Kappa - czujnik polozenia walu w 2.0 20V
Kappa - czujnik polozenia walu w 2.0 20V
Witam. po podlaczeniu do kompa w serwisie komp wywala blad polozenia walu:( auto czasami strasznie muli:( czy ten czujnik moze byc odpowiedzialny za mulenie autka?? z tego co wiem jak jest padniety w/w czujnik kapiszon nie powinien odpalic. pare razy zdarzylo sie ze przy zmianie biegu autko nagle mi zgaslo:( czy ktos z Was wie gdzie ten czujnik sie znajduje i jaki jest koszt nowego?? pozdrawiam
Odp: Kappa - czujnik polozenia walu w 2.0 20V
czesc,
wymienialem ostatnio taki czujnik w Lybrze, 2,4jtd.
Koszt czujnika 140zl ( w Lancia Team jeszcze taniej, ale nie mialem niestety czasu czekac) + 70zl wymiana (mozna zrobic to samemu w Lybrze). Moim zdaniem - wymien czem predzej, bo koszt, w przypadku Lybry, byl niewielki, a stresu co niemiara
.
Nieraz zdarzylo sie, ze autko stanelo w popoludniowym szczycie na dojezdzie do skrzyzowania i nie chcialo odpalic. Potem trojkat, dobra muzyka, kilka partyjek pasjansa na komórce...i po okolo 20-30 minutach silnik zalapywal i mogelm jechac dalej. Tak czy inaczej, bedzie do wymiany.
Pozdrawiam,
M
wymienialem ostatnio taki czujnik w Lybrze, 2,4jtd.
Koszt czujnika 140zl ( w Lancia Team jeszcze taniej, ale nie mialem niestety czasu czekac) + 70zl wymiana (mozna zrobic to samemu w Lybrze). Moim zdaniem - wymien czem predzej, bo koszt, w przypadku Lybry, byl niewielki, a stresu co niemiara

Nieraz zdarzylo sie, ze autko stanelo w popoludniowym szczycie na dojezdzie do skrzyzowania i nie chcialo odpalic. Potem trojkat, dobra muzyka, kilka partyjek pasjansa na komórce...i po okolo 20-30 minutach silnik zalapywal i mogelm jechac dalej. Tak czy inaczej, bedzie do wymiany.
Pozdrawiam,
M
Jest
Volvo s60 2,4 Pb 170KM
Było
Lybra 2,4jtd 136KM
Volvo s60 2,4 Pb 170KM
Było
Lybra 2,4jtd 136KM
Ja też wymieniałem czujnik położenia wałka rozrządu - wcześniej zmulanie autka i brak mocy.
U mnie to był ten czujnik:
link
link
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
to jest czujnik poł. wałka rozrzMarKapp pisze:U mnie to był ten czujnik:
link
w Intercars jest w detalu za 158 plnwega pisze:Muszę Cię zmartwić, coś około tej ceny

-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa - czujnik polozenia walu i czujnik rozrzadu
czujnik polożenia walu i czujnik rozrzadu są opowiedzialne za iskrę w lanci kappie?
Objawy są takie: jak sie kluczyk przekręci, rozrusznik pracuje i pompka paliwa też, ale nie ma sygnalu miendzy tymi dwoma czujnikami i nie ma iskry. Może być to spowodowane tym ze sie rozrzad przestawil ?
Objawy są takie: jak sie kluczyk przekręci, rozrusznik pracuje i pompka paliwa też, ale nie ma sygnalu miendzy tymi dwoma czujnikami i nie ma iskry. Może być to spowodowane tym ze sie rozrzad przestawil ?
Ostatnio zmieniony 19 sie 2009, 14:24 przez topcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: :)
Powód: :)
Odp: Kappa - czujnik polozenia walu i czujnik rozrzadu
???
Jaśniej prosimy
Jaśniej prosimy

witam. to chyba musze niestety zakupic ten czujnik:( czy moze ktos z Was wie gdzie on sie znajduje i czy jest do niego latwy dostep:? pozdrawiam
To pytanie pada z częstotliwością 2x na tydzień. Pozdrawiamysashxxx pisze: czy moze ktos z Was wie gdzie on sie znajduje i czy jest do niego latwy dostep:? pozdrawiam
ps. opcja szukaj się kłania
witam
czujnik ten znajdziesz nad rozrusznikiem przy kole zamachowym,musisz z kanału.
Pozdrawiam...
czujnik ten znajdziesz nad rozrusznikiem przy kole zamachowym,musisz z kanału.
Pozdrawiam...
jest laguna II 3.0 V6 24V
Była AR 166 3,0 V6 24V
Była Lancia Kappa 2,0 20V
Była AR 33ie i wiele innych
Stanisław tel.668 373 464
Była AR 166 3,0 V6 24V
Była Lancia Kappa 2,0 20V
Była AR 33ie i wiele innych
Stanisław tel.668 373 464
posiadam taki czujnik orginalny do 2,0 i 2,4. swój wymieniłem niepotrzebnie, i lezy w garazu. napewno sprawny bo, zamieniałem go z nowym. jeśli CIe interesuje to 502261650 albo na priv myślę, że sie dogadamy
-
- Forumowicz/ka
CZE...
... boski tekst ... szczena opada
... widać na Lancie przesiadły się już ŁOSIE co dłubią dużym i brudnym palcem od nogi ... w nosie ... hi hi hi hi .... he he he he
SORKI ... nie mogłem się "poFszczymać"
... boski tekst ... szczena opada

... widać na Lancie przesiadły się już ŁOSIE co dłubią dużym i brudnym palcem od nogi ... w nosie ... hi hi hi hi .... he he he he
SORKI ... nie mogłem się "poFszczymać"
Buraczany Wóz, "Ł"opel, "Ł"A"Ł"di, VW ... 
aktualnie turlam się od lat ... KAPISZONOLOT-em 2,4LX z "heblami" BREMBO ... na Blosie ... jest i K2,0T 20V
aktualnie turlam się od lat ... KAPISZONOLOT-em 2,4LX z "heblami" BREMBO ... na Blosie ... jest i K2,0T 20V
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Przestawienie rozrządu nie jest temu winne. Sam ustawiałeś rozrząd?stanislaw gal pisze:czujnik polożenia walu i czujnik rozrzadu są opowiedzialne za iskrę w lanci kappie?
właśnie rozrzą d ma tu ogromne znaczenie. ja miałem taki przypadek, że przeskoczył pasek o jeden ząbek. sygnał z czujnika wału był z czujnika wałka rozrządu tez, komputer pokazywał bład czyjnika wału i błąd synchronizacji położenia wałka rozrządu. samochód niby miał iskre,(ale tylko czasem, co kiekawe, jak juz ledwie kręcił) pompa paliwa dawała ciśnienie. mi również w takim przypadku przestwaienie rozrządu ostatnie do głowy przychodziło, a stałosie to dość niespodziewanie, bo przyjechałem do pracy, i juz wrócić nie mogłem, bo nie zapalił.
także podsumowując pomyłka w rozrządzie o jeden ząbek ma ogromne znaczenie, aby auto nie odpaliło.
także podsumowując pomyłka w rozrządzie o jeden ząbek ma ogromne znaczenie, aby auto nie odpaliło.