Lybra 1.9JTD - stuki przy nagłym przyspieszaniu
- blakly83
- Forumowicz/ka
- Imię: Piotrek
Lybra 1.9JTD - stuki przy nagłym przyspieszaniu
Witam kolegów,
mam parę pytań.Mam następujący problem:1) Przy gwałtownym przyspieszaniu coś mi stuka tak jakby o podłogę,albo jak zmienię bieg i dodam gazu.Czasem to słychać na większych nierównościach .Jak kiedyś próbowałem ruszyć z kopyta to tak walnęło że myślałem,ze zaraz podłogę mi wybije do góry.
2) niepokoi mnie również inna sprawa,a mianowicie dziwny świst . Występuje tylko przy prędkości około 130km/h na piątym biegu . Jak puszcze gaz to ustaje,a jak tylko znowu dotknę pedał gazu zaraz zaczyna być to słyszalne.to jest taki wysoki ton świszczenia.Ale jak przyspieszę do 140 to przestaje świszczeć .
mam parę pytań.Mam następujący problem:1) Przy gwałtownym przyspieszaniu coś mi stuka tak jakby o podłogę,albo jak zmienię bieg i dodam gazu.Czasem to słychać na większych nierównościach .Jak kiedyś próbowałem ruszyć z kopyta to tak walnęło że myślałem,ze zaraz podłogę mi wybije do góry.
2) niepokoi mnie również inna sprawa,a mianowicie dziwny świst . Występuje tylko przy prędkości około 130km/h na piątym biegu . Jak puszcze gaz to ustaje,a jak tylko znowu dotknę pedał gazu zaraz zaczyna być to słyszalne.to jest taki wysoki ton świszczenia.Ale jak przyspieszę do 140 to przestaje świszczeć .
Ostatnio zmieniony 27 lip 2011, 14:10 przez Nat, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę stosować polskie litery, gdzie potrzeba!
Powód: Proszę stosować polskie litery, gdzie potrzeba!
- blakly83
- Forumowicz/ka
Re: stuki przy nagłym przyspieszaniu Lybra 1.9JTD
dodam tylko że poduszki silnika mam wymienione , oba wahacze , łączniki stabilizatora luzów nie maja rraczej ,nowe amortyzatory , nowe przeguby zewnetrzne. Ma ktos jakis pomysł dla obu przypadków?
- Gros
- Klubowicz
- Imię: BogdanA
A sprawdziłeś łożysko na długiej łączonej półosi? i tamten przegub

- blakly83
- Forumowicz/ka
obydwa przeguby są wymienione ,ale przegubów wewnetrznych nie sprawdzalem:/ ale nie wygladało mi nic na to zeby było cos nie tak jak miałem wyciagniete półosie
- Gros
- Klubowicz
- Imię: BogdanA
Na oko ciężko to sprawdzić .Jakis miesiąc temu wymieniłem u siebie i jest cisza ,też walczyłem ze stukaniem z prawej strony pod podłogą i okazał się przegub wewnętrzny i łożyskoblakly83 pisze:obydwa przeguby są wymienione ,ale przegubów wewnetrznych nie sprawdzalem:/ ale nie wygladało mi nic na to zeby było cos nie tak jak miałem wyciagniete półosie

