Lybra SW 1.8 16v - mokra wykładzina od strony pasażera

TonsilGDN
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra SW 1.8 16v - mokra wykładzina od strony pasażera

Post autor: TonsilGDN » 21 gru 2013, 0:28

Witam.Jakiś czas temu przy odkurzaniu auta zauważyłem morką wykładzinę pod dywanikiem z prawej strony z przodu pasażera.Jest to jakaś lekko tłusta substancja raczej nie woda - tak jakby płyn chłodniczy.Zbagatelizowałem to ale jak ostatnio wsiadłem i po odpaleniu wywaliło check na czerwono i kontrolkę od płynu chłodzącego to natychmiast zajrzałem pod maskę i płyn chłodzący był na poziomie minimum.Dolałem do pełna lecz kontrolka czerwona od razu nie zgasła tylko jak przejechałem tak z 2 Km.Temperatura silnika w normie czyli nagrzał się do 90C i tak się zatrzymała.Miałem odstawić samochód z powrotem pod dom ale kontrolka od poziomu płynu chłodzącego jak pisałem wcześniej zgasła i już się nie świeci.Czy to normalne zachowanie, że tak z opóźnieniem zgasła ta kontrolka?Gdy samochód stoi nieużywany w takie temperatury jak są teraz to szyba przednia od strony pasażera paruje, a od strony kierowcy widać, że przejrzysta jest.Ogólnie w samochodzie jest jakaś dziwna wilgoć, bo na szybach zwłaszcza przednich zbiera się jakby woda z tym, że jest to tłuste.Zostawiłem na kanapie tylnej ze dwie kartki papieru i po dłuższym postoju samochodu kartki te były jakby zawilgocone.

Podejrzewam raczej cieknącą nagrzewnicę lub jej okolice i chciałbym przystąpić do naprawy.Niby jest tutaj gdzieś poradnik jak się do tego zabrać ale chciałbym wiedzieć dokładniej jak się przygotować aby naprawić to za jednym razem i nie rozbierać tego kilka razy.Mam zamiar zaopatrzyć się w potrzebne części tylko właśnie nie wiem ile ich tam jest przy tej nagrzewnicy i tutaj prosiłbym o podpowiedź.Ogólnie nagrzewnica działa, ogrzewanie działa bardzo dobrze wystarczy nie dużo podnieść temperaturę i już się wnętrze dobrze nagrzewa.Także samo działanie nagrzewnicy jest raczej w porządku tylko ten wyciek.Proszę was o pomoc w tej sprawie.

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”