Nie wiem czy ten eksperyment odniesie skutek, gdzyz mam do wymiany termostat bo w trasie wskazówka temperatury była na moze 2 kresce na samym dole. DLa tego tez przy dłuższej jeździe w mroźne dni to za ciepło w środku nie jest."wujek" pisze:Witam,
Proponuję taki eksperyment - rozgrzać silnik, tak, aby otworzył się termostat (dla pewności, do włączenia wentylatora chłodnicy). Baaardzo delikatnie i pomalutku (nie gwałtownie, gdyż można i sobie zrobić krzywdę, i płyn zagotować), odkręcić korek zbiorniczka płynu chłodniczego. Zaglądając do zbiorniczka wkręcić silnik na wysokie obroty - 4-5krpm. Sprawdzić, czy nie pojawiają się bąble powietrza w płynie oraz, czy nie pojawia się brunatny kożuch na powierzchni płynu.
Oba objawy będą świadczyć o utracie szczelności na uszczelce pod głowicą.
Odnośnie silników - czy remontując stary, czy zakładając inny, bezwzględnie należy sprawdzić stan pompy olejowej (Kabar opisał i udokumentował zdjęciami, co tam się potrafi dziać). Remont, czy też wymiana silnika bez "oblukania" pompy i ew. szlifu pokrywy i sprawdzenia szczelin, zapowiada dalsze kłopoty (normalnie, źle smarowane panewki nie wytrzymają i się obrócą).
Pozdrawiam
Nuova Delta - silnik zużywa dużo oleju
Nuova Delta - wymiana silnika (pali duzo oleju)
Była
Lancia Delta II '94 1.8 - R.I.P. 17.05.11
Jest
Lancia Lybra LX 1,9 JTD '01
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
Jest
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
A sprawdzałeś czy masz go w ogóle ?"Snooki" pisze:[ mam do wymiany termostat bo w trasie wskazówka temperatury była na moze 2 kresce na samym dole
homo homini Lancia (est)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie
)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie

Tak jest termostat, ale nei trzyma temperatury... za poźno reaguje. Latem to tak nie było widoczne a pozatym w mieście ciągle to nie tak to odczułem jak teraz po przejechaniu w trasie 800km"darkobo" pisze:A sprawdzałeś czy masz go w ogóle ?"Snooki" pisze:[ mam do wymiany termostat bo w trasie wskazówka temperatury była na moze 2 kresce na samym dole
Była
Jest
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
Jest
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
Witam,
Albo zapowietrzony układ, albo otwarty termostat (zacięty, nie domyka).
Uwzględnij w kosztach naprawy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Co do tego to juz wiem ze termostat do wymiany jest bo nie domyka tak jak mowisz, ale to koszt ok 60 zł pewnie"wujek" pisze:Witam,
Pozdrawiam
Była
Jest
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
Jest
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
Silnik juz kupiony
przebieg jaki na nim jest napisany to 70 000km i jest z włoch Kupiłem go jak sie okazało od forumowicza którego pewnei sporo osób go zna dedra4wd ...a zrientowalem sie dopiero jak w jakimś temacie na forum ktoś podał numer tel i wtedy skojarzyłem ( bo to charakterystyczny numer)
zobaczymy jak jeździ ten nowy silnik dzisiaj juz robiona jest przekadak ai pewnei jutro juz bedzie mozna przetestować jak sie sprawuje 

Była
Jest
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
Jest
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07