Lybra - 1,9 jtd - jaki olej, wymiana filtra

Test Driver
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra - 1,9 jtd - jaki olej, wymiana filtra

Post autor: Test Driver » 06 mar 2010, 17:14

Witam.

Mam kilka pytań odnośnie wymiany oleju w Lybrze. A więc ,silnik 1.9 jtd ,ma nalatane 200 tys.km ,sprowadzony z włoch (najprawdopodobniej ma zalany olej selenia ,tylko nie wiem jaki typ) więc mam pytanie jaki typ oleju powinienem zalać? Syntetyk czy półsyntetyk? 5W40 czy 10W40?

Pytanie 2: Czy między wymianami oleju (czyli co jakieś 40 tys.km) trzeba wymieniać filtr ,czy wystarczy przy wymianie oleju?

Pytanie 3: To pytanie raczej przy okazji ,bo pewnie przy odrobinie wysiłku znalazł bym odpowiedź ;) Ile oleju potrzebuje ten silnik?
Ostatnio zmieniony 06 mar 2010, 18:23 przez miszax, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniłem tytuł na zgodny z zasadami

KGB
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Pytanie o olej

Post autor: KGB » 06 mar 2010, 17:23

chcesz wymieniac olej co 40kkm ? w Dieslu ? ekstremalnie :D
testujesz go na wytrzymalosc zmęczeniową ,czy jak ?

filtr wymienia sie razem z olejem

argenta67

Odp: Pytanie o olej

Post autor: argenta67 » 06 mar 2010, 17:25

Test Driver pisze:Witam.

Mam kilka pytań odnośnie wymiany oleju w Lybrze. A więc ,silnik 1.9 jtd ,ma nalatane 200 tys.km ,sprowadzony z włoch (najprawdopodobniej ma zalany olej selenia ,tylko nie wiem jaki typ) więc mam pytanie jaki typ oleju powinienem zalać? Syntetyk czy półsyntetyk? 5W40 czy 10W40?

Pytanie 2: Czy między wymianami oleju (czyli co jakieś 40 tys.km) trzeba wymieniać filtr ,czy wystarczy przy wymianie oleju?

Pytanie 3: To pytanie raczej przy okazji ,bo pewnie przy odrobinie wysiłku znalazł bym odpowiedź ;) Ile oleju potrzebuje ten silnik?
Oooo specjalista : cenzura : 40 tyś na olej, gratulacje, majtki też zmieniasz co miesiąc : zolta :

Awatar użytkownika
gregi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Pytanie o olej

Post autor: gregi » 06 mar 2010, 17:52

Nie wiem skąd ten pomysł o wymianie co 40 tyś max to 15 i to zależy od warunków eksploatacyjnych , lub raz do roku ,a filtr razem z olejem. Oleju wchodzi 4,25 do silnika , a razem z filtrem 4,85 czy coś takiego nie pamiętam dokładnie, ale 5l oleju trzeba mieć.

Test Driver

Re: Lybra - 1,9 jtd - jaki olej, wymiana filtra

Post autor: Test Driver » 06 mar 2010, 19:21

Oj dobra ,dobra nie ważne co ile tylko teraz jaki rodzaj?

Awatar użytkownika
gregi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Lybra - 1,9 jtd - jaki olej, wymiana filtra

Post autor: gregi » 07 mar 2010, 14:51

Nie ma co się zastanawiać lej syntetyk i już na rynku jest tyle marek że na pewno coś wybierzesz,tylko nie pytaj który lepszy lub który polecacie bo lepszy lub gorszy to tylko pojęcie względne : yesyes : wybór należy tylko do CIEBIE :gazeta:

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Odp: Re: Lybra - 1,9 jtd - jaki olej, wymiana filtra

Post autor: Dudi » 07 mar 2010, 17:56

Test Driver pisze:Oj dobra ,dobra nie ważne co ile tylko teraz jaki rodzaj?
Ja leje Mobil1 TurboDiesel 0W40. W hurtowni na Przemysłowej jest w dobrej cenie.
Tyle, że to full syntetyk, a jeśli nie wiesz jaki był do tej pory lany to chyba lepiej zalać półsyntetykiem.

I panowie nie ma się co oszukiwać z tymi przebiegami. Wymieniać co 10 czy 15tys km to może ten, który tyle właśnie zrobi w ciągu roku albo jeszcze mniej. Oczywiście, że co 40tys co za rzadko, ale jeśli ktoś robi tyle w ciągu roku to spokojnie może wymieniać co 20-25 tys km. Wszystko zalezy jak i ile kto jeździ.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Test Driver

Re: Lybra - 1,9 jtd - jaki olej, wymiana filtra

Post autor: Test Driver » 07 mar 2010, 21:42

No właśnie czy syntetyk czy półsyntetyk to największy problem, bo auto było serwisowane do tej pory we włoskim aso, ale te makarony tylko zaznaczyli, że olej i filtry wymienione, ale nic więcej...

