Kappa 2.4 - problem z hamulcami

Awatar użytkownika
dj_tygrys
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Grzechu
Kontakt:

Kappa 2.4 - problem z hamulcami

Post autor: dj_tygrys » 02 wrz 2010, 19:36

Witam mam chyba mały problem z autem, dotyczy to hamulców, hamują OK dość skutecznie, jednakże mam wrażenie że coś dzieje się z nimi nie tak, ogólnie od zawsze odkąd ją naprawiłem ABS działał jakoś kulawo, czasami ruszałem jechałem z 20km/h(w korku) i delikatnie muskałem pedał hamulca by auto delikatnie zatrzymać, to ABS już "chrupał" czasami było ok i dopiero gdy tak z 60 km/h chcialem troszke mocniej (ale nie pedał w podłogę) przyhamować to też się załączały ABS oczywiście na suchej nawierzchni, dziś jechałem i delikatnie widziałem zapala się kontrolka ABS więc stwierdziłem że coś sie zwaliło po czym przestała świecić tzn nie do końca bo jak się mocno przyjrzymy to delikatnie się jarzy i jak próbowałem zahamować gwałtownie to pisk opon i żadnej reakcji pedału hamulca (nie chrupie) czyli nie działa ABS, jak kontrolka się wcale nie paliła to raz miałem awaryjne hamowanie i także nie zadziałał ABS.

Miał ktoś coś podobnego ? od razu z tym na komputer czy może jakoś hamulce odpowietrzyć, lub jak sprawdzić inaczej czy ABS działa, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2010, 22:11 przez Dudi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Tytuł zgodnie z zasadami
Lancia Kappa 2.4 Benz. LX 2000 rok

Lukasz_TG
Klubowicz
Klubowicz

Re: Problem hamulce - kappa 2.4 - 2000rok

Post autor: Lukasz_TG » 02 wrz 2010, 19:47

Ja miałem taki sam problem, myślałem że to wina pompy ABS, ale po wymianie płynu okładnym odpowietrzeniu problem znikł.

Pozdrawiam
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz :),Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V :) Peugeot 206 cc :)

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Re: Kappa 2.4 - Problem z hamulcami

Post autor: Dudi » 02 wrz 2010, 20:39

Zacznij od sprawdzenia czy wszystkie przewody do czujników przy kołach są całe.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
dj_tygrys
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Grzechu
Kontakt:

Post autor: dj_tygrys » 02 wrz 2010, 21:50

Po napisaniu tego posta musiałem gdzieś podjechać i ABS już się nie jarzył dopiero jak teraz wracałem już stanąłem przed garażem wysiadłem otworzyłem wróciłem do auta i już się jarzyła na nowo, dodam tylko że nawet jak się nie paliła kontrolka to abs łapał gdy hamowałem delikatnie a przy mocniejszym hamowaniu nie.

Chyba zaczne od wymiany płynu hamulcowego nie wiem czy to ma jakiś związek ale od zimy do prawie czerwca auto stało prawie pół roku czy w takim wypadku mogło się zapowietrzyć lub płyn stracił jakieś własciwości

Aha i taka jeszcze jedna rzecz mnie trapi czy jak powiedzmy wsiadacie do auta i przekręcacie na zapłon by je uruchomić to jakie kontrolki się Wam palą ? chodzi mi czy zapala się ABS i po uruchomieniu gaśnie bo u mnie się nie zapala podczas zapłonu i jakoś to mi się dziwne wydaje bo powinien się zapalić i po uruchomieniu silnika zgasnąć (tak miałem w fordzie i bmw ale lancia może ma inaczej) ???
Lancia Kappa 2.4 Benz. LX 2000 rok

Awatar użytkownika
volf
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: volf » 02 wrz 2010, 22:06

dj_tygrys pisze:....
Aha i taka jeszcze jedna rzecz mnie trapi czy jak powiedzmy wsiadacie do auta i przekręcacie na zapłon by je uruchomić to jakie kontrolki się Wam palą ? chodzi mi czy zapala się ABS i po uruchomieniu gaśnie bo u mnie się nie zapala podczas zapłonu i jakoś to mi się dziwne wydaje bo powinien się zapalić i po uruchomieniu silnika zgasnąć (tak miałem w fordzie i bmw ale lancia może ma inaczej) ???
Kontrolka po włączeniu zapłonu zapala się na 2-3 sekundy i gaśnie, czas jest podobny jak dla kontrolki airbag.
Masz chyba jakieś poważniejsze uszkodzenie instalacji albo samego sterownika ABS.
KAPPA TDS & JTD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”