Thesis - problem z biegami - automat

Awatar użytkownika
edym
Klubowicz
Klubowicz

Thesis - problem z biegami - automat

Post autor: edym » 08 gru 2010, 10:26

Otóż, jak już myślałem, że Teresą można pojeździć trochę bez problemów to okazało się, że na łączeniu obudowy skrzyni biegów mam wyciek - podobno trzeba silnik wyciągnąć żeby to zrobić.
Mam nadzieję, że jednak nie ;)

I wczoraj drugi, znacznie poważniejszy problem pojawił się:
czy to w pozycji D czy R jak stoję to w 80% komputer widzi to jako luz i auto stacza się jak puszczę hamulec. Dopiero po dodaniu gazu po 1-2 sekundach załapuje bieg....bardzo proszę o pomoc..
Były: Lancia Delta II 2.0 '94, Lancia Delta GT i.e '92, Fiat Bravo 1.6 '97
Jest: Thesis 3.2 Emblema '03 oraz Astra II 1.8 kombi '00

intuos
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Thesis Automat - problem z biegami

Post autor: intuos » 08 gru 2010, 11:51

Jezeli masz wyciek przy skrzyni to prawdopodobnie jego niedobór w skrzyni powoduje brak cisnienia i skrzynia nie chodzi prawidlowo. Lepiej to napraw zanim skrzynia powie papa. Sprawdz jaki stan oleju o dolej jezeli jest za malo. To wykaze sluszosc teorii.
k Coupe 20vt
Thesis 20vt

Awatar użytkownika
edym
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: edym » 08 gru 2010, 12:13

dolałem dzisiaj ale tylko 200ml, po południu doleję więcej i zobaczę...lipa jak nie wiem.

intuos
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: intuos » 08 gru 2010, 13:29

tylko nie przelej!
najlepiej bedzie jak sie spytasz Argenty67 w tej sprawie. Jest mechanikiem a przy okazji sam posiada thesiska.
Z tego co pamietam to olej w automacie ma rozny poziom w zaleznosci od temp jaką osignie, inaczej na zimnym inaczej na cieplym.
Równie dobrze mogl pojsc jakis sterownik, pytaj Argenty co dzialac dalej.
k Coupe 20vt
Thesis 20vt

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: makek » 08 gru 2010, 16:05

Poziom oleju w automacie to dość istotna sprawa, mówią, że już 100ml może być odczuwalne w np. sposobie przełączania biegów. Poziom, w większości sprawdza się na zagrzanym oleju (40 st C) i pracującym silniku na np. bocznym korku, do tego wybierak w pozycji ???
Myślę, że trzeba poszukać materiałów dotyczących konkretnie tego modelu skrzyni i zrobić jak piszą.

argenta67

Post autor: argenta67 » 08 gru 2010, 18:06

makek pisze:Poziom oleju w automacie to dość istotna sprawa, mówią, że już 100ml może być odczuwalne w np. sposobie przełączania biegów. Poziom, w większości sprawdza się na zagrzanym oleju (40 st C) i pracującym silniku na np. bocznym korku, do tego wybierak w pozycji ???
Dobrze jest coś poznać, a potem pisać. Thesis nie ma żadnego bocznego korka, ale ma bagnecik do pomiaru ilości oleju i np moja ma w osłonie dolnej taka małą klapkę na jedną śrubkę i tak mierzyłem u siebie, od góry to praktycznie nie możliwe, no zjebi : cenzura : gimnastyka. Jeśli masz wyciek to masz spadek ciśnienia, a ta skrzynia pracuje właśnie oleju pod ciśnieniem. Jeśli się chce zrobić to tak porządnie to trzeba zdemontować wózek zawieszenia, ale znając życie to wiem, że warsztaty łącznie z LT nie demontują całkowicie tylko tak troszkę na silę i da radę. Ja robię to po całości bez względu czy to był mój czy klienta

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 08 gru 2010, 20:34

Wtrącę się.
Jak na połączeniu obudowy jest wyciek to lipa. Trzeba to uszczelnić w trybie natychmiastowym. Brak odpowiedniego ciśnienie a za tym idące nieodpowiednie ilości oleju podawanie poprzez elektrozawory na forward spowoduje spalenie tarcz ,uszkodzenie sprzęgła hydrokinetycznego i po kolei elektrozaworów ciśnieniowych przy okazji rozszczelnią się poszczególne sekcje które są uszczelniane za pomocą gumowych oringów.
Działaj szybko lub autkiem nie jeździj.
Co do pomiaru oleju to na zimnym silniku (pracującym) poziom oleju ma być na dolnej kresce 35 st pomiaru.

