Lybra - lusterko zewnętrze telepie się

shap

Lybra - lusterko zewnętrze telepie się

Post autor: shap » 15 lis 2010, 20:35

No właśnie... zewnętrzne lusterko od strony kierowcy, samo szkło rusza się, tzn. przy zamykaniu drzwi, na wybojach słychać, że coś jest nie tak, delikatnie brzeczy. Jak rozkręcić lusterko i zobaczyć co się stało. Może ktoś juz miał taką przypadłość i wystarczy coś podkleić...?

mallcin
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra - lusterko zewnętrze telepie się

Post autor: mallcin » 15 lis 2010, 22:34

Całe lusterko odkręca się od środka na 2-3 wkręty (schowane pod czarnym trójkątnym plastikiem. Żeby natomiast do niego się dobrać trzeba zdjąć tapicerkę drzwi.
Mechanizm lusterka można również odkręcić bez odkręcania od drzwi. poszukaj na spodzie lusterka wkrętów, wykręć je i powinien ukazać się środek lusterka.

pozdr
M.
Jest
Volvo s60 2,4 Pb 170KM

Było
Lybra 2,4jtd 136KM

shap

Post autor: shap » 16 lis 2010, 7:21

mallcin pisze:Całe lusterko odkręca się od środka na 2-3 wkręty (schowane pod czarnym trójkątnym plastikiem. Żeby natomiast do niego się dobrać trzeba zdjąć tapicerkę drzwi.
Mechanizm lusterka można również odkręcić bez odkręcania od drzwi. poszukaj na spodzie lusterka wkrętów, wykręć je i powinien ukazać się środek lusterka.

pozdr
M.
Wolałbym nie odkręcać całego lusterka od drzwi - bo po co...

Na spodzie są (jeśli dobrze pamiętam) trzy śruby na krzyżak i bliżej drzwi trzy na imbus. Które odkręcić? Wszystkie? Nie chcę, żeby coś mi się posypało... i żeby potem był problem ze złożeniem tego do kupy...

shap

Post autor: shap » 16 lis 2010, 22:33

Chmm odkręciłem lusterko, ale tylko zewnętrzne śruby. Ładnie odeszło od drzwi, ale dalej połączone wiązka kabli z drzwiami. Ale to nic. Podejrzewam, że powodem ruszania się lusterka jest niespasowanie obudowy lusterka z wnętrzem.

Jakoś da się to rozebrać, np. wyjąć szkło, żeby zobaczyć co się stało w środku...? Ktoś pisał, żeby zdecydowanie wyjąć szkło. Ale tam sa jakieś zaczepy, jak je zwolnić? Jakoś nie mogę dać rady z tym lusterkiem... ;-(

mallcin
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mallcin » 17 lis 2010, 15:01

żeby wiązkę odłączyć, musisz zdjąć tapicerkę. Natomiast sam mechanizm do plastikowej obudowy wkręcony jest na, o ile pamietam 3-4 wkręty. Znajdują się one pod szkłem lustra. Żeby je wyjąć należy je w którąś ze stron obrócić, podważyć śrubokrętem (lub nawet palcem) i delikatnie wyciągać. Powinno wyjsć. wtedy ukarze się caly mechanizm lusterka.

pozdr
m.
Jest
Volvo s60 2,4 Pb 170KM

Było
Lybra 2,4jtd 136KM

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”