Kappa - centralka centralnego zamka

Anonymous

Post autor: Anonymous » 18 lut 2006, 18:22

Aha , pozwole sobie dodac jeszcze jedna ciekawa rzecz .
Obserwujac i czytajac forum duzo osob pisze ze ma w kluczyku 2 diody jedna od podswitlania zamka i zawsze to niby nie dziala a druga od alarmu , ta niedzialajaca dioda to port podczerwieni , to sie nigdy nie bedzie swiwcic to impuls do alarmu .
Druga sprawa to taka ze duzo osob pisze ze slabo im dziala pilot nawet po wymianie bateria, mialem kiedys alfe 164 tez miala pilota i u mnie lekko ulamala sie ta niedzialajaca dioda nie bylo to widoczne ale powstal zimny lut , w kappie mialem to samo slaby byl sygnal ,jak otworzylem okno bylo ok ale jak zamknolem to koniec , rozebralem pilota i co widze ? nowe bateria i nadlamana dioda , polutowalem ja od nowa na nowej cynie i teraz pilot dziala jak zloto . Jak cos to pisac na priv sluze pomoca .

Awatar użytkownika
Luckyy
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Luckyy » 22 lut 2006, 17:10

"Kooczak" pisze:No wiec moge sie pochwalic ze udalo mi sie zrobic te zamczysko :lol:

Wymienilem silniczek w zamku od strony kierowcy i automatycznie wszystko sie naprawilo , nawet pilot ktory mialbyc bez centralengo w kluczyku jak mi mowil poprzedni wlasciciel sie znalazł . Teraz wszystko dziala jak nalezy . Silniczek zamontowalem od zamka z Fiata Tempry jest taki sam tylko solidniej wykonany . I wbrew pozorom rozebranie zamka i ponowne go zlozenie jest dziecinnie proste . Jakby ktos Potrzebowal pomocy to sluze radą juz znam na pamiec co i jak z tym centralnym . Moge takze zamiescic opisy z fotkami co i jak ,krok po kroku rozbierac zeby nie uszkodzic .
no to poprosimy taki przewodnik (a na pewno ja sie chetnie z nim zapoznam) ! :)
KAPPA 2,4 JTD '98 Obrazek
EXcar Obrazek
V Obrazek

"mBank funkcjonuje w zasadniczym oderwaniu od rzeczywistości bankowej go otaczającej"
/biegły sądowy

Anonymous

Post autor: Anonymous » 22 lut 2006, 18:07

Spoko . Dzis jak bede mial natchnienie to porobie fotki i wstawie je na jakis serwer wraz z opisem . Obserwuje dzial techniczny niedlugo sie pojawi opis .

Awatar użytkownika
lukasz22i
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: lukasz22i » 04 mar 2006, 13:55

Kooczak czekamy czekamu :lol: ostatnio chwaliłem sie ze u mnie ejst wszystko okey...niestety już nie jest :evil: stary numer czyli zamykam autko z pilota, po około 10s auto mi sie otwiera, dzisiaj rano ide do autka, łapie za klamke a auto stoi otwarte :o czasami sie zamknie, czasami, nie, czasami zacznie sie zamknie i odrazu otworzy a czasami po około 10s. Zauważyłem ze w drzwiach pasażeraz za kierowcą dźwigienka od wewnątrz przy klamce nie pracuje(nie rusza sie w pozycje otwarta/zamknieta) a po zamknięciu cos w drzwiach stuka?! 8O może jakieś cięgno jest zablokowane, czy znowu ten cholerny zamek?
Bolesławiec Lancia Fan!

Anonymous

Post autor: Anonymous » 04 mar 2006, 15:36

Przypuszczam ze masz usterke mechaniczna , zablkowal sie zamek tylny i stoji , wtedy centrala lapie błedy i zamki glupieją, a to otfieranie i zamykanie to wedlug mnie sygnalizacja ze cos jest nie tak bo po 3 probach wszystko wraca do normy (jak sie zamyka luczykiem) jak znajde aby chwile to porobie fotki i dokaldny opis i wrzuce gdzies na serwer i dam wam znać.

Kojak
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomasz

Post autor: Kojak » 07 mar 2006, 9:14

Z tego co wiem, to każda awaria zamka w drzwiach (obojętnie czy się nie zamyka, czy siłownik padł lub czy jest zablokowany) jest monitorowana przez centralkę. To "szaleństwo" zamków to kilkakrotna próba ich zamknięcia i otworzenia (centralka sprawdza czy wszystko chodzi). A jak nadal coś szwankuje to po 3-4 próbach (otwarcia - zamknięcia) bezpiecznik odłącza tą funkcję, aby zamek nie wariował cały czas. Ale przy każdym zamknięciu i otwarciu samochodu schemat będzie się powtarzał jeśli jest coś nie tak...

