Lybra - FiatEcuScan P0220, P0404

feros
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - FiatEcuScan P0220, P0404

Post autor: feros » 25 maja 2010, 22:39

Witam

Po podpięciu pod kompa, wyskakują następujące błędy, chodzi mi o pierwszy i ostatni. Co z tym zrobić?
bledy l.jpg
Już mnie tak denerwuje ta kontrolka silnika, że szkoda gadać.

Po kupnie Lybry - zaświeciła się po tygodniu, okazało się, że jakiś wężyk był odłączony. Tak w serwisie mówili, a wtedy byłem ciemny jeszcze w tej kwestii.

Później znowu zaczęła się świecić na jakiś czas i gasła na jakiś czas. Jak już poedukowałem się na forum, stwierdziłem, że mam termostat do wymiany, sam zamówiłem i pojechałem do mechanika. Wymienił i zgasła. Długo się nie świeciła:)

No to po jakimś czasie (zadowolenia i spokojnej jazdy), zaczęła mi mrugać kontrolka od hamulca ręcznego. Mruga dosłownie jak zapalająca się świetlówka, stroboskop...lampka reaguje na to jak wciskam pedał gazu, jak są wysokie obroty, to pali się światłem ciągłym. Dodam, że płyn hamulcowy jest, a wycieków, żadnych nie widziałem.

Zaraz po niej (co by było wesoło i Świątecznie), znowu zaczęła palić się kontrolka silnika : cenzura :
Po 2 latach z lancią, postanowiłem w końcu kupić kabel. Wyszły powyższe błędy. Nie mam zamiaru już płacić za kasowanie błędów (w ASO zabuliłem 150 zł).
Zrobiłem sobie teścik w tym programie, wyniki w tabeli (nie wiem czy wykres lepszy?).
tabela 1.jpg
Proszę was o jakieś sugestie, może ktoś coś zauważył w tych wynikach?

p.s.
Nie wspomnę już o tym, że 2 tydzień szukam spinki do szyby od podnośnika szyby, od strony kierowcy. Dostępne w serwisie - nie pasują!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lancia Lybra 1.9JTD SW '00 / 105KM

Osobiście nie naprawiam, ale samodzielna diagnoza usterki w samochodzie przynosi wiele satysfakcji.
Sam zamawiam części.

sel
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra - FiatEcuScan P0220, P0404

Post autor: sel » 26 maja 2010, 6:55

Błąd P0220-sprawdzić należy stan połączenia na kostce połączeniowej między potencjometrem przepustnicy a ECU silnika.Znajdziesz ją po wymontowaniu schowka pasażera,będzie 6 przewodów dochodzących do kostki.http://img17.allegroimg.pl/photos/400x3 ... 1040514674 U mnie jakiś magik w DE wyciął kostki i skręcił końcówki, które nie za bardzo łączyły.Po zlutowaniu problem przez pół roku się nie pojawił,a wcześniej różne błędy wyskakiwały.
Lancia Lybra 1.9JTD 2000r.

feros
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: feros » 26 maja 2010, 7:26

"schowka pasażera"? znam ten temat. Czy to czasami nie jest o alfie 156? W Lybrze jest w tym samym miejscu?
Znalazłem takie coś:
"Konektor to taka zwykła, biała kostka znajdująca się za
osłoną kolumy kierownicy w Lybrze ( ale już w Alfie 156 za schowkiem pasażera ) -
w jednym rzędzie 2 druty, w drugim -4"

może mi ktoś zrobić zdjęcie?

sel
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: sel » 26 maja 2010, 19:54

Umiejscowienie wtyczki uzależnione jest od rocznika samochodu i modelu zastosowanego potencjometru.

feros
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: feros » 26 maja 2010, 20:39

Dobra, rocznik 2000 ale jaki potencjometr, to nie wiem skąd mam się tego dowiedzieć?

Czy jest szansa, żeby ktoś pstryknął mi zdjęcie?

