Podaję rozwiązanie problemu.
Jest to moja modyfikacja. Polega na zaadoptowaniu włącznika którego zdjęcie widzicie powyżej (dwustykowy) do pracy z gniazdem czterostykowym (tym samym checkpanel nie wywala błędu o braku świateł i wszystko działa jak fabrycznie).
Potrzebny nam jest przekaźnik samochodowy wg zdjęcia. Zastępuje włącznik którego
POGLĄDOWE zdjęcie i schemat znajdziecie poniżej.
7.1073.jpg
57_1288978413.jpg
Oryginalny włącznik świateł ma dwa zestawy styków roboczych (zwierny i rozwierny). Przy zwolnionym hamulcu włącznik na stałe zwiera parę styków odpowiedzialnych za sygnał kontrolny do checkpanelu. Sygnał ten informuje system czy włącznik jest obecny w instalacji i czy jest zasilany. Jeśli nie ma sygnału, wówczas checkpanel wywala błąd świateł stop. Po naciśnięciu hamulca te styki się zwalniają a uruchamia się styk roboczy sterujący światłami z tyłu auta. Obecnie włączników takich nie można zdobyć. Nie mogąc pozwolić sobie na wyświetlanie błędów stworzyłem schemat poniżej:
KMBT25020110531100926.pdf
Pół godziny pracy i wszystko działa jak ma.
Checkpanel działa jak powinien. W przypadku przepalenia żarówki z tyłu też mam komunikat, zatem przekaźnik zastępuje owy czterostykowy włącznik. Jedyny minus to klikanie przekaźnika za każdym razem gdy naciśnie się hamulec. Nie jest to może wielka uciążliwość, jak wiadomo przecież - oryginalny włącznik też delikatnie "klika".
Jeśli będą jakieś pytania - zapraszam do dyskusji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.