Nie stawanie na swiatlach pierwszym w rzedzie"radzio_wawa" pisze:a oprócz delikatnej jazdy to czym mozna jeszcze obniżyc średnią 18/100 po mieście ?

Nie stawanie na swiatlach pierwszym w rzedzie"radzio_wawa" pisze:a oprócz delikatnej jazdy to czym mozna jeszcze obniżyc średnią 18/100 po mieście ?
Wyładowanie zbędnej zawartości bagażnika, sprawdzenie sprawności układu hamulcowego (czy aby zaciski nie trzymają) i czy sprzęgło nie ślizga się."Krociak" pisze:Nie stawanie na swiatlach pierwszym w rzedzie"radzio_wawa" pisze:a oprócz delikatnej jazdy to czym mozna jeszcze obniżyc średnią 18/100 po mieście ?
ostatnie dwa tankowania z jazdy mieszanej wyszło średnio z każdego po 7,1"Toper" pisze:Moja LybraSW 2.4JTD 150KM, wszystkie wyniki tankowań:
6,68
6,79
8,14 - szybka dosyć autostrada
7,54
6,81
7,79
Tak to na razie się kształtuje, miałem nadzieję, że będzie mniej...
olej kompa idź zatankować i policz ręcznie. Komp (ten trip) pokazuje dla mnie wartości z kosmosu, pokazuje 8,5 a wyjdzie 7,5 itp."Simon" pisze:Wiem, że za krótko ją mam żeby coś oceniać ale na razie jestem przerażony. Na dystansie 500km (równo 50/50 trasa/miasto) komp pokazuje 10,1l !! Na trasie przy średniej prędkości równej 90kmh wyszło mi 6,1 l.
Biorę poprawkę na razie na błąd próby, na Wrocław, na uszkodzony termostat i prawdopodobnie świece żarowe, na to, że może jeszcze nie do końca umiem jeździć z dieslem, ale to i tak strasznie dużo. Jeśli się nie obrazicie to pozwoliłem sobie założyć tutaj wątek dla Wrocławian o spalaniu, bo nasze miasto jest dość specyficze pod tym względem.
No nic, coś wymiernego może wyjdzie jak przejade kilka tysiączków
"Toper" pisze:Moja LybraSW 2.4JTD 150KM, wszystkie wyniki tankowań:
6,68
6,79
8,14 - szybka dosyć autostrada
7,54
6,81
7,79
Tak to na razie się kształtuje, miałem nadzieję, że będzie mniej...
A moje najniższe to 2,8l/100 trasa z Lądka Zdroju do Częstochowy. Na dowód przedstawie zdjęcie, jak tylko do domu wrócę."mati0055" pisze:moje najnizsze spalanie jakie zanotowalem to 7.0 l w trasie ale tez udaje mi sie osiagnac wynik ok 13 /14 l