Dedra - Ciśnienie na Cylindrach
Jakie powinno być normalne ciśnienie żeby silnik dobrze funkcjonowal, slyszalem ze ponizej 9,5 to juz do remontu ale nie wiem jak to ma byc konkretnie do dedry 1.8. 8v ? Czy mozna tez to sprawdzic jakos domowym sposobem ? a jak nie to ile takie cos moze kosztowaćw warsztacie ? Czy po podpieciu do komputere tez pokaze ciśnienie ?
Juz bez Lancia ale dalej w Klubie 

Witaj
Zajrzałem do instrukcji i stoi tam - dla silnika 1.8 stopień sprężania 9,5:1 i dotyczy to silników 836A5.000 .
Mysle że domowym sposobem nie da się rzetelnie tego sprawdzić więc czeka Cię wizyta w warsztacie.
pozdrawiam januszbb
Zajrzałem do instrukcji i stoi tam - dla silnika 1.8 stopień sprężania 9,5:1 i dotyczy to silników 836A5.000 .
Mysle że domowym sposobem nie da się rzetelnie tego sprawdzić więc czeka Cię wizyta w warsztacie.

pozdrawiam januszbb
Domowy sposób odpada.. Janusz masz instrukcję do 2.0 TDS? 

Dedra 2.0 TDS
Mam ogólną instrukcje do Dedry w niektórych tematach jest rozbicie na poszczególne modele 1,6 - 1,8 - 2,0 automatic - 2,0 16v -1,9 tds - 1,9 tds z katalizatorem lecz są to głównie podstawowe informacje
Napisz co konkretnie Cie interesuje to poszukam i zeskanuje jak bedzie niwiele lub skseruje i wyśle pocztą
januszbb
Napisz co konkretnie Cie interesuje to poszukam i zeskanuje jak bedzie niwiele lub skseruje i wyśle pocztą
januszbb
Wszystko do 1.9 TDS bez katalizatora.. wrzuć na xero i wyśli pocztą jako pobranie, ja pokryję koszty...!
P.S.
W jakim masz to języku...?
P.S.
W jakim masz to języku...?
Dedra 2.0 TDS
Wielkie dzieki Janusz.
Przylaczam sie do prosby Mlodego, jak bys mogl mi taka instrukcje wyslac na maila : noblekuba@gmail.com tlyko zalezy w jakim to jezyku jest.
Dzieki za odpowiedz, nie orientujecie sie moze jakie sa koszty w warsztatach takiego badania ?
Przylaczam sie do prosby Mlodego, jak bys mogl mi taka instrukcje wyslac na maila : noblekuba@gmail.com tlyko zalezy w jakim to jezyku jest.
Dzieki za odpowiedz, nie orientujecie sie moze jakie sa koszty w warsztatach takiego badania ?

Temat ciśnienia sprężania był już poruszany na forum. Nie ma wyraźnie określonej wartości ciśnienia, wiec przy pomiarze pozostaje zaufać doświadczeniu mechanika. Duże znaczenie mają odchylenia ciśnienia między cylindrami i te wskazują na zużycie/nieszczelności np. zaworów czy pierścieni.
Domowym sposobem oczywiście da się zmierzyć te wartości, wcześniej zakup na Allegro odpowiedniego manometru, kolega do pomocy (żeby miał kto kręcić) i podstawa to naładowany akumulator.
p.s. Na komputerze ciśnienia sprężania się nie odczyta.
Domowym sposobem oczywiście da się zmierzyć te wartości, wcześniej zakup na Allegro odpowiedniego manometru, kolega do pomocy (żeby miał kto kręcić) i podstawa to naładowany akumulator.
p.s. Na komputerze ciśnienia sprężania się nie odczyta.
czesc
przejrzałem instrukcje i to co Was interesuje skseruje a jak bedzie gotowe to podacie adresy i wyśle.
Uprzedzam że nie ma tego za dużo ale podstawowe dane mogą sie przydać
Instrukcja w j. polskim
Pozdrawiam januszbb
przejrzałem instrukcje i to co Was interesuje skseruje a jak bedzie gotowe to podacie adresy i wyśle.
Uprzedzam że nie ma tego za dużo ale podstawowe dane mogą sie przydać
Instrukcja w j. polskim
Pozdrawiam januszbb
Prosty domowy sposób :
Manometr do benzyniaków wciskasz w otwór świecy i kręcisz rozrusznikiem ,powinno być około 14 bar (sprawdzałem 1,8 miała 14,5)
Pomiar przeprowadz kilka razy . Jak jest niskie ciśnienie 10 -11 ,to aby się dowiedzieć ,co jest załatwione wlej troszkę (kapkę)oleju w otwór świecy i pokręć rozrusznikiem aby olej rozprowadził sie po tłoku.
Potem zrób pomiar po naoliwieniu, jeżeli ciśnienie podskoczy wyrażnie o 1-1,5 bara to znaczy ,że dobiega koniec żywota pierścieni. Jeżeli pomiar się nie zmieni, masz zawory do zrobienia . Dobre ciśnienie gwarancja małego zużycia paliwa.
Dodam ,że mam w Tipo 11,7 -12,5 przebieeg 570Tk i oleju zabardzo nie pobiera 1l/3-4Tkm.(mierzyłem kiedyś silnik taki sam miał 14,5 -15)
Manometr do benzyniaków wciskasz w otwór świecy i kręcisz rozrusznikiem ,powinno być około 14 bar (sprawdzałem 1,8 miała 14,5)
Pomiar przeprowadz kilka razy . Jak jest niskie ciśnienie 10 -11 ,to aby się dowiedzieć ,co jest załatwione wlej troszkę (kapkę)oleju w otwór świecy i pokręć rozrusznikiem aby olej rozprowadził sie po tłoku.
Potem zrób pomiar po naoliwieniu, jeżeli ciśnienie podskoczy wyrażnie o 1-1,5 bara to znaczy ,że dobiega koniec żywota pierścieni. Jeżeli pomiar się nie zmieni, masz zawory do zrobienia . Dobre ciśnienie gwarancja małego zużycia paliwa.
Dodam ,że mam w Tipo 11,7 -12,5 przebieeg 570Tk i oleju zabardzo nie pobiera 1l/3-4Tkm.(mierzyłem kiedyś silnik taki sam miał 14,5 -15)
Ostatnio zmieniony 07 lis 2006, 7:54 przez sloneczna, łącznie zmieniany 1 raz.
Jurek odszedł od nas na zawsze...
Ok wielkie dzieki, tak zrobie, musze dorwac taki manometr, chyba ze bedzie taniej u mechanika
Ale naprawde duzo mi pomogliscie, wielkie dzieki. Janusz mi wyslij na maila nie musisz mi kserowac

