Wiem, ze LPG to mieszanina gazow propan i butan, ktore sa produktem ubocznym destylacji ropy nafotowej. Ale czy ktos wie, skad pochodzi wiekszosc LPG na anszych stacjach? Z naszych rafinerii? Ze wschodu? Produkty naszych producentow ale polprodukty ze wschodu.
Moze ktos z Was orientuje sie jak to jest?
Z czego jest LPG
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Z czego jest LPG
większośc z naszych rafinerii (w tym równiez trochę z polskiego wydobycia). import tez jest.
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Z czego jest LPG
Ale chodzi mi glownie o to czy polskie rafinerie do produkcji LPG importuja np. surowce z Rosji, czy tez sa samowystarczalne?"Nat" pisze:większośc z naszych rafinerii (w tym równiez trochę z polskiego wydobycia). import tez jest.
Moze jakies linki do statystyk?
- aro
- Klubowicz
- Imię: Arek
Z czego jest LPG
Tak apropo, to dlaczego Tomku Cie to interesuje? 

- MaZuR
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Re: Z czego jest LPG
Czołem!"tomek" pisze:Wiem, ze LPG to mieszanina gazow propan i butan, ktore sa produktem ubocznym destylacji ropy nafotowej. Ale czy ktos wie, skad pochodzi wiekszosc LPG na anszych stacjach? Z naszych rafinerii? Ze wschodu? Produkty naszych producentow ale polprodukty ze wschodu.
Moze ktos z Was orientuje sie jak to jest?
Rafinerie polskie, surowiec w znakomitej większości rosyjski - ale są wyjątki...
co Cię skłoniło do pytania?
Pozdrawiam!
Mazur
Pogromca makaronu
Pogromca makaronu

- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Z czego jest LPG
Bo zastanawim sie, czy tankujac LPG czy uzywajac propan-putanu wgospodarstiwe domowy rowniez jestesmy zalezni od Rosji. Ciekawy jestem ile procent krajowego zapotrzebowania na ten nosnik energii zapewniaja polskie rafinerie."aro" pisze:Tak apropo, to dlaczego Tomku Cie to interesuje?