Witam mam chyba mały problem z autem, dotyczy to hamulców, hamują OK dość skutecznie, jednakże mam wrażenie że coś dzieje się z nimi nie tak, ogólnie od zawsze odkąd ją naprawiłem ABS działał jakoś kulawo, czasami ruszałem jechałem z 20km/h(w korku) i delikatnie muskałem pedał hamulca by auto delikatnie zatrzymać, to ABS już "chrupał" czasami było ok i dopiero gdy tak z 60 km/h chcialem troszke mocniej (ale nie pedał w podłogę) przyhamować to też się załączały ABS oczywiście na suchej nawierzchni, dziś jechałem i delikatnie widziałem zapala się kontrolka ABS więc stwierdziłem że coś sie zwaliło po czym przestała świecić tzn nie do końca bo jak się mocno przyjrzymy to delikatnie się jarzy i jak próbowałem zahamować gwałtownie to pisk opon i żadnej reakcji pedału hamulca (nie chrupie) czyli nie działa ABS, jak kontrolka się wcale nie paliła to raz miałem awaryjne hamowanie i także nie zadziałał ABS.
Miał ktoś coś podobnego ? od razu z tym na komputer czy może jakoś hamulce odpowietrzyć, lub jak sprawdzić inaczej czy ABS działa, pozdrawiam.
Kappa 2.4 - problem z hamulcami
- dj_tygrys
- Forumowicz/ka
- Imię: Grzechu
- Kontakt:
Kappa 2.4 - problem z hamulcami
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2010, 22:11 przez Dudi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Tytuł zgodnie z zasadami
Powód: Tytuł zgodnie z zasadami
Lancia Kappa 2.4 Benz. LX 2000 rok
-
- Klubowicz
Re: Problem hamulce - kappa 2.4 - 2000rok
Ja miałem taki sam problem, myślałem że to wina pompy ABS, ale po wymianie płynu okładnym odpowietrzeniu problem znikł.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz
,Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V
Peugeot 206 cc 

- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Re: Kappa 2.4 - Problem z hamulcami
Zacznij od sprawdzenia czy wszystkie przewody do czujników przy kołach są całe.
- dj_tygrys
- Forumowicz/ka
- Imię: Grzechu
- Kontakt:
Po napisaniu tego posta musiałem gdzieś podjechać i ABS już się nie jarzył dopiero jak teraz wracałem już stanąłem przed garażem wysiadłem otworzyłem wróciłem do auta i już się jarzyła na nowo, dodam tylko że nawet jak się nie paliła kontrolka to abs łapał gdy hamowałem delikatnie a przy mocniejszym hamowaniu nie.
Chyba zaczne od wymiany płynu hamulcowego nie wiem czy to ma jakiś związek ale od zimy do prawie czerwca auto stało prawie pół roku czy w takim wypadku mogło się zapowietrzyć lub płyn stracił jakieś własciwości
Aha i taka jeszcze jedna rzecz mnie trapi czy jak powiedzmy wsiadacie do auta i przekręcacie na zapłon by je uruchomić to jakie kontrolki się Wam palą ? chodzi mi czy zapala się ABS i po uruchomieniu gaśnie bo u mnie się nie zapala podczas zapłonu i jakoś to mi się dziwne wydaje bo powinien się zapalić i po uruchomieniu silnika zgasnąć (tak miałem w fordzie i bmw ale lancia może ma inaczej) ???
Chyba zaczne od wymiany płynu hamulcowego nie wiem czy to ma jakiś związek ale od zimy do prawie czerwca auto stało prawie pół roku czy w takim wypadku mogło się zapowietrzyć lub płyn stracił jakieś własciwości
Aha i taka jeszcze jedna rzecz mnie trapi czy jak powiedzmy wsiadacie do auta i przekręcacie na zapłon by je uruchomić to jakie kontrolki się Wam palą ? chodzi mi czy zapala się ABS i po uruchomieniu gaśnie bo u mnie się nie zapala podczas zapłonu i jakoś to mi się dziwne wydaje bo powinien się zapalić i po uruchomieniu silnika zgasnąć (tak miałem w fordzie i bmw ale lancia może ma inaczej) ???
Lancia Kappa 2.4 Benz. LX 2000 rok
Kontrolka po włączeniu zapłonu zapala się na 2-3 sekundy i gaśnie, czas jest podobny jak dla kontrolki airbag.dj_tygrys pisze:....
Masz chyba jakieś poważniejsze uszkodzenie instalacji albo samego sterownika ABS.
KAPPA TDS & JTD