Lybra - szarpie buda przy przyspieszaniu 70-80km/h

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Re: Lybra - szarpie buda przy przyspieszaniu 70-80km/h

Post autor: FXX » 23 lip 2013, 11:34

Zacząłbym od sprawdzenia zawieszenia.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

bronx
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bronx » 23 lip 2013, 14:07

Ale co w zawieszeniu ?
Przegląd był niedawno i wszystko ok.

Awatar użytkownika
topcio
Prezes Lancia Klub Polska

Post autor: topcio » 23 lip 2013, 14:18

Jakby przeguby wewnętrzne.
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

bronx
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bronx » 24 lip 2013, 7:41

Były sprawdzane w taki sposób ze gość nimi szarpał do silnika i do koła (w poziomie) i powiedział ze są ok.

mjerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mjerzy » 24 lip 2013, 7:50

Ja proponuje wyważyć koła jeszcze raz. rok to jednak trochę czasu, opony trochę się zużyły. Najmniej kosztowne, a jedno będziesz miał z głowy. Przy okazji wyważania poproś faceta żeby przyjrzał się oponom czy nie ,,falują'' na kole, oraz czy masz proste felgi.

Awatar użytkownika
topcio

Post autor: topcio » 24 lip 2013, 7:55

bronx pisze:byly sprawdzane w tai sposób ze goś nimi szarpał do silnika i do koło ( w poziomie) i powiedział ze są ok.
:lol: zmień ''gościa'' , sprawdź szarpiąc w pionie.
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

Awatar użytkownika
Jan19
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Jan

Post autor: Jan19 » 24 lip 2013, 8:05

Ja rozumiem to tak. Po przyłożeniu konkretnego momentu siły przy konkretnej prędkości obrotowej auto wpada w wibracje. Pytanie moje jest takie czy szarpanie odczuwane jest zawsze z tej samej stony? Koła raczej wyważone są dobrze bo objawy niewyważonych kół są inne. Gdy auto osiąga 80 km/h to buda zachowuje się jak wibrator i czy się jedzie na luzie czy na biegu to koło wibruje tak samo. Przegub zewnętrzny gdy zaczyna się kończyć to przy skręcie zaczyna trzeszczeć. Wewnętrzny pod koniec żywota trzeszczy podczas jazdy na luzie i hamowania silnikiem. A z tym szarpaniem w pionie to kolega ma dobry dowcip :lol:
Nigdy nie wolno wdawać się w dyskusję z głupszym bo najpierw zniży cię do swojego poziomu a potem zniszczy doświadczeniem.

Awatar użytkownika
topcio

Post autor: topcio » 24 lip 2013, 9:10

Jan19 pisze:Ja rozumiem to tak. Po przyłożeniu konkretnego momentu siły przy konkretnej prędkości obrotowej auto wpada w wibracje. Pytanie moje jest takie czy szarpanie odczuwane jest zawsze z tej samej stony? Koła raczej wyważone są dobrze bo objawy niewyważonych kół są inne. Gdy auto osiąga 80 km/h to buda zachowuje się jak wibrator i czy się jedzie na luzie czy na biegu to koło wibruje tak samo. Przegub zewnętrzny gdy zaczyna się kończyć to przy skręcie zaczyna trzeszczeć. Wewnętrzny pod koniec żywota trzeszczy podczas jazdy na luzie i hamowania silnikiem. A z tym szarpaniem w pionie to kolega ma dobry dowcip :lol:
Niestety nie do końca masz rację.
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 24 lip 2013, 11:12

Przegub wewnętrzny szarpie budą :) Oczywiście jak jest u końca żywota ;)

P.S. Nie mówię, że w tym konkretnym przypadku tak będzie.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Jan19
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Jan19 » 24 lip 2013, 11:25

Skoro to przegub szarpie budą to jakie to muszą być zaniedbania skoro nie został wymieniony na początku swojego końca. Auto miało szarpane półosie podobno luzu brak to w jaki sposób przegub wytwarza te szarpania? Jaka może być inna przyczyna. Może troszkę więcej danych by kolega podrzucił?:)
Nigdy nie wolno wdawać się w dyskusję z głupszym bo najpierw zniży cię do swojego poziomu a potem zniszczy doświadczeniem.