Awatar użytkownika
zoom123
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: zoom123 » 27 maja 2010, 14:07

Hej, w najbliższym czasie nie zrobię zdjęcia, bo mam sesję :( jest to biała kostka, jak już napisałeś z dwoma rzędami dochodzących kabli. Zrób tak jak ja: znajdź potencjometr gazy ( musisz odkręcić matę nad pedałami - trzyma się na 2 czarnych plastikowych śrubkach i dotrzesz do tej kostki po kablu od potencjometru. Jak masz jak ja, to po 15 cm jest już ten konektor, jak kabel jest o wiele dłuższy i biegnie w prawo, a nie do góry to wykręć schowek pasażera, poruszaj kablem od potencjometru i też znajdziesz. Pozdro!
Lancia Lybra LX 1.9 jtd Blu Nicola
--------------------------------------------------
Carpe diem quam minimum credula postero

feros
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: feros » 28 maja 2010, 18:04

No więc wyciąłem kostkę, która miała 4 druty w dolnym rzędzie i 2 w górnym (oddalone od siebie). Wszystko polutowałem 1 do 1 i zawinąłem każde z osobna taśmą izolacyjną.
Takową kostkę znalazłem za osłoną kolumny kierownicy. Przy pedale patrzyłem, ale nie widziałem żadnego kabla. Nie wiem gdzie jest potencjometr. Od pedału gazu idzie jakiś pręt w górę.
Odpalam auto, pojeździłem trochę no i frajda. Ładnie przyspiesza (znowu konie pod maską, a nie muły), jadę z powrotem na osiedle pod górkę i przetrzymałem go na 2 biegu do 3000 obr....i nagle dziura turbo, a po niej KONTROLKA : cenzura : toż kur...a!! Jak jechałem spokojnie to się nie świeciła, a jak przygazowałem to od razu zaświeciła. Wiadomo, że nie będę jeździła zawsze jak "dziadzia" i przy wyprzedzaniu trzeba nie raz na wyższych obrotach potrzymać.

Nie mam pojęcia co teraz.

Jak miałem odłączoną tą kostkę, podłączyłem aku, włączyłem silnik i mogłem dodawać gazu, a na komputerze był błąd "lampka cruise". Czyżbym wyciął nie tą kostkę :lol: ?

Dobra wiadomość jest taka, że reszta błędów zniknęła oprócz tego jednego.

Osobiście nie naprawiam, ale samodzielna diagnoza usterki w samochodzie przynosi wiele satysfakcji.
Sam zamawiam części.

feros
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: feros » 28 maja 2010, 21:39

Jest! Udało się. Nie dałem za wygraną. Odkręciłem schowek, jeden ciągnął, drugi patrzył, który to kabel (tym razem dla pewności)....no i wyciąłem właściwą : yesyes :

Wygląda na to, że musiałem poćwiczyć zanim wyciąłem właściwą (oczywiście elegancko zlutowana i zabezpieczona) :D chyba od tempomatu

Co prawda nie ma błędów już na kompie, ale nadal nie wiem gdzie jest ten egr? Patrzyłem jak ta część wygląda, ale nie mogę zczaić:)

Samochód chodzi teraz naprawdę ładnie. Szacunek dla tych, którzy obczaili, że to to.

Sam zamawiam części.

sel
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: sel » 29 maja 2010, 8:09

Dobrze że zerknąłeś za schowek i usunąłeś usterkę.Przyjemności z jazdy sprawną Lybrą. EGR znajduje się bezpośrednio na kolektorze wydechowym.Zdemontujesz plastikową osłonę z pasa przedniego i od góry na kolektorze jest egr.Proponuję zaślepić,wtedy mniej brudu w kolektorze ssącym,wydaje się lepsza dynamika przy mniejszych obrotach,brak sadzy w czujniku ciśnienia doładowania.Było o tym na forum.http://w486.wrzuta.pl/obraz/powieksz/57h7uqJxHV6 Masz wymiary zaślepki,jak zastosować jest dużo na forum.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”