Lybra - problem z domykaniem szyb

damczek
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra - problem z domykaniem szyb

Post autor: damczek » 18 maja 2010, 16:34

Witam,
od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Lybry 1.8. Dopiero uczę się tego samochodu więc mam kilka pytań. Zacznę od szyb otóz czasami jak otwieram auto z pilota (pilot z jednym przyciskiem do otwierania i zamykania) to otwierają mi sie wszystkie szyby i analogicznie jak potem zamykam to mi sie zammykają. Przy czym jak w czasie opuszczania szyb pociągnę za klamkę to się zatrzymują. Dzisiaj np na okolo 10 otwarc polowa zakonczyla sie otwarciem szyb a polowa brakiem reakcji (oprocz oczywiscie otwarcia drzwi).

Proszę o radę czym może to być spowodoane ze raz sie szyby otwierają a raz nie.

pozdrawiam

Codee

Re: Lybra - problem z domykaniem szyb

Post autor: Codee » 18 maja 2010, 16:43

Poszukaj proszę tematu Lybra - otwieranie szyb z kluczyka to Ci wszystko wyjaśni!
pozdrawiam

ps. uzupełnij skąd jesteś!

damczek

Post autor: damczek » 18 maja 2010, 16:59

ok dzięki

spróbuje zaprogramować szyby i zobaczymy co będzie dalej.

damczek

Post autor: damczek » 18 maja 2010, 19:01

programowalem szyby tak jak pisalo w innych watkach ale nic to nie pomoglo. Dalej szyby otwieraja sie z pilota np 4 razy z rzędu po czy nie otwieraja sie wcale z pilota po otwarciu auta. to samo z domykaniem - czasem sie domykaja czasem nie. Jest jakas rada na to?

Codee

Post autor: Codee » 18 maja 2010, 19:10

czasem trzeba tak długo powtarzać aby weszło - u mnie szyby działają idealnie jak osiągnę taki rezultat że jak przytrzymam na chwilkę guzik przy zamkniętej szybie i go puszczę to szyba zacznie się opuszczać a jak puszczę to dalej kontynuuje to opuszczanie aż zjedzie do samego końca, to samo jak jest na dole wcisnę na chwilę zacznie jechać puszczam i sama dojedzie do samej góry. Tak mi to działa, jak szyby idą skokiem tzn. chyba co 5 cm to nie idzie to jak trzeba, i trzeba wszystkie szyby tak samo skonfigurować żeby tak samo się podnosiły i opuszczały.
Podnoszenie/opuszczanie na kluczyku działa tylko jak trzymasz na kluczyku wciśnięty przycisk, jak puścisz to przestaje.

damczek

Post autor: damczek » 18 maja 2010, 21:03

a masz stary pilot z jednym przyciskiem czy tzw scyzoryk?

Codee

Post autor: Codee » 18 maja 2010, 22:20

scyzoryk

Awatar użytkownika
letnik22
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: letnik22 » 19 maja 2010, 9:31

zobacz posty o centralnym zamku, dorobieniu kluczyka scyzoryka i domykaniu szyb. Ktoś (chyba juz nieobecny Jan123456) pisał, że za "niekotrolowane" otwarcie szyb odpowiada dłuższy niż 1,5s impuls + (był kodany kolor kabelka i gdzie jest). Rozwiazanie było banalnie proste-wpięcie diody prostowniczej w ten kabel.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”