Thesis - AV in pod LCD

argenta67

Re: Thesis - AV in pod LCD

Post autor: argenta67 » 23 kwie 2012, 19:18

bartek wroclaw pisze: Nie martw się panie argenta67 nie będę się w interes mieszał :lol: :lol: :lol:
Beż przesadyzmu chcesz to zdemontuj cały ten sprzęt i daj "Pawłowi" jemu tylko chodzi o to aby coś zrobić i sprzedać ale jęli nie wie czym i do czego to nie będzie próbował. Ja mam to wszystko luzem i jeśli byłby ktoś kto by to chciał zrobić i mieszkałby w Warszawie to już bym był u niego.

Awatar użytkownika
Jedrek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Andrzej

Post autor: Jedrek » 23 kwie 2012, 22:28

Cieszę się że sprawa ruszyła i mam satysfakcję że to ja "dałem jej kopa" na rozbieg odnajdując kilku potencjalnych producentów z których jeden wykazał duże zainteresowanie ;)
Mam nadzieję że coś się z tego urodzi i że będzie nas na to stać.
Naświetlałem już wcześniej "Panu Pawłowi" ze Tesisów wyjechało z fabryki 16 tys szt. i jak do tej pory nie znamy w Europie nikogo kto by sprzedawał do nich jakieś udoskonalenia. Jest więc szansa -że jeśli coś skonstruuje to może spróbować sprzedawać nie tylko w Polsce -choć tu przecież jeździ ich trochę i z pewnością będzie przybywać.
Czekamy na konkrety.

argenta67

Post autor: argenta67 » 24 kwie 2012, 5:58

Jedrek pisze: Czekamy na konkrety.
Konkrety na pewno będą ale po 7-m maja bo ja wyjeżdżam 27.04 i nie będzie mnie.

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: szajbus » 24 kwie 2012, 15:02

Też z nim rozmawiałem w pn będzie coś wiedział ale podejrzewam ze problem będzie podobny - synchronizacja
Chyba ze podłączy się coś co ma H i V osobno bo c sync idzie z TV jeśli chodzi o moja navi bo podlączenie czegokolwiek pod lcd nie stanowi większego problemu jeśli posiada h i v nawet można się pokusić o podłączyć pod tv ale tylko do predkości ( np kamerę ) albo nawet zwykłego kompa :)
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2012, 9:18 przez Sebastian, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używamy polskich liter, zasad gramatyki.

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: szajbus » 25 kwie 2012, 10:39

Problem z synchronizacją teoretycznie rozwiązany wg schematu .... 4 układy bramek maja rozdzielić csync na h i v czekam na wszystkie części i do roboty o ile się nie okaże ze to wyjśca L h i LV
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2012, 8:42 przez Sebastian, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używamy polskich liter i zasad gramatyki.

odysik2
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: odysik2 » 02 maja 2012, 23:27

Panie Szajbus Niedawno dzwoniłeś do mnie z taką informacją o twoim wynalazku. I wtedy nic nie rozumiał co mi tłumaczyłeś. A jak to czytam to rozumiem coraz mniej. Więc czekam na jakieś zdjęcia. Dobrze że jest firma która coś chce zrobić w tym kierunku ale ty nie ustawaj w swoich pracach bo twój pomysł jest ciekawy.

argenta67

Post autor: argenta67 » 05 maja 2012, 7:28

odysik2 pisze:Panie Szajbus Niedawno dzwoniłeś do mnie z taką informacją o twoim wynalazku. I wtedy nic nie rozumiał co mi tłumaczyłeś. A jak to czytam to rozumiem coraz mniej. Więc czekam na jakieś zdjęcia. Dobrze że jest firma która coś chce zrobić w tym kierunku ale ty nie ustawaj w swoich pracach bo twój pomysł jest ciekawy.
Szajbus nie ustawaj w pracach bo pan Paweł potwierdził, że z nim rozmawiałeś i powtórzył mi troszkę co usłyszał i zakończył to słowami "bez komentarza".

Awatar użytkownika
Jedrek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Jedrek » 05 maja 2012, 15:23

Dostałem 02.05 wiadomość od Pana Pawła że urządzenie jest już gotowe
a nawet z propozycją cenową. Teraz odczytałem dopiero korespondencję bo kilka dni siedziałem na plaży :)
-dziś poprosiłem Pawła jeszcze o parę szczegółów technicznych
a oto jakie dostałem informacje:
Interfejs video->RGB poniekąd jest gotowy (w oparciu o nasz produkt)
wejścia video :
nr1 - tuner np DVB-T, z tvfree, wejście dźwięku jak w fabrycznym tunerze, który to trzeba usunąć
nr2 - nawigacja przenośna etc, bez opcji wejścia dźwięku
nr3 - kamera wsteczna (wyzwalanie kabelkiem z lampy wstecznego)
Interfejs przykręcany z tyłu na monitorze, podłączenie powinno być w miarę proste.
czekam na listę chętnych.

