Lybra 2.4 JTD - drgania kierownicy
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Rafal
Lybra 2.4 JTD - drgania kierownicy
Witam jestem szczęśliwym posiadaczem Lybry 2,4 jtd sw. Problem jest w drganiach kierownicy powyżej 120km i cały czas jak dodaję gazu albo jak wrzucę na luz np. przy 140 km i do konca nie wiem co jest przyczyną czy krzywa felga (jedna jest założona na tył) czy np. którys przegub albo może maglownica prosze o pomoc i z góry dziękuje
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Re: Lybra 2.4 JTD - drgania kierownicy
A koła są dobrze wyważone? Opony w jakim stanie/ile lat mają?
Powodów może być wiele:
- krzywe felgi
- zwichrowane tarcze
- przeguby
- sprzęgło
- oraz tj. Dudi wspomniał w pierwszej kolejności niewyważone koła/kiepskie gumy (czyt. opony
)
- krzywe felgi
- zwichrowane tarcze
- przeguby
- sprzęgło
- oraz tj. Dudi wspomniał w pierwszej kolejności niewyważone koła/kiepskie gumy (czyt. opony

Lancia Lybra SW 2.4 JTD Intensa
-
a więc opony z przodu prawie nowe, tylne troszke gorsze felgi wyważone jedna co prawda odbiega od pozostałych , tarcze z klockami nowe założyłem, sprzęgło działa idealnie co do przegubów to nie wiem myślę że przy niedalekiej wymianie oleju każe jej sprawdzić. Te drgania odbierają radość z jazdy
- DEDRALS
- Forumowicz/ka
- Imię: Andrzej
Witam, może to wyda się trochę dziwne, ale jakiś czas temu miałem podobny problem przy 120km/h.Wcześniej jeździłem po drodze rozjeżdżonej- takiej glinianej,i później okazało się że ta glina pokleiła się na wewnętrznych stronach felg.W niektórych miejscach miałem po 0,5 cm gliny w innych nic-i to było przyczyną mocnego drgania kół.Zdjąłem koła obstukałem trzonkiem od młotka,założyłem z powrotem i jak odjął ręką. Błache - ale prawdziwe.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
nie to raczej niemożliwe bo jeżdzę po asfalcie z poznania do komornik i z powrotem ale bardzo ciekawa teoria 

- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
Ta teoria ma związek z tym, że takie błotko na feldze zachowuje się jak przyklejony podczas wyważania ciężarek. Jedź na ponowne wyważanie i dwie najlepsze felgi załóż na przód.
Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Zeta 2.1 TD Epic FREE

Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
-
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Jeżeli wszystko ważone i sprawdzone a drgania znikają po zdjęciu nogi z gazu to przegub krzyżakowy, najczęściej lewa strona od skrzyni.