Delta - gaśnie

Kamilczuk
Dopiero zaczyna na naszym forum

Delta - gaśnie

Post autor: Kamilczuk » 26 mar 2008, 13:50

witam gdy jade moja Delta i samochód jedzie na niskich obrotach nie przekracza 2 tys obr po wrzuceniu na luz auto gaśnie jaka moze byc przyczyna . Bo gdy obroty przekraczaja 2 tys i wrzucam luz wszystko jest Ok . prosze o pomoc .

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Delta - gaśnie

Post autor: STOD » 26 mar 2008, 14:03

Masz LPG ??
Lybra 2.4JTD
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...

Awatar użytkownika
Ara
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Delta - gaśnie

Post autor: Ara » 26 mar 2008, 22:17

"STOD" pisze:Masz LPG ??
Podpisuję się pod tym pytaniem... 8)

Mam tak samo. Jest to spowodowane zainstalowaniem tzw. "zwężki" w układzie dolotowym powietrza. Jeżeli masz włączony LPG, to wtedy nie gaśnie, zgadza się???

Zwężka ta zastosowana jest w układzie po to, aby zmniejszyć dopływ powietrza podczas jazdy na gazie (gdyż ten potrzebuje mniej powietrza w mieszance do zapłonu), natomiast jak ją zdemontujesz, problemy z gaśnięciem na benzynie powinny ustać, ale wtedy na LPG już sobie nie pojeździsz :? Coś za coś... ...alternatywą zdaje się być tutaj BLOS, ale o tym już dużo jest napisane.

Wydaje mi się że napisałem sensownie, aczkolwiek nie jestem eXpertem w tej dziedzinie 8)

Kamilczuk

Nie mam LPG

Post autor: Kamilczuk » 27 mar 2008, 7:38

Ale byłem raz na komputerku z moja Delta i wyszło ze uszkodzona jest cewka zapłonowa czy to moze jest przyczyną mojego kłopotu . Na niskich obrotach i wrzuceniu na luz albo gasnie albo spadaja obroty prawie do zera .

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Delta - gaśnie

Post autor: STOD » 27 mar 2008, 7:50

Spadaja prawie do zera , prawie przygasa i idą w górę? No ale masz to LPG? Ja w mazdzie 626 to miałem take coś.Np.Przy dodaniu gazu do 2500 i wcisnieciu sprzegła potrafil zgasnąć(na skrzyżowaniu!).Albo jechałem(na benzynie) 80 -90 km/h dałem na luz i gasł, to aż niebezpieczne było.
Lybra 2.4JTD
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...

Awatar użytkownika
kretekpodnietek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Delta - gaśnie

Post autor: kretekpodnietek » 27 mar 2008, 15:03

a jaki masz silnik??
Lancia nuova delta 1.8 8v LPG 1994r

Pozdrawiam Łukasz

Awatar użytkownika
DeviLL
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Delta - gaśnie

Post autor: DeviLL » 27 mar 2008, 16:05

Tak to moze byc cewka , zazwyczaj wtedy ponizej pewnej wartosci obrotowej silnik tez slabo reaguje na gaz (lekkie szarpanie)

Awatar użytkownika
Ara
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Delta - gaśnie

Post autor: Ara » 28 maja 2008, 15:20

Nie byłem na komputerku, ale wykryłem następującą usterkę natury atmosferycznej, czyli tzw. BURZE na cewcę. źródło wyładowania znajduje się na kondensatorku, natomiast jego końce "tańcują" na zwojach cewki. Nie wiem czy pomoże zaizolowanie tej przestrzeni, ale pewnie nie. :(
http://img382.imageshack.us/img382/9397/cewaqi1.jpg[/img]
troszkę słąbo widać, ale tam jest :?
Pewnie masz to samo. Cewka raczej do wymiany. :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”