Kappa - hamulce tył
Kappa - hamulce tył
Witam! od kilku dni coś mi piszczy w tylnych kołach, pisk pojawia się jakby po rozgrzaniu hamulców i przy ruchach kierownicy prawo lewo znika, znika też jak nacisnę hamulec, wie ktoś co to może być? 1 diagnoza to koniec klocków ale wydaje mi sie że wtedy piszczało by też podczas hamowania prawda?? Pozdrawiam
KAPPA piszczenie z tylnych kół
Witam,
Właśnie to zwalczam - linki ręcznego nie odbijają do końca i hamulec lekko przytrzymuje i popiskuje. Sprawdź, czy, gdy pojawi się pisk, zaniknie po lekkim pociągnięciu ręcznego. Jeżeli tak to wymiana obu linek.
Pozdrawiam
Właśnie to zwalczam - linki ręcznego nie odbijają do końca i hamulec lekko przytrzymuje i popiskuje. Sprawdź, czy, gdy pojawi się pisk, zaniknie po lekkim pociągnięciu ręcznego. Jeżeli tak to wymiana obu linek.
Pozdrawiam
no niestety u mnie nie znika po zaciągnięciu ręcznego, dodam tylko że z tego urządzenia nie korzystam raczej bo jest strasznie słaby, wiec nawet zaciągnięcie na maxa nic nie pomogło. Dzisiaj oddałem autko do wymiany klocków z tyłu mam nadzieje że problem zniknie"wujek" pisze:Witam,
Pozdrawiam
no i autko wróciło z nowymi klockami ale dziś jeszcze nie jeździłem
i w związku z tym mam pytanko czy po wymianie klocków z tyłu i z przodu trzeba odpowietrzać układ czy hamulce z czasem zrobią się odpowiednie, bo podobno teraz są gorzej niż słabe (ale to chyba norma)

Witam
Jeżeli przewody hamulcowe nie były rozkręcane to raczej układ nie powinien się zapowietrzyć. Ja w soim kapciu jak wymieniłem klocki to hamulce pracowały dobrze od samego początku. Być może tarcze masz już wyrobione i klocki muszą się dotrzeć do nich, ale w takim przypadku doradzam ich kontrolę czy nie są przypadkiem za cienkie.
Przednie tarcze powinny mieć minimalną grubość 20mm, a tylne 9mm.
Pozdrawiam
Jeżeli przewody hamulcowe nie były rozkręcane to raczej układ nie powinien się zapowietrzyć. Ja w soim kapciu jak wymieniłem klocki to hamulce pracowały dobrze od samego początku. Być może tarcze masz już wyrobione i klocki muszą się dotrzeć do nich, ale w takim przypadku doradzam ich kontrolę czy nie są przypadkiem za cienkie.
Przednie tarcze powinny mieć minimalną grubość 20mm, a tylne 9mm.
Pozdrawiam
Jestem po wymianie linek - popiskiwania zniknęły, gdy zaciągnę ręczny to nie ma możliwości ruszenia, trzyma jak kotwica.
I tak powinno być - proponuję podjechać na diagnostykę i sprawdzić hamulce, zarówno hydraulikę jak i ręczny. Ta "lichość" ręcznego może być odwzorowaniem równie kiepskiego hydraulicznego, a wtedy oznaczałoby to spore zagrożenie podczas użytkowania (może nosić, wydłużyć drogę hamowania itd.).
Pozdrawiam
Jestem po wymianie linek - popiskiwania zniknęły, gdy zaciągnę ręczny to nie ma możliwości ruszenia, trzyma jak kotwica.
I tak powinno być - proponuję podjechać na diagnostykę i sprawdzić hamulce, zarówno hydraulikę jak i ręczny. Ta "lichość" ręcznego może być odwzorowaniem równie kiepskiego hydraulicznego, a wtedy oznaczałoby to spore zagrożenie podczas użytkowania (może nosić, wydłużyć drogę hamowania itd.).
Pozdrawiam
Nie no po wymianie klocków popwinny byc hamulce dobre od razu, no chyba że nie masz już tarcz. Ja wymieniałem z tyłu tarcze i klocki to hamulxce były brzytwa, poza faktem ze ręcznego nie ma, ale linki mam do wymiany.
Lancia i jeszcze raz Lancia
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
hamulce już mam a tarcze juz nie są najlepsze ale jeszcze nie czas na nie"Marcin_D" pisze:Nie no po wymianie klocków popwinny byc hamulce dobre od razu, no chyba że nie masz już tarcz. Ja wymieniałem z tyłu tarcze i klocki to hamulxce były brzytwa, poza faktem ze ręcznego nie ma, ale linki mam do wymiany.