Awatar użytkownika
edym
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: edym » 08 gru 2010, 22:21

no to lipa.
a wiecie kto może mi ten wyciek zrobić, ile to trwa i mniej więcej jaki koszt ?

no bo szkoda żeby Teresa stała pod chmurką i marniała..

Awatar użytkownika
edym
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: edym » 08 gru 2010, 22:22

albo jakiś szybki kurs uszczelniania skrzyni ;)?

argenta67

Post autor: argenta67 » 09 gru 2010, 6:00

edym pisze:no to lipa.

Podstawowa sprawa to pewna diagnoza i wtedy możesz myśleć o naprawie. Koszty :hmmm: i to będzie zależało od wielu czynników czyli jak ten co się podejmie czy już robił coś takiego w Thesis czy tak jak u LUKI82 podejmie się bo uważa, że da radę.

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: makek » 09 gru 2010, 6:26

Aukcja - W sumie masz blisko, choćby po to żeby podjechać i porozmawiać. Raczej unikałbym mechaników od "wszystkiego", którzy jako nieliczni robią to dobrze. Nawet autoryzowane serwisy mają swoje punkty gdzie oddają automaty do naprawy.

Jeśli w Thesisie jest AW55-50SN to na tej stronie jest trochę informacji.

Przepraszam za to, że wprowadziłem kolegów w błąd twierdząc iż skrzynia automatyczna w Thesise ma boczny korek do sprawdzania poziomu oleju (jeśli wszyscy zrozumieli to tak samo jak Argenta67)

argenta67

Post autor: argenta67 » 09 gru 2010, 7:12

makek pisze:

Aukcja - W sumie masz blisko, choćby po to żeby podjechać i porozmawiać. Raczej unikałbym mechaników od "wszystkiego", którzy jako nieliczni robią to dobrze. Nawet autoryzowane serwisy mają swoje punkty gdzie oddają automaty do naprawy.

Jeśli w Thesisie jest AW55-50SN to na tej stronie jest trochę informacji.

Przepraszam za to, że wprowadziłem kolegów w błąd twierdząc iż skrzynia automatyczna w Thesise ma boczny korek do sprawdzania poziomu oleju (jeśli wszyscy zrozumieli to tak samo jak Argenta67)
No wybacz jak można zrozumieć zwrot "boczny korek"? Czy ktoś pod tym zwrotem odczyta, że to bagnet? Ja nie wiem czy ty wiesz o czym piszesz, czy masz jakieś poglądowe spojrzenie na temat i tym chcesz się podzielić? Nie wiem i zapewne nikt inny tez pewnie nie wie, a ja nie miałem w zamyśleniu żadnego : cenzura : , spoko, wrzuciłeś link i mogą sobie zainteresowani rozszerzyć wiedzę na temat tej skrzynki. Ja ją miałem w łapkach i nawet troszkę musiałem rozbierać, ale teraz mam sprawną i jeździ : ok2 : .
W tym :link: zwracają uwagę na ważną rzecz czyli wymianę oleju, dbałość o temp oleju bo są to zaniedbania powodujące spore problemy.

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: makek » 09 gru 2010, 7:48

Boczny korek znaczy nie mniej, nie więcej jak boczny korek. Napisałem na np. bocznym korku, napisałem w większości, nie ma tu nigdzie wskazania że jest to w Thesisie. Moja pierwsza wypowiedź miała na celu wskazanie, że sprawdzenie poziomu odbywa się w pewnych określonych warunkach i najlepiej podeprzeć się dokumentacją.

U mnie jest taki boczy korek:
Obrazek

Awatar użytkownika
edym
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: edym » 09 gru 2010, 10:16

dzięki chłopaki za wszystkie informacje ale jeszcze powiedźcie mi jak mam sprawdzić czy moja skrzynia AW55-50 ?

kacprus82
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: kacprus82 » 09 gru 2010, 11:49

Witam
Moja Thesis-ka też trochę popuszcza , z kanału wygląda że to skrzynia . Na Połczyńskiej w Semko (nie polecam) powiedzieli ze to poci się jakiś przewód od wspomagania (gó... prawda) .Auto jeżdzi do dnia dzisiejszego bez problemów , zobaczymy jak długo . Jak coś się bedzie działo to mam nadzieję że mnie przyjmie Pan argenta67 do warsztatu.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”