Dedra - kłopot z kierunkowskazami

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

Post autor: aro » 14 lis 2007, 15:34

Witam!

Od pewnego czasu w mojej niuni siedzi jakaś choroba :D Chodzi o to, że lewy kierunkowskaz co jakiś czas powoduje zwarcie i w efekcie przepalenie bezpiecznika. Prawy zawsze działa normalnie. Również światła awaryjne czasami potrafią przepalic bezpiecznik. Wymieniłem już przekaźnik kierunków, ale problem pozostał. Obiawia się sporadyczni np. w ciągu miesiąca zrobiłmi tak może ze 3 razy. Raz fajnie działa, raz znów świruje. Gdzie moge szukac przyczyn tej niesprawności? Dodam, że wszystkie żarówki są sprawne. Czy może byc to wina uszkodzenia jakiejś wiązki przewodów, czy może zawilgocenie któregoś z przewodów, albo przebicie na którymś z przewodów? Po której stronie auta szukac przyczyny, jeżeli dzieje sie tak tylko z lewymi kierunkami? Może coś własnie z lewymi? Doradzie cos.

Awatar użytkownika
bassman
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Szymon

Post autor: bassman » 14 lis 2007, 17:45

Najpierw szukaj przy lampach lewych, podejrzewam przewód od kierunkowskazu na błotniku, przechodzi przez gumę w samym rogu pod szybą, jak gumy braknie, może być taki problem.

Pozdrawiam.
Dla klubowiczów naprawię, wyreguluję samochód, instalację lpg.
Wykonam naprawy (spawanie) w stali, żeliwie, miedzi, aluminium, głównie TIGiem.

Żony:
Lancia Musa Platino 1,4 16V
Moje:
Lancia Dedra LX SW 1,6 mpi 95' - NA SPRZEDAŻ, z pokaźnym pakietem części.
Lancia Dedra LS SW 1,6 mpi 96 - dawca części, w pakiecie j.w.

: yesyes : Czerwony Gruz - Honker 91'
Pupowóz - Jeep Commander

Awatar użytkownika
dunin
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: dunin » 14 lis 2007, 18:57

jak tak miałem jak w magiczny i nieznany mi sposób skruszyła się wtyczka w przedni kierunek. też się co chwila zwarcie robiło i bezpiecznik w : cenzura :
jest: Y10T [ było: A112, 7 x Y10, 2 x Y ][ tel. 574-797-629 ]
Obrazek

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 24 lis 2007, 14:56

Witam po przwrwie!

Problem samoczynnie znikł 8O Przynajmniej narazie, choc już pare razy tak było :wink: Zrobiłem ostatnio coś innego w tym kierunku, a mianowicie problem pojawiał się też gdzy był włożony bezpieczki od świateł awaryjnych. Wiec wywaliłem go i wszystko cacy chodziło. Dzis postanowiłm włożyc nowy bezpiecznik od świateł awaryjnych i odziwo też działa. Hmmmm. Wiązke przewodów od przedniego kierunku sprawdziłem i niema żadnych pękniec, czy przetarc tych przedodów.

Awatar użytkownika
dzik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: dzik » 24 lis 2007, 15:00

mi to pachnie przekażnikiem. wyjmij go i zobacz czy jest ok. wsadzali przekaznik łaczacy kierunki z awariami wiec ja bym zaczoł od tego.
w moim kapiszonie jest padniety wiec wsadziłem taki patyczek i jakos działa.........
Nowo upieczony użytkownika Kappy TDS. Narazie zadowolony zobaczymy za pół roku.....

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 24 lis 2007, 15:05

Ale już wymieniłem przekaźnik :roll: Na starym też jeszcze działają.
Podejrzewam dźwignie kieruków.

Awatar użytkownika
maciej
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: maciej » 25 lis 2007, 10:06

Napisze z własnego skromnego doświadczenia, miałem troche wieksze problemy z elektryka na poczatku mej miłości, kierunki, sygnał, wycieraczki same sie włanczały, elektrycy i mechanicy rozkładali ręce, chcieli wymieniac wszystko, ale sie nie dałem, wina znaleziona, zwarcie dawała skrzynka bezpieczników, musisz ja wyjąć i sobie ja dokładnie poogladać gdzie są jakieś nadpalone przewody, rozumiem ze problemy zaczeły sie jak na zewnątrz było pochmurnie i padał deszcz, jak cos to pytaj dalej.
lancia x 3, narazie tylko wiadomości na PW

narazie poza polską

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 25 lis 2007, 11:20

Z tym deszczem i wilgocią w środku auta to różnie bywa. Np. teraz, gdy pada jeźdze i wszystko jest OK, innego razu znów przy takiej samej pogodzie może sie zrobic jakies zwarcie, nawet przy słonecznej pogodzie.
Narazie wszystko jest ok. Dziwne jest, to że prawy kierunek zawsze działa, gdy lewy na napady zwarcia.

Gdzy już ma sie takie cos wydażyc, to słychac takie bzzzzz jak dam lewy kierunek. Tak jakby sie gdzies zwarcie robiło. Gdy dłużej go przytrzymam to wywali bezpiecznik.

Pare godzin poźniej moge jeździc i wszystko jest ok. Już sam niewiem, ale tak łatwo sie nie poddam.

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 20 mar 2008, 17:01

Ostatnio opadała mi kierownica, to przykręciłem ją doś mocno :D i wyregulowałem po siebie. Jakie było moje zdziwienie, gdy ww. problem już sie nie pojawił. Od ok. 2 miesięcy jest ok. Może jest gdzieś zwarcie przy regulacji kierownicy :roll: Póki co się tym nie martwie.

Awatar użytkownika
vincenzo
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: vincenzo » 05 kwie 2008, 20:20

Przy mojej (rodziców) Dedrze często się zdarza że prawy kierunkowskaz nie działa gdy naciska się pedał stopu i jednocześnie jest włączony kierunek... ale to problem z kablami.. co jakiś czas trzeba w nich troche pogrzebać i problem znika... do kolejnej zimy ;)
| obecnie: | Lybra Intensa 2.4 JTD | Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde 1.8 TBI | zaliczone: | Lybra 2.0 V.I.S. | Dedra 1.9TD | Delta II 1.9TD | Lybra 2.4 JTD | Zeta 2.0 | Phedra 2.0 JTD |

Obrazek

|Wizualizacje Architektoniczne | Animacje | Grafika komputerowa | Wizytówki | Logotypy | Strony www |

Awatar użytkownika
Piszczyk
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Rafał

Post autor: Piszczyk » 06 kwie 2008, 10:57

Przy mojej (rodziców) Dedrze często się zdarza że prawy kierunkowskaz nie działa gdy naciska się pedał stopu i jednocześnie jest włączony kierunek... ale to problem z kablami.. co jakiś czas trzeba w nich troche pogrzebać i problem znika... do kolejnej zimy
stawiam na kiepską masę przy tylnej lampie zespolonej
...niewykonalność jakiegoś zadania jest tymczasowa i spowodowana jedynie złym doborem narzędzi...

jest :
DELTA I 1.6 GTi.e.`1992   w wiecznym remoncie
AR166 2,5 V6 `2000   holownik
HiLux 3.0d `2007   służbowy
Thesis 3,0V6 `2002   żony
Thema 2,8 PRV   powrót do przeszłości

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”