A te 40 tyś. to się zasugerowałem instrukcją Mercedesa, bo tyle podają dla silnika 2.2 dci w Mercu. Pomyślałem, że trochę nie na bieżąco jestem w tej sprawie, więc merca zacytowałem :)

Awatar użytkownika
gregi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: gregi » 07 mar 2010, 22:06

Ja zalałem syntetyk Castrol Magnatec 5W40 wszystko zależy od przebiegów rocznych jak napisał kol.Dudi.
A instrukcja do Mesia to jest do Mesia a nie do Lanci włącz szukajkę i do dzieła zajdziesz tam sobie link i pobierzesz całą instrukcję w PDF
tu masz link :link: >http://instrukcje.fiat.pl/index.php/listing/lancia

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Odp: Re: Lybra - 1,9 jtd - jaki olej, wymiana filtra

Post autor: Sharuga » 07 mar 2010, 22:13

Test Driver pisze:No właśnie czy syntetyk czy półsyntetyk to największy problem, bo auto było serwisowane do tej pory we włoskim aso, ale te makarony tylko zaznaczyli, że olej i filtry wymienione, ale nic więcej...
I słusznie, bo nie ma znaczenia jaki olej po jakim. Nie słuchaj pierdatów, że zalanie syntetyka po minerale zabije Ci silnik i nie wiadomo jakie jeszcze nieszczęścia sprowadzi.
Wlej jeden z tych z aprobatą FIATa, lane zresztą w ASO, czyli Selenię WR, Shella ultra albo Mobila 1 0W-40. Ten ostatni to faktyczny syntetyk.
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 08 mar 2010, 8:44

Raczej wątpliwe, żeby lali mu we Włoszech minerał jakiś. Najbezpieczniej będzie zalać półsyntetyk moim skromnym zdaniem i nic się nie powinno dziać.

A propos tych przebiegów jeszcze, to w najnowszych JTD-kach wymiany wg instrukcji należy dokonywać co 30 tys km.
I co wierzycie, że tak bardzo zmieniła się konstrukcja tych silników w stosunku do tych, które my mamy??? (poza tym, że są bardziej wysilone, ale to akurat powinno działać na niekorzyść bardziej jeśli idzie o warunki pracy oleju). A i same oleje, które fabryka zalewa do nich nie różnią się wcale specyfikacją od tych, które kupujemy w sklepach.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Sebastian
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Sebastian

Post autor: Sebastian » 08 mar 2010, 9:03

Olej lej taki jaki przewiduje producent (w sensie specyfikacji) - czasy ratowania silnika 'gęstym' olejem minęły wraz z odejściem ery Poldiego i Kanciaka 125p.
Najważniejszy przy tym i tak jest interwał wymiany - tutaj oszczędność może się średnio opłaca.

A tak jak wspomniał Dudi, 30 kkm między wymianami staje się dzisiaj normą - ciekawe tylko, jak przyjmie to np. turbina, panewki, itd. - tyle, że to akurat żadnego z producentów nie interesuje zanadto. I tak zapłaci za to klient.
jest: Yamaha FZS 600, Yamaha JogRR, Kymco Downtown 300i, Taczka Duster 1.3
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)

KGB
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: KGB » 08 mar 2010, 11:42

Sebastian pisze:czasy ratowania silnika 'gęstym' olejem minęły wraz z odejściem ery Poldiego i Kanciaka 125p.
zdecydowanie ,ja swojego ratuje 5W40 :lol:

A tak jak wspomniał Dudi, 30 kkm między wymianami staje się dzisiaj normą - ciekawe tylko, jak przyjmie to np. turbina, panewki, itd. - tyle, że to akurat żadnego z producentów nie interesuje zanadto. I tak zapłaci za to klient.
kiedys kupilem Orlen GAS semisyntetic 10W40 -byl w bardzo korzystnej cenie ,zwlaszcza ,ze wyprzedaz na stacji byla przed remontem ,
i tam bylo napisane - wymieniac co 35kkm ,nie rzadziej niz rok ,
pozniej z ciekawosci ,gdy bylem na stacji zerknalem sobie na etykiete nowej serii tego oleju i juz bylo napisane ,zeby wymieniac wg. zalecen producenta - 35kkm zniklo z etykiety

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Sharuga » 08 mar 2010, 17:08

Te duże przebiegi miedzy wymianami wymyślane są przez speców od marketingu dla klinetów salonów, bo kupując nowe auto liczy się jeszcze koszta jego serwisowania. I jak firma A ma 15kkm a B 30kkm, to znaczy, że B jest lepsza... Takie zabiegi dla zdobycia klienta (Toyota np. zalewa wszystkie bez wyjątku silniki aut flotowych olejem mineralnym, aby Fleetmanager był zadowolony, a poza tym to przez okres leasingu i tak się nic nie stanie. A potem... potem to auto już jest spłacone:) )
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

orik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: orik » 15 mar 2010, 22:22

ja sie podczepie pod temacik z krotkim pytaniem.

czy totalny laik jest w stanie sam wymienic olej i filtr w silniku? Przy okazji oczywiscie mam zamiar wymienic filtr powietrza.
Lybra SW 1.9 JTD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”