Dedra - 1.6 - ciężko się wkręca na obroty

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

Dedra - ciężko wkręca sie na obroty na PB

Post autor: aro » 19 sie 2008, 16:19

A wiec wymieniłem ten silniczek krokowy (mój się zawieszał) i na LPG idzie jak rakieta, a na PB gaśnie i ciężko wchodzi na obroty, bez znaczenia jaką ma temp. :?

Co jeszcze mogę sprawdzic?

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 20 sie 2008, 10:32

Po długiej nocy spędzonej przy aucie melduję, że na LPG jeźdze już normalnie, bo zrobiłem pare kilosów i obroty ma stabilne równe 900 i nic nie faluje na LPG.

Ale na PB jest kłopot. Otóż wymieniłem filtr paliwa, bo jak wyjąłem stary, to było w nim tyle syfu, że kwalifikował się już do wymiany. Założyłem nowy, zalałem PB, pokręciłem pare razy kluczem w stacyjce, co by podpompowac paliwo, następnie próbuje odpalic i auto odpala, ale zaraz po chwili gaśnie (nawet jak ma już temp 90 st), próbowałem pare razy i za każdym razem to samo. Utrzymuje obroty, ale jak dodam mu gazu. W czasie jazdy na PB, szarpie, niema mocy i w ogóle nie chce jechac :(

Mam jeszcze pytanko, czy jakby był zalepiony wtryskiwacz, to auto by w ogóle zapalało i wchodziło na obroty po dodaniu gazu?

Pomóżcie co jeszcze mam sprawdzic :?

Komputer, potencjometr przepustnicy, jakieś czujniki, wtryskiwacz, czy co innego?

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: makek » 20 sie 2008, 16:47

Sprawdź ciśnienie paliwa do wtryskiwacza.

Awatar użytkownika
darkobo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darkobo » 20 sie 2008, 19:02

NIe wiem aro co jest u ciebie, ale dokładnie takie objawy miałem w swojej dedrze, jak były zaklejone wtryskiwacze. Jeżdżenie na siłę na benzynie pomogło (po dolaniu dodatków płuczących i oczywiście wymianie filtra benzyny, ale to już zrobiłeś). Dobrze jakbyś zrobił jakąś dłuższą (kilkaset km) trasę pozamiejską.
A i od tego czasu jako benzynę tankowałem już tylko VPower (jak w trakcie rekonwalescencji raz zatankowałem na BP odczułem wyraźne pogorzenie stanu chorej).
homo homini Lancia (est)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie ;) )

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 21 sie 2008, 20:46

Makek byłeś blisko :wink: Ciśnienie paliwa było bardzo niskie. Wymieniłem pompke paliwa (120 zł) oraz filtr paliwa (27 zł) i autko znów śmiga po naszyk fajnych drogach :D : yesyes : : yesyes : : yesyes :

Ogólnie to po rozebraniu filtra paliwa się przestraszyłem, patrząc co za syf z niego leci 8O Mało kiedy zdarza się taki mi widziec taki syf w układzie paliwowym 8O

Po rozebraniu tych dupereli obok pompy paliwa moje zdziwienie przekroczyło ludzkie granice. Wszędzie pełno jakiś drobinek z pozostałej uszczelki, która sparciała. Zużyłem prawie 2 litry PB, aby wyczyscic to wszystko.

Ogólnie to spędziłem przy aucie w garażu 3 dni i 2 noce :P Ale jestem teraz VERY HAPPY : yesyes : bo dedra znów smiga.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”