Obrazek
I bynajmniej nie jest to obraz z tunera Lancii ..... :)
Argenta67 - czy Twoje rozmowy z Pawłem są bardziej zaawansowane?
Nie chciałbym dublować Twoich rozmów -podaj adres na PW -może prześlę Ci moją -z nim korespondencję?

Awatar użytkownika
bartek wroclaw
Klubowicz
Klubowicz
Imię: ???

Post autor: bartek wroclaw » 05 maja 2012, 16:39

Jedrek pisze:Dostałem 02.05 wiadomość od Pana Pawła że urządzenie jest już gotowe
a nawet z propozycją cenową. Teraz odczytałem dopiero korespondencję bo kilka dni siedziałem na plaży :)
-dziś poprosiłem Pawła jeszcze o parę szczegółów technicznych
a oto jakie dostałem informacje:
Interfejs video->RGB poniekąd jest gotowy (w oparciu o nasz produkt)
wejścia video :
nr1 - tuner np DVB-T, z tvfree, wejście dźwięku jak w fabrycznym tunerze, który to trzeba usunąć
nr2 - nawigacja przenośna etc, bez opcji wejścia dźwięku
nr3 - kamera wsteczna (wyzwalanie kabelkiem z lampy wstecznego)
Interfejs przykręcany z tyłu na monitorze, podłączenie powinno być w miarę proste.
czekam na listę chętnych.

Obrazek
I bynajmniej nie jest to obraz z tunera Lancii ..... :)
Argenta67 - czy Twoje rozmowy z Pawłem są bardziej zaawansowane?
Nie chciałbym dublować Twoich rozmów -podaj adres na PW -może prześlę Ci moją -z nim korespondencję?
A propozycja cenowa to ....????
THESIS 03' 2.4 JTD EMBLEMA 150 kucyków + CHiP
DMD>>>DieselMusiDymić
JEST DYM >>> JEST MOC
Tel.662035652
Myjnia Stary Browar Zakrzów . Zapraszam

Awatar użytkownika
Jedrek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Jedrek » 06 maja 2012, 10:35

Cena zależeć będzie od ilości chętnych
ponieważ jest podzielona na dwie części: opłata jednorazowa za stworzenie produktu, oraz koszt produkcji każdego egz.
przy odpowiedniej liczbie chętnych - było by to razem około 400 zł
Im więcej ludzi zadeklaruje się na zakup tym taniej.
Nie wiem jak to zorganizować ale chętni już mogliby się deklarować.
Ja jestem chętny nr 1 : ok2 :
Z zakupem musimy jednak poczekać na odpowiedzi na pytania które zadałem p.Pawłowi -w skrócie:
-jak to zaakceptuje nasza sieć can w samochodzie
-jak się tym będzie sterowało
-jakie sygnały video urządzenie będzie akceptowało -czyli jakie urządzenia zewnętrzne (tuner TV, odtwarzacz DVD, nawigacja) moglibyśmy podłączać. Prosiłem o sugestie -jakie konkretnie mogłyby to być urządzenia.
-czy będzie można słuchać muzyki lub odebrać telefon jednocześnie widząc mapę z zewnętrznej nawigacji na ekranie
-co z ograniczeniem prędkości (teraz nasz TV wyłącza się powyżej 8km/h)
-czy nowy tuner TV lub odtwarzacz DVD przez nas zakupiony będzie można podłączyć w bagażniku z miejsce starego tunera wykorzystując istniejące okablowanie i istniejącą antenę -i jak wówczas nim sterować.
-czy będzie trzeba ciąć, lutować -czy też będzie wyposażone w niezbędne przejściówki
Poprosiłem również o prezentację na youtube jak to działa.

Jeden z naszych kolegów jest mocniej zaangażowany -wypożyczył do testów własne urządzenia, ktoś tez będzie musiał podjąć ryzyko (jeśli takie istnieje) i przetestować urządzenie we własnym samochodzie. Rozumiem, że takie działania są więcej warte niż dziękuję, a w końcowej fazie rozmów jeden gotowy egzemplarz wypadałoby przetestować w samochodzie... i to również w jakiś sposób będzie wpływać na cenę jednego egzemplarza.

