Witam.
Przeszukałem całe forum i wójka googla, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem. Mianowicie chodzi o to, że od pewnego czasu (od jakichś 2 tygodni) słyszę dziwne stukanie przy dodawaniu gazu w mojej Lancii Lybra 1.9. JTD. Stukanie słyszę tylko przy dodawaniu gazu, ale najczęściej kiedy jadę ok. i ponad 40 km/h. Na 1 jeszcze nigdy nie słyszałem tego stukania - nawet sprawdzałem czy nie usłyszę go, jak na 1 jechałem na 3000 obrotach - ale nic. Na 2 też raczej nie słyszę tego dźwięku, a jak słyszę to bardzo rzadko. Stukot zazwyczaj zaczyna się na 3 biegu i później na 4 i 5 również go słyszę. Kiedy puszczam gaz, stukot ustaje. Znalazłem przy innych podobnych problemach, że może to być poduszka silnika - jeśli tak, to gdzie ona się dokładnie znajduje, tak abym mógł zobaczyć, czy coś tam drga przy włączonym silniku? Czy może ktoś miał podobny problem? Jak myślicie - co to może być?
Dodam, że jakieś dwa tygodnie temu wymieniłem filtry: powietrza, paliwa i oleju, ale stukot pierwszy raz usłyszałem dzień przed wymianą tych filtrów. Przy wymianie filtrów mechanik sprawdził mi łożyska i wszystko jest OK - powiedział, że ogólnie zawieszenie jest w porządku.
Lybra - 1.9 JTD - Dziwne stukanie przy gazie
Lybra - 1.9 JTD - Dziwne stukanie przy gazie
Ostatnio zmieniony 18 mar 2010, 8:32 przez jakubg, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: poprawiłem temat
Powód: poprawiłem temat
Odp: Lybra - 1.9 JTD - Dziwne stukanie przy gazie
Hey, dzięki za odpowiedź - ja znalazłem nawet taką poduszkę do kupienia na allegro i w jednym sklepie w Lublinie. Ale wiesz może jak ją dokładnie sprawdzić, skoro na biegu jałowym niby wygląda wszystko OK ? Czy istnieje może jakiś przyrząd do sprawdzania jej zużycia lub czegokolwiek co może się z nią dziać ? Bo w sumie to jest tylko kawałek głupiego żelastwa...
Odp: Lybra - 1.9 JTD - Dziwne stukanie przy gazie
Poduszki sprawdzone - to nie to. Przy sprawdzaniu poduszek wyszło, że lewe łożysko w skrzyni biegów ma luz, ale dopuszczalny, bo ok. 2 mm, co może powodować stukanie... Czy może ktoś miał z Was kiedyś podobny problem z łożyskiem, albo (co coraz bardziej podejrzewam) z klimatyzacją ?? Bo jak zauważyłem ostatnio, to to samo, ale bardzo przytłumione stukanie pojawia mi się już przy włączaniu zapłonu i włączonej klimie (przy wyłączonej, nie ma stukania). Ale jeśli to by była klima, to czego stukanie jest tylko przy dodawaniu gazu, a przy puszczeniu nic się nie dzieje? Klima przecież nie ma nic do gazu, chyba że we włoskich samochodach jest inaczej
Ktokolwiek może mi coś poradzić ??