Kappa - zablokowane drzwi!

intuos
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Kappa - zablokowane drzwi!

Post autor: intuos » 21 sie 2011, 13:02

Paweł,
Powiem, że bałem się najgorszego...mechaniczne otwieranie drzwi.... to by była katastrofa.
Na szczęście udało ci się to ogarnąć : ok2 :
Jeszcze raz dziękuje za przyjęcie mnie w weekend, głupio mi że zawracałem ci głowę w czasie kiedy powinno się odpoczywać - także jeszcze raz wielkie dzięki :)
k Coupe 20vt
Thesis 20vt

conq

Post autor: conq » 16 mar 2012, 0:18

Niech to szlag, dopadł mnie pech i mam zablokowane drzwi kierowcy - nie da się ich odryglować ani od zewnątrz, ani od środka. Szykuję się do zdjęcia boczku - jeśli ktoś ma jakieś cenne uwagi do zdejmowania go przy zamkniętych drzwiach, będę bardzo wdzięczny. Ech :/

conq

Post autor: conq » 16 mar 2012, 20:08

Pomocy - udało mi się odkręcić większość śrubek i zdemontować boczek na tyle, żeby móc zajrzeć z góry do środka przy jego odchyleniu. Widzę cięgna, nie bardzo mam za to pomysł jak ruszyć temat dalej, skoro zamek tkwi nieruszony bo nie ma się jak do niego dostać, a pozycja klamki wewnętrznej też jest przyblokowana. Jak Wyście się dostawali do tego zamka? Obejdzie się bez demolowania boczku?

argenta67

Post autor: argenta67 » 16 mar 2012, 20:14

conq pisze:Pomocy - udało mi się odkręcić większość śrubek i zdemontować boczek na tyle, żeby móc zajrzeć z góry do środka przy jego odchyleniu. Widzę cięgna, nie bardzo mam za to pomysł jak ruszyć temat dalej, skoro zamek tkwi nieruszony bo nie ma się jak do niego dostać, a pozycja klamki wewnętrznej też jest przyblokowana. Jak Wyście się dostawali do tego zamka? Obejdzie się bez demolowania boczku?
Boczek musowo zdemontować całkowicie i potem grzebać w zamku.

conq

Post autor: conq » 16 mar 2012, 20:25

Jak się to Wam udało mimo zamkniętych drzwi? Nie mam możliwości odkręcenia dwóch śrubek zasłoniętych przez kokpit...

Update: jak na mój gust nie ma opcji, żeby ściągnąć całkiem boczek bez jego demolowania na części (czego oczywiście wolałbym uniknąć). Cięgna udało mi się zdjąć i staram się któreś przesunąć przez zaczepienie drutem, ale ciężka sprawa - coś się zblokowało wewnątrz zamka i ani rusz :| Rozważam jeszcze opcję zdjęcia tylnych drzwi i przecięcie haka do rygla, choć to zapewne strasznie żmudna robota samym brzeszczotem, bo gumówką nie da rady... Ma ktoś jakieś rady lub inne pomysły?

harpusz
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: tomek

Post autor: harpusz » 10 maja 2012, 21:59

Witam
Mnie też to spotkało niestety (drzwi od strony kierowcy). Poradziłem sobie w ten sposób, że oderwałem alkantarę z boczku (można to zrobić delikatnie podważając), a następnie wywierciłem dziurę w miejscu, które przykrywa alkantara i przez nią na siłę ciągnąc za cięgna odblokowałem zamek. Podejrzewam, że niektóre białe zaślepki trzymające boczek uszkodziłem, ale coś się zawsze z tym wymyśli. Jutro będę kończył zabawę z tym problemem, więc jak ktoś chce to opiszę dokładniej i może wstawię jakieś fotki. W każdym razie sposób jest dość prosty i nie powoduje uszkodzeń zewnętrznych widocznych psujących estetykę wnętrza.
Pozdrawiam.
Kappa 2.0 20v 155KM

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej

Post autor: stabraf » 10 maja 2012, 22:45

Bardzo fajny i prosty sposób : yesyes :
Wrzuć foto dla potomności ;)

