Kappa - Problem z przyspieszaniem w 2.0 20V
Kappa - Problem z przyspieszaniem w 2.0 20V
witam.od dluzszego czasu mam problem z przyspieszaniem . raz jest dobrze a czasami jak zacznie mulic to wydaje mi sie ze mnie maluch zaraz wezmie na starcie. wku... mnie to strasznie!!! wymienilem wszystkie filtry swiece (ktore sa po przejechani 200km doslownie cale okopcone!!) pompa paliwa tez wymieniona no i nadal muli!!! dzis postanowilem odpiac sonde lambda i zobaczyc co bedzie sie dzialo i odziwo auto nagle odzylo
po podpieciu znowu sondy auto znowu zamulilo sie strasznie!!! mechanior niby sprawdzal sonde i powiedzial ze jest ok . sma juz nie wiem co o tym sadzic . pozdrawiam

Odp: kappa 2.0 20V- problem z przyspieszaniem
A po czym mechanik poznał że sonda jest OK?
miernikierm sprawdzal ale to tak na szybko bo pojechalem zupelnie w innej sprawie . ale tez mowiel ze nie ma pewnosc na 100 %ze jest sprawna.
Jak już tak się na wymieniałeś tych gratów tyle to kup i nową sondę.
Odp: Kappa - Problem z przyspieszaniem w 2.0 20V
a powiedzcie mi czy po podlaczeniu pod kompa bedzie mozna lepiej zdiagnozwowac ta sade??
pod egzaminerem wyjdzie wszystko co jest z sondą.
Ja byłem i wyszło że mam uwaloną, wymieniłem na inną (używka) i muszę od nowa podjechaćna kompa bo nadal jest nie tak jak być powinno - ciekawe czy ta nowa/używka nie jest też uwalona.
Ja byłem i wyszło że mam uwaloną, wymieniłem na inną (używka) i muszę od nowa podjechaćna kompa bo nadal jest nie tak jak być powinno - ciekawe czy ta nowa/używka nie jest też uwalona.
- Jarol
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Miałem dokładnie ten sam problem. też 2.0 20v. Okazało się, że był zapchany katalizator... Problem sam się rozwiązał, gdy nagle z rury wydechowej wydobyły sie ogromne kłęby dymu, a auto zaczęło przyspieszać normalnie. Poprostu samo sie odetkało. Teraz mam strumienice w swojej i wszystko pięknie lata 

Lancia Kappa 1996r. 2.0 20v automat
Lancia Kappa coupe 1998r. 2.0 Turbo 16v

a jak wygląda sytacja z przeglądami po usunięciu katalizatora? słyszałem, że problemy są
- Jarol
Ja z tym nie miałem problemów
Niedawno robiłem kolejny przegląd i wszystko było OK! Firma w której zakładałem strumienice to: ELTEC

Ja u siebie też mam problem z przyspieszeniem. Próbowałem wyjąc ostatnio sonde, ale chyba jest zapieczona - co będzie jak ją odkręce?
A w katalizatorze coś mi rzęzi na luzie i wtedy jak nie dodaje gazu.
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Hym. A co ma być po wykręceniu sondy? Dziura w rurze wydechowejLeny pisze:Ja u siebie też mam problem z przyspieszeniem. Próbowałem wyjąc ostatnio sonde, ale chyba jest zapieczona - co będzie jak ją odkręce?

Jeśli katalizator "brzęczy" znaczy, że wkład się rozsypał albo osłona jest luźna. Jeśli pierwsze trzeba go rozciąć, wyjąć wkład i zaspawać albo wymienić na coś innego (tłumnik, strumienica lub inny kat). W drugim przypadku wystarczy przyspawać osłonę

- Jarol
To pewnie masz też zapchany i dlatego może Ci nie przyspieszać... A katalizator warto sprzedać bo można wtedy za darmo strumienice np. założyć.Leny pisze: A w katalizatorze coś mi rzęzi na luzie i wtedy jak nie dodaje gazu.
Ja nie mogłem sprzedać bo był już pusty