Opony - jakie marki polecacie?
Re: Opony - jakie marki polecacie?
Głośność to kwestia względna... szczególnie, kiedy ostatnie lato przejeździłem w kappie na zimówkach 

Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD
były:
Y10 1.1
Ja osobiście wielosezonówek nie polecam..
Tak samo u nas w serwisie nikomu ich nie polecamy.
Czemu? W lato po prostu są głośne i o ile są ludzie, którym to nie przeszkadza o tyle większość klientów narzeka.
Ja sam jeździłem na wielosezonowkach i nie byłem zadowolony. Także moje osobiste odczucia są na Nie.
Owszem są wyjątki, które nie są jakieś super głośne w lato,ale nie przemawiają do mnie mimo wszystko
Tak samo u nas w serwisie nikomu ich nie polecamy.
Czemu? W lato po prostu są głośne i o ile są ludzie, którym to nie przeszkadza o tyle większość klientów narzeka.
Ja sam jeździłem na wielosezonowkach i nie byłem zadowolony. Także moje osobiste odczucia są na Nie.
Owszem są wyjątki, które nie są jakieś super głośne w lato,ale nie przemawiają do mnie mimo wszystko

Lancia Kappa Sedan 2.4 JTD
Fiat Uno 1.0 FIRE
Fiat Uno 1.0 FIRE
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
I ja jestem przeciwny wielosezonówkom, nie są dobre ani w zimie ani w lecie. Jeśli już ma być taka oszczędność to jeżdżę cały rok na zimówkach.
A przy okazji lepsze też zakładam ma przód

- Maniak
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Mariusz
Jeśli latem zdzierasz miękką gumę zimówki, to zapomnij o skuteczności opony zimątopcio1 pisze:I ja jestem przeciwny wielosezonówkom, nie są dobre ani w zimie ani w lecie. Jeśli już ma być taka oszczędność to jeżdżę cały rok na zimówkach.

A lepsze na przód
No to jesteś w błędzie zakładając lepsze na przód, przeca każdy poślizg wyprowadzasz tyłem.
Przodem manewrujesz a tylna oś jest zawsze stała

pozdrawiam brać klubowiczów.
Kappa 2.0, 2.4, 3.0, 2.4TD WSZYSTKIE CZĘŚCI!
Tel. 606 692 044 Jak by co było trzeba.
Piaskowanie i zabezpieczenia antykorozyjne.
Teoretycznie tak, jednak w praktyce większość ludzi mających samochody z napędem na przednią oś tak robią.No to jesteś w błędzie zakładając lepsze na przód, przeca każdy poślizg wyprowadzasz tyłem.
Przodem manewrujesz a tylna oś jest zawsze stała![]()
Czemu? Chociażby na przykładzie zimówek.
Jest to oś napędowa i skrętna,zakładając lepsze opony na przód ludzie chcą unikać "boksowania" kół, gdy jest śnieg/ślisko a i wykonując manewry twierdzą że łatwiej przez to im nie wpaść w poślizg.
Prawda taka,że jak nam dupka ucieknie powiedzmy na śniegu czy jakiejś ciapie to oczywiście w zależności od okoliczności większość ludzi auta z tego może nie wyprowadzić.
Także, każdy sobie zakłada jak sam uważa w praktyce

Lancia Kappa Sedan 2.4 JTD
Fiat Uno 1.0 FIRE
Fiat Uno 1.0 FIRE
Też uważam, że każdy rozum ma i zakłada opony jak chce. Najlepiej wszystkie 4 nowiutkie, świeżutkie i dobrej marki 
Ja raz miałem taką sytuacje, że skręciłem kołami, a samochód (który testowałem przez zakupem) pojechał prosto na skrzyżowaniu... Nie wszystkie poślizgi są nadsterowne. A niewielu kierowców w dzisiejszych czasach potrafiło by z poślizgu umiejętnie wyjść - za dużo elektroniki w samochodach, za mało praktyki.