argenta67

Post autor: argenta67 » 06 maja 2012, 10:53

Jedrek pisze:Cena zależeć będzie od ilości chętnych
ponieważ jest podzielona na dwie części: opłata jednorazowa za stworzenie produktu, oraz koszt produkcji każdego egz.
przy odpowiedniej liczbie chętnych - było by to razem około 400 zł
Im więcej ludzi zadeklaruje się na zakup tym taniej.
Nie wiem jak to zorganizować ale chętni już mogliby się deklarować.
Ja jestem chętny nr 1 : ok2 :
Z zakupem musimy jednak poczekać na odpowiedzi na pytania które zadałem p.Pawłowi -w skrócie:
-jak to zaakceptuje nasza sieć can w samochodzie
-jak się tym będzie sterowało
-jakie sygnały video urządzenie będzie akceptowało -czyli jakie urządzenia zewnętrzne (tuner TV, odtwarzacz DVD, nawigacja) moglibyśmy podłączać. Prosiłem o sugestie -jakie konkretnie mogłyby to być urządzenia.
-czy będzie można słuchać muzyki lub odebrać telefon jednocześnie widząc mapę z zewnętrznej nawigacji na ekranie
-co z ograniczeniem prędkości (teraz nasz TV wyłącza się powyżej 8km/h)
-czy nowy tuner TV lub odtwarzacz DVD przez nas zakupiony będzie można podłączyć w bagażniku z miejsce starego tunera wykorzystując istniejące okablowanie i istniejącą antenę -i jak wówczas nim sterować.
-czy będzie trzeba ciąć, lutować -czy też będzie wyposażone w niezbędne przejściówki
Poprosiłem również o prezentację na youtube jak to działa.

Jeden z naszych kolegów jest mocniej zaangażowany -wypożyczył do testów własne urządzenia, ktoś tez będzie musiał podjąć ryzyko (jeśli takie istnieje) i przetestować urządzenie we własnym samochodzie. Rozumiem, że takie działania są więcej warte niż dziękuję, a w końcowej fazie rozmów jeden gotowy egzemplarz wypadałoby przetestować w samochodzie... i to również w jakiś sposób będzie wpływać na cenę jednego egzemplarza.
Dużo piszesz ale to na razie zbędne, spoko, odeślą mi wszystko z instrukcją co i jak a ja zamontuje, przetestuje, dam odpowiedz o efektach to będą liczyć koszty. Wiadomo większa ilość chętnych będzie pozytywnie wpływała na cenę. Pan Paweł podesłał mi też wstępne fotki z prób bo ja wysłałem wszystkie elementy plus kostki z kablami i jak już zakończy działania to się odezwie.
Ja dopiero wróciłem wczoraj z malej podróży po Europie i teraz będę bardziej dostępny.

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 06 maja 2012, 13:51

Na allegro jakiś czas temu widziałem monitory LCD z czytnikiem kart SD I CO DLA MNIE NAJWAŻNIEJSZE łączenie z nagłośnieniem fabrycznym za pośrednictwem transmitera FM więc nie potrzebna jest ingerencja w tapicerkę by przeciągać kable które i tak w ostatecznym momencie byłyby widoczne, a paskudnie to wygląda. Koszt takich monitorów ( 2 szt ) była coś w granicach 2 tyś. Minus taki że na naszym głównym wyświetlaczu, wiadomym jest to, że nie mamy obrazu z dodatkowych LCD i również nie możemy tym zarządzać. Monitory przenośne więc każdy może zawsze wziąć je do ręki i wybrać z danego folderu film do oglądania. Jak dobrze pamięta mogą działać osobna lub razem.

Dla mnie fajnym rozwiązaniem byłoby to że mamy obraz na naszym wyświetlaczu i możliwość obsługi ale właśnie dodawanie dodatkowych LCD było bez kablowe. Nie wiem czy jest to do zrobienia przez tą firmę którą znaleźliście???

Awatar użytkownika
Jedrek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Jedrek » 06 maja 2012, 23:25

LUKI82 pisze:Dla mnie fajnym rozwiązaniem byłoby to że mamy obraz na naszym wyświetlaczu i możliwość obsługi ale właśnie dodawanie dodatkowych LCD było bez kablowe. Nie wiem czy jest to do zrobienia przez tą firmę którą znaleźliście???
Nie bardzo zrozumiełem Twoją intencję.
Poczekajmy cierpliwie na efekty pracy -zobaczymy co proponowane ustrojstwo może nam dać i jak to będzie działało.

