Dedra - zablokowany siłownik hamulca- tył

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Dedra - zablokowany siłownik hamulca- tył

Post autor: jerzy » 08 maja 2011, 16:47

Witam - mam takie pytanie ,chodzi o siłownik tył (alfa) ale to to samo co lancia.Otóż są zapieczone ramiona do ręcznego.Bardzo ciężko chodzi a raczej za pomocą młotka. I teraz konkretne pytanie czy jest to rozbieralne tzn.trzeba by wyjąć to ramię i odrdzewić bo chyba to jest problemem.Tylko jak żyję czegoś takiego jeszcze nie widziałem żeby się to zapiekło i nie dało ruszyć bez młotka.
Może ktoś miał taki przypadek i rozbierał to urządzenie.

Dedra 19tdsl
Pozdro,,,,,,,,,,,,
Ostatnio zmieniony 08 maja 2011, 18:42 przez jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bassman
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Szymon

Re: Dedra - zablokowany siłownik hamulca- tył

Post autor: bassman » 08 maja 2011, 22:21

Rozbieralne jest - przynajmniej w Dedrze - w manualu jest pełen opis, nie wiem jak w Alfie, jednak obawiam się, że jeśli są w takiej kondycji jak opisujesz to będą rozbieralne tylko raz...

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 09 maja 2011, 14:35

Witam ponownie- już wiem jak to się robi znalazłem na przykładzie innego samochodu.
Po prostu jest to rozbieralne ale trzeba kupić zestaw naprawczy czyli,tłoczki oringi,i inne,,,,,
a nie ma gwarancji ,że po tej robocie nie będzie ciekło.Podobno to się tak robi,tzn ta dźwignia zaciera się zwłaszcza jak się mało co używa hamulca ręcznego.A po zimie z dużą ilością soli zwłaszcza.Ja nie mam problemu 4-ty rok ręczny chodzi OK ale zawsze i wszędzie zaciągam i nie mam z tym problemu.

Natomiast syn kupił Alfę z tym problemem.

Pozdro,,,,,,,,,,,

Dedra 19tdsl

Awatar użytkownika
aquarius01
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Zbyszek

Post autor: aquarius01 » 09 maja 2011, 15:27

jerzy pisze:Natomiast syn kupił Alfę z tym problemem.
W przypadku AR to tzw. normalka i oczywiście dotyczy już pojazdów wiekowych. Najlepiej wymienić cały zacisk w przypadku hamulców tarczowych lub cały tłoczek i mechanizm ręcznego w przypadku bębnów. Sprawdzić należy również linki hamulca postojowego a w szczególności gumki uszczelniające na każdej z nich - w sumie jest ich trzy. Jak stwierdzicie gdziekolwiek zużycie uszczelnień najlepiej linki wymienić - z doświadczenia wiem, że próba ich reanimacji daje mizerne efekty. Jak linkę da się uruchomić to jej uszczelnienie prawie zawsze się nie udaje. Komplet nie jest drogi i w przypadku wielu modeli AR są rodzimej produkcji zamienniki :)
Pozdrawiam
Zbyszek

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 09 maja 2011, 16:17

Witam-w tym przypadku hamulec nożny jest - lecz ręczny trzeba by młotkiem dobijać ,te dźwignie są zapieczone.Poprzedni właściciel musiał w ogóle nie używać hamulca ręcznego.Tak się będzie działo nie tylko w autach wiekowych ale i nowych.Po prostu ręczny jest po to by go używać w każdym przypadku-wtedy unika się niepotrzebnych kłopotów.

Pozdro,,,,,,,,,,,,
dedra 19tdsl 1995

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”