Lybra - Alcantara, czym wyprać?
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra - Alcantara, czym wyprać?
Witam. Mam lekko zabrudzoną Alkantarę w moim aucie. Może ktoś mi podpowie, czym ją najlepiej wyprać?
Szukałem preparatów ale nigdzie nie napisali, że nadaje się do Alkantary. Nie chcę jej zepsuć czy zniszczyć.
Proszę o podpowiedź.
Szukałem preparatów ale nigdzie nie napisali, że nadaje się do Alkantary. Nie chcę jej zepsuć czy zniszczyć.
Proszę o podpowiedź.
Re: Lancia Lybra 1,9 JTD - Alkantara, czym wyprać?
ja użyłem :
klik
I dało dobre rezultaty, jeno trzeba uważać by nie zmechacić (za twarda szczotka np) alcantary, robic do wilgotna szmatka
klik
I dało dobre rezultaty, jeno trzeba uważać by nie zmechacić (za twarda szczotka np) alcantary, robic do wilgotna szmatka
QV...soon:)
Witam.
Ja czyściłem tym
Tapicerka wyczyszczona i nic się nie zniszczyło.
Wystarczy spryskać, chwilę odczekać i potem zetrzeć wilgotną szmatką. W razie konieczności powtórzyć.
Ja robiłem boczki po 1 razie, natomiast od kierowcy 3 razy.
Materiał nie zmienił barwy po wyschnięciu, nie ma plam. Wg mnie produkt jest godny polecenia.
Pozdrawiam
Ja czyściłem tym

Tapicerka wyczyszczona i nic się nie zniszczyło.
Wystarczy spryskać, chwilę odczekać i potem zetrzeć wilgotną szmatką. W razie konieczności powtórzyć.
Ja robiłem boczki po 1 razie, natomiast od kierowcy 3 razy.
Materiał nie zmienił barwy po wyschnięciu, nie ma plam. Wg mnie produkt jest godny polecenia.
Pozdrawiam
Mefisto
Lancia...the way of life...
-
Za podpowiedzi bardzo dziękuję Mefisto jak również Heathen. Wybrałem preparat SONAX. Napisałem nawet e-maila do sklepu z kosmetykami do czyszczenia. Otrzymałem odpowiedź, że najlepszym preparatem jest właśnie wyżej wymieniony.
Zamówiłem go, o efektach powiadomię na forum.
Zamówiłem go, o efektach powiadomię na forum.
-
Ja po kupnie też miałem dylemat czym wyczyścić jasną alkantrę ,trochę szperania tu i tam a o trzymana
podpowiedz mnie zaskoczyła.Najlepiej czyścić jest woda rozrobioną z szarym mydłem lub płatkami mydlanymi.
Czyściłem dwa razy,moczyć szmatkę i wycierać alkantrę brak zmechacenia i plam.
podpowiedz mnie zaskoczyła.Najlepiej czyścić jest woda rozrobioną z szarym mydłem lub płatkami mydlanymi.
Sposób znany już chyba naszym babciom, ale na pewno bezpieczny i w wielu przypadkach skuteczny.andrzej50 pisze:Ja po kupnie też miałem dylemat czym wyczyścić jasną alkantrę ,trochę szperania tu i tam a o trzymana
A tak na marginesie to widziałem ostatnio szare mydło w płynie ! Nie wiem czy skład chemiczny jest identyczny jak mydła w kostce, ale łatwiej go rozpuścić w wodzie.
Pozdrawiam
Mefisto
A ja kupiłem takie "chusteczki" nasączone jakąś substancją czyszczącą.Do czyszczenia lekkich zabrudzeń z Alcantary są idealne-jedno,dwa przetarcia i tapicerka czysta,bez plam,smug,nie jest nawet mokra(można od razu siadać).Do wyczyszczenia mocnych zabrudzeń (np błoto)trzeba zużyć 2-3 szt.Moim zdaniem genialne.
-
Tak jak wspomniałem kupiłem preparat SONAX do czyszczenia Alkantary. Jest po prostu rewelacyjny. Alkantara nabrała świeżości i jest praktycznie jak nowa. W kilku miejscach przed użyciem preparatu miałem Alkantarę jakby w kluseczkach. Po zastosowaniu SONAX-u wszystko wróciło jak dawniej. Dlatego polecam ten preparat zdecydowanie. Dodatkowo w aucie jest przyjemny zapach.
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Re: Lybra - Alkantara, czym wyprać?
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

Re: Lybra - Alkantara, czym wyprać?
Wszystko ładnie pięknie, tylko się zastanówcie gdzie ten brud się nagle podziewa? Na ściereczce go nie ma! Wyparował po psikaniu preparatem? Ktoś powie, że się czepiam...... ale
Lybra 1.9 sedan
Delta 1.6 platino
Delta 1.6 platino
Re: Lybra - Alcantara, czym wyprać?
ja w Kappie na żywa leciałem Karcherem i vaniszem do prania dywanów. nic się nie zniszczyło a wnętrze jak nowe