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: szajbus » 07 maja 2012, 10:56

argenta67 pisze:Szajbus nie ustawaj w pracach bo pan Paweł potwierdził, że z nim rozmawiałeś i powtórzył mi troszkę co usłyszał i zakończył to słowami "bez komentarza".

jak widzę twoje wypowiedzi to naprawde tylko wymiotowac mi sie chce ...nie wnoszą one nic do sprawy już to zauwazyłem przy okazji innych tematów bicie piany zero konkretów zgryźliwość i żadnej pomocy tylko bezsensowne komentowanie poprzedników . Ten wasz Pan Paweł tez jakimś magikiem nie jest bo uważa ze synchronizacja wychodzi z monitora do nadajnika to jakas bzdura kompletna ( nie wiedział wiec może temu tak powiedział ale nawet nieznajomość conecta nie może tutaj tego tlumaczyć bo to jak by powiedzieć ze kineskop wysyła obraz do ukladu )
... jak widać na dołączonym obrazku mamy ekranik 4:3 w mini wydaniu .... to wlasnie problem rozdzielczosci i synchronizacji
a ja zapodje fotke z mojego pojazdu i wtedy pogadamy ... widzimy menu navi vdo nie mialem plytki z mapa w aucie wiec zrobilem ekran startowy wybieranie trasy z pilota bezprzewodowego podobnego do tego od radia czytnik zabudowany pod schowkiem dioda IR wbudowana w konsole pod wyczernieniem ( tam gdzie dioda IR od conecta) brak głosu bo jest mi on nie potrzebny do navi wieczorem zapodam widok z kamery cofania tutaj bedzie widok jak z tunera tv czyli na całosci ekranu w chwili obecnej nie posiadam kamery ale specjalnie dla niektórych wyjmę jedną z monitoringu i podlacze bo sam uklad dziala po podaniu 12+ z lampy wstecznego ( uklad na 2 kamery w tym przypadku vdo wsteczna po podaniu 12+ boczna/przednia - wybieranie z pilota )

do dekodowania sygnału csync na hi v uzywamy 4 bramek kolory rgb ida osobno sygnał predkosci podawany jest na dwa złacza w conecie ktore można obejsc ( w przypadku tunera tv) i zamiast neigo mozna podlaczyc wlasnie z csync rgb np z dvd ( pamietajac o odlaczeniu sygnaly predkosci na 2 pinach )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

argenta67

Post autor: argenta67 » 07 maja 2012, 17:44

szajbus pisze:
argenta67 pisze:Szajbus nie ustawaj w pracach bo pan Paweł potwierdził, że z nim rozmawiałeś i powtórzył mi troszkę co usłyszał i zakończył to słowami "bez komentarza".

jak widzę twoje wypowiedzi to naprawde tylko wymiotowac mi sie chce ...nie wnoszą one nic do sprawy już to zauwazyłem przy okazji innych tematów bicie piany zero konkretów zgryźliwość i żadnej pomocy tylko bezsensowne komentowanie poprzedników . Ten wasz Pan Paweł tez jakimś magikiem nie jest bo uważa ze synchronizacja wychodzi z monitora do nadajnika to jakas bzdura kompletna ( nie wiedział wiec może temu tak powiedział ale nawet nieznajomość conecta nie może tutaj tego tlumaczyć bo to jak by powiedzieć ze kineskop wysyła obraz do ukladu )
... jak widać na dołączonym obrazku mamy ekranik 4:3 w mini wydaniu .... to wlasnie problem rozdzielczosci i synchronizacji
a ja zapodje fotke z mojego pojazdu i wtedy pogadamy ... widzimy menu navi vdo nie mialem plytki z mapa w aucie wiec zrobilem ekran startowy wybieranie trasy z pilota bezprzewodowego podobnego do tego od radia czytnik zabudowany pod schowkiem dioda IR wbudowana w konsole pod wyczernieniem ( tam gdzie dioda IR od conecta) brak głosu bo jest mi on nie potrzebny do navi wieczorem zapodam widok z kamery cofania tutaj bedzie widok jak z tunera tv czyli na całosci ekranu w chwili obecnej nie posiadam kamery ale specjalnie dla niektórych wyjmę jedną z monitoringu i podlacze bo sam uklad dziala po podaniu 12+ z lampy wstecznego ( uklad na 2 kamery w tym przypadku vdo wsteczna po podaniu 12+ boczna/przednia - wybieranie z pilota )

do dekodowania sygnału csync na hi v uzywamy 4 bramek kolory rgb ida osobno sygnał predkosci podawany jest na dwa złacza w conecie ktore można obejsc ( w przypadku tunera tv) i zamiast neigo mozna podlaczyc wlasnie z csync rgb np z dvd ( pamietajac o odlaczeniu sygnaly predkosci na 2 pinach )
Umiesz, wiesz, potrafisz to zrób i sprzedawaj ja na pewno nie kupie tego od ciebie. Jest tu tyle twoich wpisów kiedy jesteś bezradny i szukasz pomocy więc nie dyskutuj tylko działaj.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio & Navi”