Kappa - ABS nie żyje
Kappa - ABS
U mnie problem był z masą - szła na obudowę wentylatorów przy skraplaczu. Jak klima załączała wentylatory to nie działał ABS - świeciła się kontrolka i prędkościomierz.
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Kappa - ABS
Wnioski doskonałe"Taz" pisze:Po ponad roku odgrzewam temat.
Problem: świecąca się kontrolka ABS (w czasie postoju i w czasie jazdy). Wszystkie czujniki wpięte. Diagnoza Examinera - prawe tylne koło.
Hipotetyczne przyczyny:
1. Uszkodzony czujnik (do wymiany razem z piastą).
2. Rozpięty kabel (bo podobno od czujnika idzie kabel ok 1m i potem jest złączka jeszcze i dalej kabel w stronę przodu auta - podobno złączka jest w nadkolu).
3. Przecięty gdzieś kabel.
Przetrzepałem forum ale nie znalazłem więcej możliwych rozwiązań. Proszę o jakieś opinie i/lub zweryfikowanie moich hipotez (tu uśmiecham się do prezesjm)

Kappa - ABS
Wiem że o systemie ABS było już tak duzo pisane i mówione ale ja nie widze na tym forum nic co tyczyło by sie mjego przypadku. Jade sobie ostatnio a tu zaświeciła sobie kontroleczka, i nic śiweci sobie nawet nie przygasa na sekundkę przy zapalaniu samochodu zachowuje sie tak jak by nawet system niesprawdzał tego układu. Byłem nawet podłączyć do komputera djagnoza była taka że czujnik w lewym przednim kole, ale ten co podłanczał kompa do mojej lucynki stwierdził że nie jest to uszkodzony czujnik ponieważ da sie skasować błąd i nie świeci dopuki nie przejedzie sie pare metrów powiedział że to jest brak komunikacji czujnika z nadajnikim że może czujnik jest za daleko od zębatki, no i tu własnie moje pytanie jak to jest tam zbudowane bo czujnik wygląda jak by był w piaście koła czyw zwrotnicy nie wiem jak to sie nazywa i niema tam żadnego dostępu pod czujnik nie wykręcił sie więc jak może nie być komunikacji, ma ktoś jakiś pomysł?
Lancia kappa 2.4 JTD
Alfa 147 GTA
Alfa 147 GTA