Awatar użytkownika
bogdan
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Kontakt:

Post autor: bogdan » 12 maja 2012, 7:00

j. w.

harpusz
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: tomek

Post autor: harpusz » 13 maja 2012, 15:41

Zgodnie z obietnicą opisuję (jest to mój pierwszy raz, więc przepraszam za niedociągnięcia :) )
Zdjęcie 1 jest już zrobione po odblokowaniu drzwi, ale chciałem pokazać, gdzie należy rwać alkantarę. Potem już będziecie widzieć kolejne mocowania boczku.
Obrazek
Oczywiście po demontażu ozdobnej obramówki klamki wyrywamy pilśnię z alkantarą z wyczuciem nie na siłę podważając wkrętakiem jeśli trzeba. I zostaje nam w ręku takie coś.
Obrazek
Obrazek
Potem zacząłem przewiercać boczek. Pierwszy odwiert był niewypałem, nic nie mogłem zrobić, ale drugi pozwolił mi chwycić kombinerkami cięgna. Ciągnąc ze sporą siłą odblokowałem zamek i udało się otworzyć drzwi. Oczywiście każdy przypadek będzie inny i wielkość wyciętej oprawy drzwi będzie zależała od potrzeb, jednak starajcie się nie zrobić większego otworu niż przykrywający boczek z alkantarą.
Obrazek
Oto zdjęcie całego boczku po otwarciu drzwi i "normalnego" demontażu opisanego na forum.
Obrazek
Po przesmarowaniu zamka nadszedł czas na złożenie całego teatrzyku.
Jak zauważycie boczek z alkantarą był przymocowany na 10 plastikowych białych uchwytów. W moim przypadku jeden zginął a 3 się nie nadawały do ponownego użycia.
Obrazek
Zastanawiałem się, co z tym zrobić i wymyśliłem taki patent:
Obrazek
Wyciąłem to z plastiku akurat miałem coś takiego (grube to na około 0,5 mm.) ale można też użyć cienkiej blaszki. Można też wyciąć takie kwadraciki i wywiercić dziurki mniejszej średnicy niż te czarne bolce:
Obrazek
Obrazek
Niektórzy spytają dlaczego tak? Odpowiadam, ponieważ sama nazwa wskazuje LANCIA, a więc rodzaj żeński, co oznacza, że jeszcze nie jeden raz będzie miała swoje humory i zabezpieczyłem się w ten sposób, że jeśli będzie potrzeba teraz szybkim ruchem ręki wyrwę ten boczek z alkantarą bez szkody dla estetyki auta. (oby nie :) )
No i to byłoby na tyle. Składamy całość i cieszymy się, że nie narobiliśmy widocznych zniszczeń. Aha pourywaną (nie wiem jak to nazwać?) osłonę naklejoną na blachę drzwi możemy podoklejać zwykła taśmą klejącą do sklejania tekturowych kartonów (w moim przypadku była to taśma z promocji :D ) Gdzieś to widziałem w jakimś warsztacie, ja to stosuję i nie narzekam.
Obrazek
Cieszymy się efektem końcowym:
Obrazek
Pozdrawiam.
Ps. Jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc zmniejszyć tą cyferkę w moim opisie to zapraszam na pw. ;)
Kappa 2.0 20v 155KM

Awatar użytkownika
czubax
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Tomek

Post autor: czubax » 26 wrz 2012, 14:34

No i mnie dopadła awaria zamka...a właściwie zamków....lewe i prawe przednie drzwi mogę zamykać i otwierać z klamki...nie moge jednak ich jednak zamknąć ( w znaczeniu zaryglować:)) . Ani z wewnątrz ani z zewnątrz kluczykiem - coś je blokuje. Boczek już zdjąłem ale nie mogłem odkręcić zamka bo ukręcony jest TORX...kupiłem wykrętaki i będę kombinował dalej...
Był: Lancia Lybra SW 2.4 JTD 150 KM, Lancia Kappa 3.0, AR 159, kilka AR 156
Jest: Lancia Thesis 2.4 JTD, Citroen CX 2.5 Prestige, Vel Satis 2.2 DCI

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”