Niepotrzebna legalizacja gaśnicy w aucie

Róbta co chceta ;)
Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Re: Niepotrzebna legalizacja gaśnicy w aucie

Post autor: FXX » 07 wrz 2015, 18:37

Snail pisze:Taaa, dogadaj się po angielsku... we Francji...
Dwa tygodnie temu byłem we Francji, mieliśmy kontrolę policji i co... dogadałem się właśnie po angielsku. Fakt, trochę to była łamana angielszczyzna z jego strony, ale wystarczająco zrozumiała. Da się?
W Niemczech miałem też jedną kontrolę i też nie było problemu, a musiałem pokazać całą papugę kwitów, a nie tylko prawo jazdy, dowód rej. czy kwit od OC.

Domyślam się, że pewnie nie z każdym da się dogadać, ale coraz częściej się da.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

pääkäyttäjä

Post autor: pääkäyttäjä » 07 wrz 2015, 19:26

Phiiii... ja niedawno ze słoweńskim gliną mówiłem po polsku a on po swojemu i my się dogadali ;)

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 07 wrz 2015, 20:17

Ze słowackim to jeszcze bym zrozumiał, ale ze słoweńskim to już coś :)
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
Snail
Sekretarz
Sekretarz
Imię: Paweł

Post autor: Snail » 07 wrz 2015, 20:32

No ja co prawda z policją we Francji nie miałem do czynienia, ale ze zwykłymi obywatelami to mam jak najgorsze wspomnienia. : cenzura : Na cokolwiek powiedziane po angielsku reagowali całkowitym...brakiem reakcji. Całkiem jakby mnie tam nie było. Może faktycznie policja ichniejsza ma inne podejście...mam nadzieję, że nigdy nie będę musiał sprawdzać. ;)
Moja Lancia się nie psuje. Ona jest po prostu notorycznie udoskonalana...

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 07 wrz 2015, 20:36

Ja znowu nie miałem praktycznie do czynienia ze zwykłymi obywatelami. Z policją jednak dało się jakoś dogadać. Może to nie reguła, że każdy coś ogarnia po angielsku i tylko trafiłem fartem, ale jednak udało się i całkiem dobrze się porozumieliśmy.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

pääkäyttäjä

Post autor: pääkäyttäjä » 07 wrz 2015, 21:09

Snail pisze:No ja co prawda z policją we Francji nie miałem do czynienia, ale ze zwykłymi obywatelami to mam jak najgorsze wspomnienia. : cenzura : Na cokolwiek powiedziane po angielsku reagowali całkowitym...brakiem reakcji. Całkiem jakby mnie tam nie było. Może faktycznie policja ichniejsza ma inne podejście...mam nadzieję, że nigdy nie będę musiał sprawdzać. ;)
Francuzi są specyficzni. Ja do babki po angielsku a ona mi odpowiada po francusku : bredzisz : Jedyni ludzie, którzy byli chętni zamienić ze mną słowo po angielsku, to ludzie w pracy i znajomi... choć ci moi znajomi próbowali mnie przekonać, że im dalej od Paryża, tym lepiej :lol: Z kolei w Budapeszcie, strażnik pod parlamentem zapytany o coś, z uśmiechem odpowiedział coś po węgiersku i tyle my se pogadali ;)

To nie jest reguła... Francuzi są inni a pozostałych krajach ludzie się starają dogadać, nawet ręcznie :lol: Przypominam sobie, że będąc w Utrechcie, zgubiłem się. Zatrzymał się obok pewien Holender, pytając o drogę. Odparłem, ze po pierwsze nie znam holenderskiego a po drugie sam się straciłem. I wiecie co? Typek mi pomógł - "o, to musisz skierować się tam, bo to w tamtą stronę jest - ja stamtąd własnie jadę" :lol:

Awatar użytkownika
maciej_ignys
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maciej_ignys » 07 wrz 2015, 22:09

Zaśmierdzi trochę offtopicem ale faktycznie Francja i Włochy to kraje, w których dramatycznie trudno się porozumieć w innym niż lokalne narzeczu z czym nie ma problemu w innych krajach Europy. Będąc w Pradze w hotelu rozmawiałem z ukraińską obsługą po brytolsku choć zakrawa to na drobną paranoję ;) No i oczywiście brytole też nie mówią w żadnym innym języku niż swój... We wspomnianej zaś Holandii można odnieść wrażenie że akcent z południowego Wiltshire wysysają z mlekiem matki, bo mówią często lepiej niż brytole z prowincji ;)

Awatar użytkownika
belial666
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: belial666 » 07 wrz 2015, 23:45

maciej_ignys pisze:Zaśmierdzi trochę offtopicem ...
Po prostu gaśnica nie odpaliła w pewnym momencie. :) Ile można o niej pisać ;)
Nr. telef. 501259455

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Hyde Park :::”