Bez przesady. Temat oleju w silnikach turbo to temat niemal mityczny. Polski internet zaleca tylko Valvoline - wszystko inne to gnojówka. No, może jeszcze Motul, Millers czy Gulf bo ostatnio jest moda na to żeby kupować oleje tego typu.
Ciekawostką jest to, że np niemieccy specjaliści od 2,0 16v radzą po prostu markowy olej 10W60 i jego częste wymiany połączone z dokładnym pilnowaniem stanu. W Niemczech marka oleju wydaje się być mniej ważna.
Oczywiście są i tacy którzy radzą lać 10W40 co moim zdaniem jest przesadą.
Opowieści o tym jak jeden olej zostawia błoto w silniku a drugi nie zawsze brałem trochę przez palce. Po części zbyt często jest tak, "że znajomy lub znajomy znajomego rozebrał silnik..." A po części zbyt często specjaliści skupiający się tylko na jednym silniku czy modelu wręcz zalecają olej który w internecie jest oceniany jako coś pomiędzy kujawskim a słonecznikowym
Zatem zwyczajnie wyciągnij średnią ze wszystkich wypowiedzi i kieruj się własnym zdrowym rozsądkiem.
Do swojego 16vT lałem Valvoline, ale denerwowało mnie że muszę go ciągle zamawiać. Miejscowe sklepy miały głównie Castrol. Zatem przeszedłem na Shell Ultra Helix 10W60 a silnik się o dziwo nie rozpadł. Teraz jak chcę zmienić olej to zwyczajnie jadę na Shella
Co do filtrów to jest cała masa opinii. Ja mam negatywną opinię co do Filtrona bo zwyczajnie się naciąłem. Od tamtej pory ich nie używam i je odradzam - ale też nie zamierzam toczyć wojny o to czy Knecht albo Mann to produkt duży lepszy. Gdy ktoś pyta to mówię dlaczego jestem "na nie" i tyle. Każdy ma swój rozum i może sobie sam to ocenić.
Co do źródła informacji o silniku to polecam forum Fiata Coupe - tyle że brytyjskie. Moim zdaniem łatwiej tam znaleźć przydatne informacje. To naturalnie nie oznacza, że na polskim forum fc ich nie ma. Zajrzyj na jedno i drugie.
A generalnie - trochę dystansu do polskiego internetu pełnego specjalistów w połączeniu ze zdrowym rozsądkiem i będzie ok
"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com