Dedra TD - jaki olej do silnika???
- december74
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Dedra TD - jaki olej do silnika???
Witam.
Mam pytanko, może banalne ale jednak. Czy ktoś może mi doradzić jakiej marki olej mam wlać do swojej Dedry 1.9 TDS ? Dodam że auto ma 170 tys. przebiegu i jeździ na półsyntetyku. Czy ma to jakieś znaczenie? Za rady z góry dziękuję i pozdrawiam.
Mam pytanko, może banalne ale jednak. Czy ktoś może mi doradzić jakiej marki olej mam wlać do swojej Dedry 1.9 TDS ? Dodam że auto ma 170 tys. przebiegu i jeździ na półsyntetyku. Czy ma to jakieś znaczenie? Za rady z góry dziękuję i pozdrawiam.
Lancia Dedra 1.9 TDS-kombi (1996rok)
Jaki olej do diesla?
valvoline teraz najlepszym olejem bo jeszcze nie podrabianym a pozatym kazdy go chwali za wlasciwosci... nie wszedzie go mozna kupic ale sprawuje sie swietnie... I nie jest wcale taki drogi...
Kolega pracuje w subaru i mowi ze tam tylko takiego tez uzywają...
Mysle ze polsyntetyk bedzie ok chyba ze masz wycieki to juz mineralny...
Zreszta ja sie raczej malo znam wiec poczekaj na wypowiedzi kolegów
Pozdrawiam
edit: artykol jest nawet na stronie glownej lancii o oleju valvoline
Kolega pracuje w subaru i mowi ze tam tylko takiego tez uzywają...
Mysle ze polsyntetyk bedzie ok chyba ze masz wycieki to juz mineralny...
Zreszta ja sie raczej malo znam wiec poczekaj na wypowiedzi kolegów

Pozdrawiam
edit: artykol jest nawet na stronie glownej lancii o oleju valvoline
Lancia Thema III 2.5td 09.92r
Jaki olej do diesla?
ja moge polecić castrol gtx magnatec diesel, użuwałem go już w kilku autach i jest ok, nie lej lotosu ani mobila i innych tanich marek,
na allegro 5l castrola masz za sto pare złotych
lej półsyntetyka, na taki przebieg jest ok tym bardziej na zime gęstrzy olej nie bardzo
na allegro 5l castrola masz za sto pare złotych
lej półsyntetyka, na taki przebieg jest ok tym bardziej na zime gęstrzy olej nie bardzo
Była Kappa 2,4 jtd
jest Audi A6 C5 2.5TDI / ale spoko docelowo THESIS powrót musi być
jest Audi A6 C5 2.5TDI / ale spoko docelowo THESIS powrót musi być
Jaki olej do diesla?
Ja wlalem mineralnego mobila bo do valvoline nie mialme dostepu...
Hmm myslalem ze mobil jest ok do diesli... szczegolnie tych starych...
Lancia Thema III 2.5td 09.92r
Jaki olej do diesla?
Nie przejmowałbym sie tak bardzo. Sądzę, że ilu kierowców i mechaników, tyle szkół. Ktoś miał przykre doświadczenie, bo np. ... (wstaw coś) i uważa teraz, że ten olej nie nadaje się. Proszę zauważyć, że niektórzy chwalą olej za to, że przy wymianie, jako stary, jest w kolorze miodu. Miałoby to świadczyć o tym, że nie stracił swoich właściwości. Inni chwalą olej za to, że przy wymianie jest czarny, bo to miałoby świadczyć o tym, że zabiera ze sobą cały syf z silnika."Windforce" pisze:Ja wlalem mineralnego mobila bo do valvoline nie mialme dostepu...
Co innego LOTOS. Tutaj nawet klasa jakości na opakowaniu wyraźnie mówi, że jest to olej słabszy (klasyfikacja API).
Moja poprzednia LYBRA DEL SOLE.
Nie śmieję się z tych, którzy jeżdżą VW.
Śmieję się z tych, którzy się tym szczycą.
Nie śmieję się z tych, którzy jeżdżą VW.
Śmieję się z tych, którzy się tym szczycą.
Re: Jaki olej do diesla?
fabryka zaleca 15W-40 ja u siebie jeżdzę na ELF Turbo Diesel 15w-40 chyba jedyny mineralny do TD ważne jest by w tym silniku zmieniac olej co 7.500 tyś jest to silnik starej konstrukcji i dużo sadzy przedostaje sie do oleju stąd częsta wymiana (wymiana filtra oleju co 15 tyś)"december74" pisze:Witam.
Lancia Klub Polska - Łódź
Lancia Thesis 2.4, Alfa 156 2.5 V6 Q-system
Lancia Thesis 2.4, Alfa 156 2.5 V6 Q-system
Jaki olej do diesla?
Pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegą.Petrus pisze:"Windforce" pisze:Co innego LOTOS. Tutaj nawet klasa jakości na opakowaniu wyraźnie mówi, że jest to olej słabszy (klasyfikacja API).
Lotosy w mineralny semi i syntetyczny mają wg API SL/CF, czyli można powiedzieć taki standardzik na dzień dzisiejszy i nie odbiega od markowych olejów zbytnio, a od większości wcale
Jaki olej do diesla?
Ja wlewam do siebie do tds"a valvoline max life diesel i jest oki.
Lancia Dedra sw 1.9 tds ls
Jaki olej do diesla?
Hi! Ja śmigam na Castrolu 15W40 GTX diesel wymiana co 7500-8000 i jest OK dolewki 100-200ml /100km
Pozdro...
Pozdro...
była Lancia Kappa 2,4 TDs 1995r.
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm
- december74
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Jaki olej do diesla?
Witam ponownie.
Widzę że temat oleju niby błachy, a pobudza do dyskusji.
Dzięki za wszelakie rady. Na Mobilu jeździłem bmw,Lotos odpada bo mam uprzedzenia,a może valvoline?
Tematu nie zamykam, zobaczymy co inni użytkownicy forum mają do powiedzenia.....
Pozdrawiam wszystkich.
Widzę że temat oleju niby błachy, a pobudza do dyskusji.
Dzięki za wszelakie rady. Na Mobilu jeździłem bmw,Lotos odpada bo mam uprzedzenia,a może valvoline?
Tematu nie zamykam, zobaczymy co inni użytkownicy forum mają do powiedzenia.....

Pozdrawiam wszystkich.
Lancia Dedra 1.9 TDS-kombi (1996rok)