Delta - słaby ręczny

kudlaty
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Delta - słaby ręczny

Post autor: kudlaty » 05 paź 2008, 10:42

witam
mam problem, kilka dni temu skonczyl mi sie przeglad i wypadalo by go zrobic :D ale jest maly problem, moj reczny hamulec dziala tak jak by chcial a nie mogl, a z tego co wiem to bez awaryjnego nie przejdzie przegladu ?!

najpierw nie hamowal wcale, musialem wrzucac bieg...wiec wlazlem pod auto, i okazalo sie ze linka od lewego kola w ogole nie pracuje....rozruszalem zarowno linke jak i "elementy" przy zacisku obie strony teraz pracuja, w miare rowno zaciagaja hamulec, ale i tak to niewiele pomoglo. naciagnalem na maksa linke przy drazku i dalej bez rewelacji ?! ostatnio wymieniane byly klocki, ale tylko z przodu.
i czy wlasnie "stare" ale jeszcze w miare dobre klocki z tylu moga byc przyczyna ? i w ogole jak u was mocno chwyta hamulec reczny ?!

Awatar użytkownika
Jarek_Lu
Klubowicz
Klubowicz

delta - slaby reczny

Post autor: Jarek_Lu » 05 paź 2008, 11:59

Na trzecim ząbku po zaciągnięciu już trzyma dobrze na czwartym b.dobrze .
Klocki nawet stare nie są przyczyną , albo zapieczona w pancerzu linka ręcznego lub problem w samym zacisku . Niestety w myśl zasady rzecz nieużywana staje się bezużyteczna trzeba zaciągać przynajmniej raz dziennie (ostrożnie w zimie linki potrafią przymarzać).
Generalny dystrybutor własnego czasu.

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz

delta - slaby reczny

Post autor: Bichoń » 06 paź 2008, 7:48

Ja zaciagam nawet kilka razy dziennie i tez ostatnio nie podoba mi sie jego sila. Nie ma co prawda problemow z trzymaniem autka jak stoi nawet pod spora gorke, ale jadac po asfalcie nie zablokuje nim kol. Klocki wymieniane jakies 15000 temu.
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD

Radinho
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

delta - slaby reczny

Post autor: Radinho » 06 paź 2008, 12:23

Tak jak pisal Jarek problem najprawdopodobniej w zacisku. Nic tylko trzeba znalezc dobrego speca i oddac do kompletnego przejrzenia/regenracji. Wtedy wszystko wraca do normy. Mozna tez na poczatek wymienic tylko linki, lecz raczej nie nastawialbym sie na istotne efetky, choc do samego przegladu byc moze pomoze

Awatar użytkownika
delta81
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Łukasz

Re: delta - slaby reczny

Post autor: delta81 » 29 kwie 2011, 12:55

Doczepię się do tego wątku, chodzi mi o linkę od ręcznego bo bardzo ciężko chodzi. Czy można ją nasmarować? bo kiedyś słyszałem że linka jest czymś tam pokryta i smar może ją bardziej zepsuć niz naprawić

Awatar użytkownika
bentekQLIMAX
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Dawid

Post autor: bentekQLIMAX » 29 kwie 2011, 17:34

kolego kudlaty- u mnie w dedrze tez sie zapiekla linka przy lewym kole rozwiazanie bylo proste wymiana linek
klocki powinienes miec dobre moze po prostu od czestego uzywania recznego rozciagnely ci sie linki i juz nie ma takiego efektu jak przy nowych
kolego delta81- linki mozna smarowac tylko pozostaje kwestia czy ci sie to oplaca?
jak masz przetarty pancez albo popekane gumki oslaniajace linke to proponowal bym wymiane bo po przesmarowaniu jeszcze wiecej brudy ci tam wejdzie i tak bedziesz musial wymieniac linki:)

Awatar użytkownika
solarzmr
Moderator
Moderator
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: solarzmr » 29 kwie 2011, 22:36

delta81 pisze:Doczepię się do tego wątku, chodzi mi o linkę od ręcznego bo bardzo ciężko chodzi. Czy można ją nasmarować? bo kiedyś słyszałem że linka jest czymś tam pokryta i smar może ją bardziej zepsuć niz naprawić
Linkę można smarować, ale nie warto. Ja u siebie smarowałem i zawsze ten ręczny chodził jako tako. Jak wymieniłem linkę na nową to się nagle okazało że przy 50 km/h na suchym asfalcie mogę zablokować koła. Na przeglądzie jak diagnosta zaciągnął ręczny to go wyciągnęło z rolek ;)

Awatar użytkownika
delta81
Klubowicz
Klubowicz

Re: Delta - słaby ręczny

Post autor: delta81 » 02 maja 2011, 11:13

Dzięki za podpowiedź. Tylko teraz gdzie taką linkę dorwać? :roll: w intercarsie nie ma na stanie, na alledrogo pusto

Awatar użytkownika
solarzmr
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: solarzmr » 02 maja 2011, 13:37

Musisz poszukać po sklepach, czasami bywają w Intercars, BHMD, czy Elit. Ewentualnie poszukać firmy która dorabia linki i dorobić na wymiar. Jest taka firma w Jankach przy al. Krakowskiej naprzeciwko Ikei:link:

Awatar użytkownika
delta81
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: delta81 » 02 maja 2011, 14:07

solarzmr pisze:Musisz poszukać po sklepach, czasami bywają w Intercars, BHMD, czy Elit. Ewentualnie poszukać firmy która dorabia linki i dorobić na wymiar. Jest taka firma w Jankach przy al. Krakowskiej naprzeciwko Ikei:link:
Ano tak, nie pomyslalem o autolince. Dzieki Solarzmr

Awatar użytkownika
solarzmr
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: solarzmr » 03 maja 2011, 18:06

Pamiętaj jeszcze żeby przy wymianie linki porządnie wyczyścić i nasmarować mechanizm ręcznego w zacisku, oraz żeby zbyt mocno nie naciągnąć linki. Linka zbyt mocną naciągnięta nie porusza dostatecznie dużo dźwigni w zacisku i dlatego ręczny słabo łapie.
I najważniejsze jak ręczny działa to trzeba go używać, inaczej znowu zardzewieje ;)

Awatar użytkownika
delta81
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: delta81 » 03 maja 2011, 18:16

solarzmr pisze:Pamiętaj jeszcze żeby przy wymianie linki porządnie wyczyścić i nasmarować mechanizm ręcznego w zacisku, oraz żeby zbyt mocno nie naciągnąć linki. Linka zbyt mocną naciągnięta nie porusza dostatecznie dużo dźwigni w zacisku i dlatego ręczny słabo łapie.
I najważniejsze jak ręczny działa to trzeba go używać, inaczej znowu zardzewieje ;)
Zaciski mam po regeneracji także powinny chodzić dobrze.
Co do używania to w zimę go częściej używam ;) , ale muszę i latem pamiętać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”