Zgodnie z obietnicą opisuję (jest to mój pierwszy raz, więc przepraszam za niedociągnięcia

)
Zdjęcie 1 jest już zrobione po odblokowaniu drzwi, ale chciałem pokazać, gdzie należy rwać alkantarę. Potem już będziecie widzieć kolejne mocowania boczku.

Oczywiście po demontażu ozdobnej obramówki klamki wyrywamy pilśnię z alkantarą z wyczuciem nie na siłę podważając wkrętakiem jeśli trzeba. I zostaje nam w ręku takie coś.

Potem zacząłem przewiercać boczek. Pierwszy odwiert był niewypałem, nic nie mogłem zrobić, ale drugi pozwolił mi chwycić kombinerkami cięgna. Ciągnąc ze sporą siłą odblokowałem zamek i udało się otworzyć drzwi. Oczywiście każdy przypadek będzie inny i wielkość wyciętej oprawy drzwi będzie zależała od potrzeb, jednak starajcie się nie zrobić większego otworu niż przykrywający boczek z alkantarą.

Oto zdjęcie całego boczku po otwarciu drzwi i "normalnego" demontażu opisanego na forum.

Po przesmarowaniu zamka nadszedł czas na złożenie całego teatrzyku.
Jak zauważycie boczek z alkantarą był przymocowany na 10 plastikowych białych uchwytów. W moim przypadku jeden zginął a 3 się nie nadawały do ponownego użycia.

Zastanawiałem się, co z tym zrobić i wymyśliłem taki patent:

Wyciąłem to z plastiku akurat miałem coś takiego (grube to na około 0,5 mm.) ale można też użyć cienkiej blaszki. Można też wyciąć takie kwadraciki i wywiercić dziurki mniejszej średnicy niż te czarne bolce:

Niektórzy spytają dlaczego tak? Odpowiadam, ponieważ sama nazwa wskazuje LANCIA, a więc rodzaj żeński, co oznacza, że jeszcze nie jeden raz będzie miała swoje humory i zabezpieczyłem się w ten sposób, że jeśli będzie potrzeba teraz szybkim ruchem ręki wyrwę ten boczek z alkantarą bez szkody dla estetyki auta. (oby nie

)
No i to byłoby na tyle. Składamy całość i cieszymy się, że nie narobiliśmy widocznych zniszczeń. Aha pourywaną (nie wiem jak to nazwać?) osłonę naklejoną na blachę drzwi możemy podoklejać zwykła taśmą klejącą do sklejania tekturowych kartonów (w moim przypadku była to taśma z promocji

) Gdzieś to widziałem w jakimś warsztacie, ja to stosuję i nie narzekam.

Cieszymy się efektem końcowym:

Pozdrawiam.
Ps. Jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc zmniejszyć tą cyferkę w moim opisie to zapraszam na pw.