Ja raz miałem taką sytuacje, że skręciłem kołami, a samochód (który testowałem przez zakupem) pojechał prosto na skrzyżowaniu... Nie wszystkie poślizgi są nadsterowne. A niewielu kierowców w dzisiejszych czasach potrafiło by z poślizgu umiejętnie wyjść - za dużo elektroniki w samochodach, za mało praktyki.
Lybra 2.0 comfotronic czarna
były:
Y10 1.1
były:
Y10 1.1
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Dokładnie, teoretycznie lepsze powinny iść na tył, ale to raczej dla ludzi, którzy już mieli (nie)przyjemność wyprowadzać kiedyś auto z poślizgu lub przeszli jakiekolwiek szkolenia techniki jazdy.Szorstki pisze: Teoretycznie tak, jednak w praktyce większość ludzi mających samochody z napędem na przednią oś tak robią.
Czemu? Chociażby na przykładzie zimówek.
Jest to oś napędowa i skrętna,zakładając lepsze opony na przód ludzie chcą unikać "boksowania" kół, gdy jest śnieg/ślisko a i wykonując manewry twierdzą że łatwiej przez to im nie wpaść w poślizg.
Prawda taka,że jak nam dupka ucieknie powiedzmy na śniegu czy jakiejś ciapie to oczywiście w zależności od okoliczności większość ludzi auta z tego może nie wyprowadzić.
A na zwykłe miejskie warunki i kręcenie się dookoła komina lub np. żeby wyjechać z parkingu, każdy zakłada lepsze na przód (przynajmniej na przednionapędowe auta).
- topcio
Teoretycznie masz rację, aczkolwiek forda zajeżdzałem 4 lata- kupiłem go w lutym na zimówkach i tak już mu pozostało, ani razu nigdzie nie utknąłem a był to podstawowy samochód w zimie.Maniak pisze:Jeśli latem zdzierasz miękką gumę zimówki, to zapomnij o skuteczności opony zimątopcio1 pisze:I ja jestem przeciwny wielosezonówkom, nie są dobre ani w zimie ani w lecie. Jeśli już ma być taka oszczędność to jeżdżę cały rok na zimówkach.
A przy okazji lepsze też zakładam ma przód![]()
Masz rację! Jeśli nie wyjadę z parkingu to nie wpadnę w poślizgManiak pisze:topcio1 pisze: A lepsze na przód
No to jesteś w błędzie zakładając lepsze na przód, przeca każdy poślizg wyprowadzasz tyłem.
Przodem manewrujesz a tylna oś jest zawsze stała![]()
pozdrawiam brać klubowiczów.

Wiele sytuacji na drodze można przewidzieć, ale nie nagłe hamowanie. Ją wybieram sprawne ruszenie i hamowanie.
- Al Boundy
- Forumowicz/ka
- Imię: All
Lancia Kappa SW 2.4 TDs 1997
Fiat Ulysse 2.0 16V 2004
było...minęło....Citroen Zeta 2.1 TD Epic Free....Polonez Atu Plus 1.6 GLI ...Lancia Kappa 2.4Tds....more..more..more..
Fiat Ulysse 2.0 16V 2004
było...minęło....Citroen Zeta 2.1 TD Epic Free....Polonez Atu Plus 1.6 GLI ...Lancia Kappa 2.4Tds....more..more..more..
- topcio
Do k czy šmietnika?
- Al Boundy
- Forumowicz/ka
Do śmietnika...
Są ciche...,nie było najmniejszych problemów z wyważeniem ....no i dwa lata gwarancji.
Są ciche...,nie było najmniejszych problemów z wyważeniem ....no i dwa lata gwarancji.
Fiat Ulysse 2.0 16V 2004
Fiat Ulysse 2.0 16V 2004
- Maniak
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Mariusz
Posiadam GoodYear UltraGrip 8 195 65 15 typowe do Kappy, z racji terenu typu wioska
pozdrawiam brać klubowiczów

pozdrawiam brać klubowiczów
Kappa 2.0, 2.4, 3.0, 2.4TD WSZYSTKIE CZĘŚCI!
- Art92
- Klubowicz
- Imię: Artur
Nie będę oryginalny jak polecę opony Dębica Frigo 2. 205/50 R16 które założyłem w Cruzie. Bardzo pozytywnie je oceniam jak na chwilę obecną. Komfort jazdy bardzo ok, dosyć ciche, w kwestii trzymania się drogi nie widzę większych różnic między letnimi Hankookami a Debica. Zobczymy jak będą radzić sobie na śniegu.
VW Sweter 1.9 TDi. Od czasu do czasu ujeżdżam Chevrolet Cruze 1.6
- Al Boundy
- Forumowicz/ka
Frigo 2 mam w K... już trzeci sezon.... też polecam.
Fiat Ulysse 2.0 16V 2004
Fiat Ulysse 2.0 16V 2004