ja w Delcie II mam 12, i musze wymienić uszczelniacze bo bierze duzo oleju. Mechanik powiedział ze jak jest takei ciśneinei a jest to niezłe jak na wiek samochodu to na pewno to nie są pierscienei bo by nie było tak wysokiego ciśnienia. ciekaw jestem jakie bedzie po wymianie uszczelniaczy 

Była
Lancia Delta II '94 1.8 - R.I.P. 17.05.11
Jest
Lancia Lybra LX 1,9 JTD '01
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
Jest
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
Snooki a ile placiles za mierzenie tego cisnienia ?"Snooki" pisze:ja w Delcie II mam 12, i musze wymienić uszczelniacze bo bierze duzo oleju. Mechanik powiedział ze jak jest takei ciśneinei a jest to niezłe jak na wiek samochodu to na pewno to nie są pierscienei bo by nie było tak wysokiego ciśnienia. ciekaw jestem jakie bedzie po wymianie uszczelniaczy

Jaqob - jeśli Ci nie bierze nadmiernych ilości oleju, nie masz objawów nierównomiernych obrotów (niższe ciśnienie na jednym z cylindrów), nie masz problemów z uruchomieniem, nie masz masła na korku wlewu paliwa - to po co mierzyć ciśnienie sprężania ?
Wydaje mi się, że u mechanika nie jest drogo, możesz dostać od razu karteczkę z porównanie ciśnienia w poszczególnych cylindrach.
Jak już wcześniej napisano - podstawa to solidny aku (warununki kręcenia w pierwszym i ostatnim sprawdzanym cylindrze muszą być takie same). A rozrusznik troche prądu żre.
Wydaje mi się, że u mechanika nie jest drogo, możesz dostać od razu karteczkę z porównanie ciśnienia w poszczególnych cylindrach.
Jak już wcześniej napisano - podstawa to solidny aku (warununki kręcenia w pierwszym i ostatnim sprawdzanym cylindrze muszą być takie same). A rozrusznik troche prądu żre.
homo homini Lancia (est)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie
)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie

Kręci się i tak tylko 3-4 obroty więcej i tak nie nabije.
Jurek odszedł od nas na zawsze...
Nic nie płaciłem w sumie:) Bo tego dnia byłem w warsztacie aby mi ustawili silnik bo sie przesunoł lekko, no i potem po paru godzinach wrócilem do warsztatu bo jedna swieca padła i dali mi uzywke i przy okazji sprawdzili ciśnienei za darmo"Jaqob" pisze:Snooki a ile placiles za mierzenie tego cisnienia ?"Snooki" pisze:ja w Delcie II mam 12, i musze wymienić uszczelniacze bo bierze duzo oleju. Mechanik powiedział ze jak jest takei ciśneinei a jest to niezłe jak na wiek samochodu to na pewno to nie są pierscienei bo by nie było tak wysokiego ciśnienia. ciekaw jestem jakie bedzie po wymianie uszczelniaczy

Była
Jest
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
Jest
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07