Kojak
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Kojak » 08 mar 2006, 7:09

Prosiłbym również o jakieś informacje o rozebraniu zamka, bo sam padł mi przedni pasażera. Niestety z otwieraniem z kluczyka będę musiał powalczyć. Przed awarią zamka ta funkcja nie działała. Kiedyś tak, potem wymieniłem baterię i nic. Teraz niereaguje na oba klucze (mam 2) choć je ponownie zakodowałem. Aha i jest coś dziwnego z tymi kluczami... Jeden jak się naciśnie to dioda się na nim nie zapala, a drugi jak się naciśnie to się 'pali' przez 2 minuty?

Anonymous

Post autor: Anonymous » 08 mar 2006, 9:37

Jesli chodzi o ten z palaca sie diode przez 2 minuty, to znaczy ze ten kluczyk z pilotem jest walniety a dokladniej ten kluczyk byl czesto uzywany i przycisk jest uszkodozny poprostu nie odbija i caly czas jest wcisniety , dlatego sie pali przez 2 min.

a co do rozebrania zamka juz pisalem ze neidlugo zamieszcze foty i opis jak to zrobic w domowych warunkach.

Kojak
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Kojak » 08 mar 2006, 21:21

Z tymi kluczami jest coś nie tak. W tym co się tak długo pali, to przycisk odbija, sprawdzałem, baterie jeszcze raz wymienione. Przyciskam, autko nie reaguje, przycisk odbija, ale dioda się pali i pali. Ten drugi kluczyk w ogóle chyba fali nie wysyła bo nadal się nie pali. Spróbowałem podmienić te całe układy scalone z jednego do drugiego klucza, ale ten sam efekt. Jeden się pali aż za długo, a drugi nie ma zamiaru ani trochę...

Anonymous

Post autor: Anonymous » 08 mar 2006, 21:53

moze sa zle zakodowane , uchyl szybe i zoabcz czy na otfartej bedzie cos dzialac .

Kojak
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Kojak » 09 mar 2006, 17:46

Niestety zawsze to samo samochód jest głuchy na moje prośby...

Anonymous

Post autor: Anonymous » 09 mar 2006, 18:15

Mi to wyglada na to ze masz padneity ktorys silniczek o centralengo zamka , naprawa jest banalnie sprawna , potrzebne jakies minimalne zapalcze garazowe , miernik ,wiertarka lutownica , jakis stary zamek od alfy lanci albo fiata , w momencie gdy masz walneity silniczek nie bedzie chodzil pilot . Szkoda ze mieszkasz w Toruniu chetnie bym ci pomogl.

Kojak
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Kojak » 10 mar 2006, 14:17

Miałem walnięty zamek od przedniego pasażera, ale wymieniłem go. Co prawda na używany, ale sprawny. Może znasz z Torunia Krzysztofa Pniewskiego (ma komis i specjalizuje się w sprzedaży Lancii, sam ma jedną), bo od niego zamek kupiłem. Niestety z pilotem nic się nie zmieniło, choć wydaje mi się, że sam centralny chodzi dobrze.

Awatar użytkownika
Luckyy
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Luckyy » 01 maja 2006, 10:35

"Kooczak" pisze:Przypuszczam ze masz usterke mechaniczna , zablkowal sie zamek tylny i stoji , wtedy centrala lapie błedy i zamki glupieją, a to otfieranie i zamykanie to wedlug mnie sygnalizacja ze cos jest nie tak bo po 3 probach wszystko wraca do normy (jak sie zamyka luczykiem) jak znajde aby chwile to porobie fotki i dokaldny opis i wrzuce gdzies na serwer i dam wam znać.

Czy powstal juz opis ?
Jesli tak to mozna prosic o jego udostepnienie ?
KAPPA 2,4 JTD '98 Obrazek
EXcar Obrazek
V Obrazek

"mBank funkcjonuje w zasadniczym oderwaniu od rzeczywistości bankowej go otaczającej"
/biegły sądowy

Anonymous

Post autor: Anonymous » 01 maja 2006, 16:43

Narazie za duzo mam pracy , ale postaram sie zrobic jak znajde chwile czasu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”