- blakly83
- Forumowicz/ka
Re: Lybra 1.9JTD - stuki przy nagłym przyspieszaniu
Czyli ten przegub od strony skrzyni biegów tak?? jaki jest koszt takiego przegubu i łożyska?? ma ktoś jakiś pomysł na ten świst jeszcze?
- blakly83
- Forumowicz/ka
Wyjeżdżam za miesiąc na Chorwację i niewiem czy z takimi objawami moge pojechac? to stukanie mam juz od dawna,a świszczenie od 2 tyg.:/
- blakly83
- Forumowicz/ka
co do przegubu wewnętrznego to nie wiem czy to może być to ponieważ , nie mam żadnych wibracji ani nic z tych rzeczy tylko pojedyńcze stukniecie przy nagłym puszczeniu i wdpepnieciu w gaz , albo na kocich łbach na drodze. Problem mam duzy bo jestem na delegacji w Rzeszowie i nie mam żadnych narzędzi ani kanału tutaj:/A na dodatek jakiś baran na parkingu dzisiaj wjechał mi chyba hakiem w przedni zderzak bo mam pogiętą tablice i pęknięcie:/ jakieś fatum normalnie:/
- blakly83
- Forumowicz/ka
nie ma nikt już pomysłów na to świszczenie??? albo stuki oprócz przegubów wewnetrznych?
- Krissu1980
- Klubowicz
a wymieniłeś gumy na stabilizatorze?
- blakly83
- Forumowicz/ka
tak gumy na stabilizatorze wymienione. Powiedzcie mi koledzy, czy wie ktoś może jakie przeguby były montowane w Lybrach 1.9 JTD 105KM rocznik 1999/2000??Był to krzyżak czy przegub homokinetyczny???
- blakly83
- Forumowicz/ka
wymieniał ktos z Was ten przegub w 1.9 JTD 105KM 839AXD1A ?? Sorry że tak marudzę,ale tak jak pisalem jestem na wyjeździe i nie za bardzo moge zobaczyc jaki to przegub ( załozona osłona silnika) . A wracam do domu co 2 ty w soboty wiec za wiele czasu na zakup tego przegubu i diagnoze nie mam:/ A nie mam pojecia czy to krzyżak czy ten drugi przegub:/
Miałem podobny problem do Twojego. Ja wymieniłem prawy wewnętrzny i nic to nie dało.
Okazało się (przy innej okazji), że oprócz sworznia wahacza lewego - jedna z tulei tego wahacza normalnie latała zamiast siedzieć ciasno.
Po wymianie problem zniknął.
A problem wyglądał tak:
Przy zmianie biegów gdy szybciej sprzęgło się puściło był pojedynczy stuk. Tak samo stuk pojawiał się gdy jadąc na IV biegu puściło się gaz i szybko dodało - za każdym razem po puszczeniu i dodaniu gazu jadąc na biegu był stuk.
Już myślałem, że to skrzynia, albo nowowymieniona dwumasa+sprzęgło (problem pojawił się po wymianie sprzęgła i dwumasy).
Teraz już wiem, że "serwisanci" przy zdejmowaniu i zakładaniu wahacza utargali tuleję, albo była już mocno zużyta i przy montażu wahacza się naderwała. Najśmieszniejsze jest to, że nie potrafili zdiagnozować skąd ten stuk... Wprowadzili mnie w pole z przegubem wewnętrznym i poduszką skrzyni... Tak więc polecam mieć pewność przed jakąkolwiek wymianą części. Bo mechanikowi to na rękę, a posiadaczowi auta już mniej.
Okazało się (przy innej okazji), że oprócz sworznia wahacza lewego - jedna z tulei tego wahacza normalnie latała zamiast siedzieć ciasno.
Po wymianie problem zniknął.
A problem wyglądał tak:
Przy zmianie biegów gdy szybciej sprzęgło się puściło był pojedynczy stuk. Tak samo stuk pojawiał się gdy jadąc na IV biegu puściło się gaz i szybko dodało - za każdym razem po puszczeniu i dodaniu gazu jadąc na biegu był stuk.
Już myślałem, że to skrzynia, albo nowowymieniona dwumasa+sprzęgło (problem pojawił się po wymianie sprzęgła i dwumasy).
Teraz już wiem, że "serwisanci" przy zdejmowaniu i zakładaniu wahacza utargali tuleję, albo była już mocno zużyta i przy montażu wahacza się naderwała. Najśmieszniejsze jest to, że nie potrafili zdiagnozować skąd ten stuk... Wprowadzili mnie w pole z przegubem wewnętrznym i poduszką skrzyni... Tak więc polecam mieć pewność przed jakąkolwiek wymianą części. Bo mechanikowi to na rękę, a posiadaczowi auta już mniej.
Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD
Swist i stuki powiadasz
Może sprawdz najpierw łącznik elastyczny wydechu, ja miałem małą dziurkę i nawet zabardzo nie zauważyłem że gośniej chodzi ale przy każdej szybszej zmianie biegów świszczało jak w subaru odpowietrzenie turbo
przy większej prędkosci też juz było turbinkę słychać.Jezeli łącznik naderwany stuki też mozna łatwo wytłumaczyć.

Może sprawdz najpierw łącznik elastyczny wydechu, ja miałem małą dziurkę i nawet zabardzo nie zauważyłem że gośniej chodzi ale przy każdej szybszej zmianie biegów świszczało jak w subaru odpowietrzenie turbo

http://www.afczwa.com Czestochowskie Forum Akwarystyczne
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Mam podobne objawy: coś jakby stukanie przegubu, ale również podczas jazdy na wprost a w zasadzie przede wszystkim podczas jazdy na wprost. Wymieniłem w tym tygodniu przegub zewnętrzny lewy (stukał na przy skręconych kołach). Dzisiaj, jak na złość, coś zaczęło "terkotać" pod podwoziem z prawej strony. Podczas pierwszych kilometrów wszystko jest ok. Później terkotanie słychać szczególnie np. podczas dodawania gazu. Ma ktoś jakąś koncepcję? Przegub wewnętrzny?