Kappa - hamulce tył

Boorek

Kappa - hamulce tył

Post autor: Boorek » 21 maja 2007, 21:35

Witam! od kilku dni coś mi piszczy w tylnych kołach, pisk pojawia się jakby po rozgrzaniu hamulców i przy ruchach kierownicy prawo lewo znika, znika też jak nacisnę hamulec, wie ktoś co to może być? 1 diagnoza to koniec klocków ale wydaje mi sie że wtedy piszczało by też podczas hamowania prawda?? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wujek
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

KAPPA piszczenie z tylnych kół

Post autor: wujek » 21 maja 2007, 23:00

Witam,
Właśnie to zwalczam - linki ręcznego nie odbijają do końca i hamulec lekko przytrzymuje i popiskuje. Sprawdź, czy, gdy pojawi się pisk, zaniknie po lekkim pociągnięciu ręcznego. Jeżeli tak to wymiana obu linek.
Pozdrawiam

Boorek

Post autor: Boorek » 22 maja 2007, 19:06

"wujek" pisze:Witam,
Właśnie to zwalczam - linki ręcznego nie odbijają do końca i hamulec lekko przytrzymuje i popiskuje. Sprawdź, czy, gdy pojawi się pisk, zaniknie po lekkim pociągnięciu ręcznego. Jeżeli tak to wymiana obu linek.
Pozdrawiam
no niestety u mnie nie znika po zaciągnięciu ręcznego, dodam tylko że z tego urządzenia nie korzystam raczej bo jest strasznie słaby, wiec nawet zaciągnięcie na maxa nic nie pomogło. Dzisiaj oddałem autko do wymiany klocków z tyłu mam nadzieje że problem zniknie

Boorek

Post autor: Boorek » 23 maja 2007, 17:57

no i autko wróciło z nowymi klockami ale dziś jeszcze nie jeździłem :( i w związku z tym mam pytanko czy po wymianie klocków z tyłu i z przodu trzeba odpowietrzać układ czy hamulce z czasem zrobią się odpowiednie, bo podobno teraz są gorzej niż słabe (ale to chyba norma)

Awatar użytkownika
kulu
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: kulu » 23 maja 2007, 19:47

Witam
Jeżeli przewody hamulcowe nie były rozkręcane to raczej układ nie powinien się zapowietrzyć. Ja w soim kapciu jak wymieniłem klocki to hamulce pracowały dobrze od samego początku. Być może tarcze masz już wyrobione i klocki muszą się dotrzeć do nich, ale w takim przypadku doradzam ich kontrolę czy nie są przypadkiem za cienkie.
Przednie tarcze powinny mieć minimalną grubość 20mm, a tylne 9mm.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wujek
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Post autor: wujek » 23 maja 2007, 22:39

Witam,
Jestem po wymianie linek - popiskiwania zniknęły, gdy zaciągnę ręczny to nie ma możliwości ruszenia, trzyma jak kotwica.
I tak powinno być - proponuję podjechać na diagnostykę i sprawdzić hamulce, zarówno hydraulikę jak i ręczny. Ta "lichość" ręcznego może być odwzorowaniem równie kiepskiego hydraulicznego, a wtedy oznaczałoby to spore zagrożenie podczas użytkowania (może nosić, wydłużyć drogę hamowania itd.).
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 24 maja 2007, 14:03

Nie no po wymianie klocków popwinny byc hamulce dobre od razu, no chyba że nie masz już tarcz. Ja wymieniałem z tyłu tarcze i klocki to hamulxce były brzytwa, poza faktem ze ręcznego nie ma, ale linki mam do wymiany.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

Boorek

Post autor: Boorek » 24 maja 2007, 20:34

"Marcin_D" pisze:Nie no po wymianie klocków popwinny byc hamulce dobre od razu, no chyba że nie masz już tarcz. Ja wymieniałem z tyłu tarcze i klocki to hamulxce były brzytwa, poza faktem ze ręcznego nie ma, ale linki mam do wymiany.
hamulce już mam a tarcze juz nie są najlepsze ale jeszcze nie czas na nie :wink: a co do hamulców to są dobre raczej nie żadko zdarza mi się jeżdzić z prędkościami większymi niż dopuszczalne na najszybszych drogach w Polsce i nawet bo kilkukrotnym hamowaniu jest ok, a jeśli chodzi o ręczny to pewnie też mam linki do wymiany :twisted: ale mnie nie przeszkadza jego brak, gorzej z przeglądem ale u nas wszystko sie da jak się chce

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”