Kurcze fakt może Thesis nie jest jak Kia Shuma..., ale
1. W mojej Thesis z 2003 roku (mamy 2019) czyli mówimy o 16-sto letnim aucie - nie nowym !! padł póki co przewód wspomagania (oryginalny), pasek klinowy (oryginalny), wymieniłem końcówki, plastikowe zapinki cięgien drążka skrzyni (wymienione na metalowe) oraz faktycznie nie wiedzieć czemu wysrał się raz body po padnięciu kluczyka i trzeba było go odtworzyć.. ot wszystkie awarie - przez 2 lata i 40 tyś km... Nie liczę wymiany reduktora i wtrysków (LPG bo po 100 tyś reduktor wymagał czyszczenia i wymiany uszczelek - moją decyzją został założony NOWY i tak samo wtryski), świec, olejów .. bo to tylko w VAGu jest wieczne

2. do zrobienia mam cewkę rozrusznika, bo na ciepłym zdarza się mu nie załączać... i dźwigienkę poziomowania przód (bo jest luźna - po prawie 200k przebiegu najnormalniej ma dość) i łot wielkie awarie nokautujące Tetrisa... inne ciekawostki to tylko moja fanaberia .. jak np. wymiana chromów na nowe, renowacja felg czy inne takie tam... ale lubię to auto i dlatego kupiłem NOWE lampy, a nie bo stare się rozpadły
.. i tak samochód przeważnie ląduje u ludzi którzy znają to auto (chodzi o to że nie pierwszy Tetris) bo są w stanie wymienić pewne rzeczy szybciej - bo wiedzą jak...
co nie oznacza że zwykły elektryk nie ogarnie rozrusznika znajdującego się w Fiatach, AR, Lanciach, Maserati itp.. czy zwykły kowal VAGa nie wymieni dźwigienki, końcówki, świecy, czy oleju...