Nuova Delta - sonda lambda

Anonymous

Post autor: Anonymous » 10 cze 2005, 8:12

"mustafi" pisze:Ja mam tez gaz z kompem
Możesz napisać mi gdzie byla montowana ta instalacja i czy masz 4 elektrozawory czy jeden przewód tak jak w zwykłych instalacjach?

Awatar użytkownika
mustafi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mustafi » 10 cze 2005, 9:40

W warsztacie u znajomego gazownika. Niestety nie wiem ile mam elektrozaworow..nie znam sie tak szczegolowo. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: makek » 10 cze 2005, 16:51

O co chodzi z tymi czterema elektrozaworami? Czy jest jakiś sens czterokrotnie odcinać dopływ gazu? Czy Rydza może to sprecyzować?

Anonymous

Post autor: Anonymous » 10 cze 2005, 17:29

"mustafi" pisze:no nie komp steruje praca sondy tylko sonda przekazuje impusly do kompa a komp steruje podawaniem gazu, nie bardzo rozumiem o co chodzi z pytaniem o temp. silnika..mozesz rozwinac
Dokladnie tak jak napisales kolejnosc mi sie pomylila, ale komp steruje skladem mieszanki a nie gazu otwierajac "krokowce" :oops:
Chodzi mi o termostat czy jego praca jest odpowiednia i czy masz te 90stopni C.
W vectrze termostat nawalil mialem temp cieczy ok 70-75 stopni i przez to 1.6 palila w miescie 15 l gazu. Po wymianie termostatu spalanie zeszlo do 12l.
Przed wymiana sondy sprawdz jej napiecie w tisie albo podczas jej pracy

Awatar użytkownika
mustafi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mustafi » 10 cze 2005, 19:17

termostat dobry, temp 87, wymienialem go w lisopadzie bo wlasnie woda miala ciagle 70C
Obrazek

Anonymous

Post autor: Anonymous » 17 cze 2005, 15:30

"makek" pisze:O co chodzi z tymi czterema elektrozaworami? Czy jest jakiś sens czterokrotnie odcinać dopływ gazu? Czy Rydza może to sprecyzować?
4 zawory to taka że tak powiem prawdziwa instalacja z komputerem. Komputer steruje 4 elektrozaworami.

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: makek » 17 cze 2005, 15:53

Że tak powiem, nic mi sie nie rozjaśniło, pytanie pomocnicze: czy jak będzie sześć cylindrów, to będzie sześć elektrozaworów? :wink:

Anonymous

Post autor: Anonymous » 20 cze 2005, 8:20

No tak dokładnie tak jest jak 6 cylindrów to sześć zaworów w nowej generacji instalacjach. Starego typu instalacje oczywiście też są nadal montowane montowane bo są o półowe tańsze.

Awatar użytkownika
mustafi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mustafi » 01 sie 2005, 18:42

Ponizej publikuje moje przygody z sondami.
Jezdze na gazie . Lancia palila duzo, 18miasto, 13 trasa-opisalem to juz wczesniej. Doszedlem do tego, ze wszytko co moglo to powodowac wyeliminowalem, zostala tylko sonda. Pojechalem do gaziarza, sonda-oryginal Boscha, pracowala w zakresie od 0,5 do 1V i zawieszala sie. Postanowilem ja wymienic. Zadzwonilem do ASO-cena 500zl 8O . To podziekowalem. Kupilem na allegro 4 przewodowa, montowana do VW, nowka NTK-80zl. Sonda byla nowa, ladna, obcialem wtyczke, polaczylem kabelki zgodnie z kolorem. Pojechalem do gaziarza. Tym razem sonda pracowala od 0,5 do 1,3V czyli ciagle dawala bogata mieszanke-czy sie stoi czy sie lezy lyk benzynki sie nalezy :) . Po przejechaniu 50km, pojechalem zatankowac, moja Delta wziela 11l gazu... No to zamowilem od dedry4wd sonde uzywana od Delty. Wskoczylem do kanalu, jako ze wczoraj niedziela-dzien idelanie stworzony przez Boga do pracy. Zamontowalem, dzis u gaziarza, okazuje sie ze sonda dziala na benzynie i na gazie :). Pracuje tak jak powinna, komputerek sie skalibrowal, na wadliwej sondzie nie chcial. Bylem w Warszawie pow ymianie i znam spalanie. Delta wziela 10,5l gazu na odcinku 850km, a jechalem dosc szybko. Srednio 120km/h chwilami 140km/h, od plonska do wawy 160km/h.Widac wyrazna poprawe. Zobaczymy co bedzie w miescie.
Obrazek

Awatar użytkownika
mustafi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mustafi » 07 sie 2005, 16:20

Kolejna trasa-wczoraj do Berlina i z powrotem praktycznie na pelnym gazie, autostrada 140,trasa na swiecko 120km/h, na autobahnie testowalem Vmax-190km/h :twisted: :twisted: W sumie 600km.
Spalanie dokladnie 10 l. Mysle ze jakbym jezdzil 90km/h na trasie to palilaby z 8-9l. Teraz jeszcze musze zrobic test na miescie ale szykuja sie kolejne traski wiec nie wiem czy bedzie to tak szybko. W przed wyjazdem zmienilem olej, na valvoline life max wiec moze to tez pomoglo w osiagnieciu takiego wyniku, ale sam jestem zaskoczony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kmicic
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Kmicic » 07 sie 2005, 20:11

No i gra ;-)
Moja pali wlasnie tyle gazu co Twoja po wymianie ;-)
Sonda z tego samego zrodla...
Kmicic

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”