu hamulcowego, ABS-u i od poduszek powietrznych i po uruchomieniu praktycznie równocześnie gasną.
Nie piszę tu o kontrolce ciśnienia oleju bo jej działanie jest oczywiste.
Kappa wersja Gamma (chyba od 1999 roku) ma EBD - elekroniczny korektor siły hamowania. Brak jest mechaniczego korektora. Przeguby nie posiadają kół fonicznych, a czujniki przy kołach (czujniki Halla) zbierają informację od pierścieni magnetycznych w łożyskach.
Pozdrawiam!
Podłączałem się dzisiaj do ABS -u (FES wersja 3.3 zarejestrowany, legalnie zakupiony). Łączyłem się po włączeniu zapłonu i też po uruchomieniu. Zrywał mi jednak połączenie ale nie za każdym razem. Nie testowałem podczas jazdy, gdyż nie miałem pod ręką przedłużacza USB. Błędów FES nie wykrył.
Jeśli chodzi o kontrolki to w moim JTD wygląda tak:
1. Po przekręceniu kluczyka na zapłon, zapalają się kontrolki i najszybciej gaśnie od świec żarowych - wtedy uruchamiam silnik i kontrolki gasną.
2. Gdy, po przekręceniu kluczyka zaczekam aż po autodiagnozie zgasną kontrolki to wtedy w trakcie uruchomienia zapalają się: kontrolka poziomu płynu hamulcowego, ABS-u i od poduszek powietrznych i po uruchomieniu praktycznie równocześnie gasną.
Nie piszę tu o kontrolce ciśnienia oleju bo jej działanie jest oczywiste.
Kappa wersja Gamma (chyba od 1999 roku) ma EBD - elekroniczny korektor siły hamowania. Brak jest mechaniczego korektora. Przeguby nie posiadają kół fonicznych, a czujniki przy kołach (czujniki Halla) zbierają informację od pierścieni magnetycznych w łożyskach.
Pozdrawiam!
Noooo!!! To mamy kolejną odsłonę faktów 
Czyli kwestia zapalania i gaśnięcia kontrolek wygląda u Ciebie tak jak u nas (z wyjątkiem kontrolki poduszek). Dodatkowo wyjaśniłeś dosyć precyzyjnie kwestię EBD

Czyli kwestia zapalania i gaśnięcia kontrolek wygląda u Ciebie tak jak u nas (z wyjątkiem kontrolki poduszek). Dodatkowo wyjaśniłeś dosyć precyzyjnie kwestię EBD

- Ramzes_II
U mnie sie ponownie poduszka nie zaświeca przt rozruchu. Tylko ABS i kontrolka hamulca (płynu)

Skąd posiadasz te informacje jeśli nie tajemnica ?Hobbysta pisze:....Kappa wersja Gamma (chyba od 1999 roku) ma EBD - elekroniczny korektor siły hamowania. Brak jest mechaniczego korektora. Przeguby nie posiadają kół fonicznych, a czujniki przy kołach (czujniki Halla) zbierają informację od pierścieni magnetycznych w łożyskach.