Kappa 2,4 jtd - problem z elektryka
- sachaj85
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa 2,4 jtd - problem z elektryka
Witam. Problem jest tego typu że za każdym razem jak przekręcam kluczyk na grzanie świec czyli na zapłon auto się resetuje, klima się włącza, zegarek zeruje, licznik kilometrów zeruje a wskazówki np prędkościomierza zaliczy max. prędkość i wraca na swoje miejsce i tak każda wskazówka. Jeżeli nie przekręcę zapłonu nie działa tez otwieranie bagażnika, co wcześniej działało oraz np. światła awaryjne bez przekręcenia na zapłon tez nie mrugają. Zaczęło się od tego ze zgasł mi panel radia, więc odłączyłem radio żeby sprawdzić o co chodzi później zaczął się kabaret z autem.po odpaleniu wszystko ok. zgaszę, znowu zapłon i to samo. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam. (może brakuje gdzieś masy?)
Ostatnio zmieniony 01 sie 2011, 12:44 przez Nat, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj, proszę, polskich znaków, przecinków i wielkiej litery na początku zdania!
Powód: Używaj, proszę, polskich znaków, przecinków i wielkiej litery na początku zdania!
Re: Kappa 2,4 jtd problem z elektryka
Zacząłbym od :
Cześć,jestem.... z... itp itd w odpowiednim dziale.Ale widać ja starej daty jestem.
Temat często wałkowany,zacznij od skrzyneczki na nadkolu z prawej strony auta(w komorze silnika)Tam jest rozdzielacz,na którym często nie ma styku i dzieją się takowe jaja.mała czarna skrzynka do której przychodzą czerwone przewody.
obok tego bezpiecznika.

Cześć,jestem.... z... itp itd w odpowiednim dziale.Ale widać ja starej daty jestem.
Temat często wałkowany,zacznij od skrzyneczki na nadkolu z prawej strony auta(w komorze silnika)Tam jest rozdzielacz,na którym często nie ma styku i dzieją się takowe jaja.mała czarna skrzynka do której przychodzą czerwone przewody.
obok tego bezpiecznika.
- sachaj85
jestem starym uzytkownikiem tylko do starego konta zapomnialem hasla. dzisiaj sprawdze ta skrzyneczke
Warto też przeczyścić styki na przewodach masowych.To najczęstsze przyczyny świrowań.
- sachaj85
Re: Kappa 2,4 jtd - problem z elektryka
tych zaraz za akumulatorem?
Tak radzą, ja w swojej wyczyściłem tylko złączki w tej magicznej skrzynce i problemy się skończyły.Może u Ciebie też pomoże.
- sachaj85
ok dzieki za rade jak pomoze odrazu dam znac.na chwile obecna u mnie deszcz pada wiec nie ma sensu sie czepiac a garazu brak.
Zanim rozbebeszysz pół auta sprawdź bezpiecznik services 17 (5A) w skrzynce pod kierownicą.
KAPPA TDS & JTD