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 24 lip 2013, 11:34

Może być jeszcze półoś np.>>> :link:

Generalnie trzeba by postudiować: :link: :roll:
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
topcio

Post autor: topcio » 24 lip 2013, 13:02

Zaniedbanie? Nawet minimalne luzy generują wibracje i są pierwszym objawem uszkodzenia. Szarpane owszem były, ale przesuwanie półosie między kołem a skrzynią nie ujawni luzów.
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

Awatar użytkownika
Jan19
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Jan19 » 24 lip 2013, 17:56

Półoś krzywa? Tak się sama od siebie nie skrzywiła. To jest na prawdę kawał solidnego metalu no chyba że kolega na coś najechał albo w coś walnął a zapomniał o tym wspomnieć. Ale tak na chłopski rozum to co półoś bije tylko w przedziale 70-80 km/h a potem się rozciąga i prostuje? Powyżej tej prędkości też musi bić tylko częstotliwość drgań jest wtedy wyższa i w kabinie byłoby słychać buczenie a kierownica by wibrowała. Czy mógłby ktoś podesłać foto przegubu wewnętrznego. Może od patrzenia coś mi do głowy przyjdzie. I jeszcze jedno pytanie czy półosie są dobrej długości mam na myśli czy od tego kONkretnie modelu, bo może ktoś założył podobne i przy skręconym kole półoś za mocno wychodzi z przegubu wewnętrznego.

Awatar użytkownika
topcio

Post autor: topcio » 24 lip 2013, 20:28

Gdzie przeczytałeś, że półoś jest krzywa?
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

bronx
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bronx » 24 lip 2013, 20:48

Jan19 pisze:... Pytanie moje jest takie czy szarpanie odczuwane jest zawsze z tej samej stony? .... Przegub zewnętrzny gdy zaczyna się kończyć to przy skręcie zaczyna trzeszczeć. Wewnętrzny pod koniec żywota trzeszczy podczas jazdy na luzie i hamowania silnikiem. ...
A wiec szarpanie zawsze odbywa się tak samo, ale nie jestem w stanie stwierdzić czy szarpie tylko lewa, prawa czy obie strony. Szarpie/narywa/drga raczej cała buda, a na pewno kierownica.
Przy skręcaniu i nawet mocniejszym depnięciu nic nie stuka, więc zewnętrzne są ok.
Podczas jazdy na luzie i hamowaniem silnikiem nie ma żadnych odgłosów.
Jan19 pisze:Półoś krzywa? Tak się sama od siebie nie skrzywiła. To jest na prawdę kawał solidnego metalu no chyba że kolega na coś najechał albo w coś walnął a zapomniał o tym wspomnieć. ....
Po zakupie auta szarpania nie zauważyłem, a za mojej kadencji nigdzie nie przywaliłem, w nic nie wpadłem.
topcio1 pisze:Zaniedbanie? Nawet minimalne luzy generują wibracje i są pierwszym objawem uszkodzenia. Szarpane owszem były, ale przesuwanie półosie między kołem a skrzynią nie ujawni luzów.
Wracam z garażu, sam szarpałem półosiami. Skręciłem koła na maxa w lewo i szarpałem pół oś lewą, potem koła w prawo i szarpałem półosią prawą - szarpałem w każdą stronę, auto stało na kołach. Osobiście nie wyczułem żadnych luzów - zaznaczam że kołą skręcona na maxa, może to generuję błąd ?

Mam dwa pytania, czy to może być :
- jednak coś z hamulcami
- wahacze przednie ?

Pytam się z hamulcami ponieważ, zauważyłem że jak auto ledwo się toczy ( dojeżdżamy bardzo powoli do auta przed nami) i delikatnie trzymamy hamulec ( jednostajnie) to jest taki objaw jakby hamował tylko w jednym miejscu.
Trudno mi to opisać ale czuć takie zwolnienie i za chwilkę znów zwolnienie, rzekłbym że to takie szarpnięcia. Mam nadzieje że rozumiecie. Hamuje tak jakby tarcza lub klocek hamował tylko w jednym miejscu. Niemniej nie stwierdzam pulsowania pedału hamulca ...
Tarcze zmieniałem wraz z klockami KLIK TE.

Wahacze - tak mi przyszło na myśl jeśli coś by było nie halo z gumami ?
Szarpałem kołami luzów nie stwierdziłem.

Dodam jeszcze , bo to może być bardzo ważnie szarpanie po wciśnięciu gazu w podłogę, na każdym biegu i przy każdej prędkości pojawiło się jak Dominik zrobił chipa i podniósł moc i moment, przed tym czasami szarpanie pojawiało się jak w poście nr 1.

Bardzo dziękuję za Waszą pomoc i wskazówki w poszukiwaniu awarii !!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”