Kappa 3.0 - zawór w układzie podciśnieniowym
Kappa 3.0 - zawór w układzie podciśnieniowym
Witajcie, w EPERze w układzie zasilania i wydechu są urządzenia podciśnieniowe, wśród których znajduje się zawór oznaczony 60586237. Ma on 3 króćce i okazuje się, że sposób podłączenia przewodów gumowych u mnie jest niezgodny z tym co widać na rysunkach EPERa. Zgodnie z rysunkiem jeden z przewodów wychodzi z zaworu za kolektora ssącego i powinno wchodzić na króciec przy miejscu montażu zaworu (to jest chyba jakiś czujnik ciśnienia?) do karoserii. Na drugi (tego wprost w EPERze nie widzę) idzie równolegle drugi przewód gumowy z dolnego króćca z dwóch z przodu kolektora ssącego i wchodzi na króciec obok. Od spodu natomiast jest króciec, od którego odchodzi kawałek przewodu i następnie znajduje się filtr. U mnie pierwszy krócieć jest nie podłączony, na drugi wpięty jest przewód z zaworu za kolektorem a od spodu ten z dolnego króćca z przodu kolektora. Czytelniej nie potrafię tego opisać. Czy ktoś wie jak ma być podłączony ten zawór?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Kappa 3.0 - zawór w układzie podciśnieniowym
Może jednak ktoś zerknie u siebie pod maskę i coś podpowie. Próbowałem zmienić podłączenie przewodów ale nie widać różnicy w pracy silnika.
Nie bardzo wiem o co ci chodzi bo ten rysunek z eper jest troszkę nie dokładny. Za kolektorem ssącym jest tylko silniczek krokowy do wolnych obrotów a ten z rysunku(podobny) jest zamontowany kolo akumulatora.
Chodzi mi właśnie o ten koło akumulatora. U mnie podłączony jest inaczej niż widać na rysunku Epera. Możliwe, że przy montażu LPG instalator pomylił się.
To sobie zamieniaj nic sie złego nie stanie.krzychc pisze:Chodzi mi właśnie o ten koło akumulatora. U mnie podłączony jest inaczej niż widać na rysunku Epera. Możliwe, że przy montażu LPG instalator pomylił się.
zamieniałem i żadnego efektuargenta67 pisze:To sobie zamieniaj nic sie złego nie stanie.
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Piotrek
Cześć,
mam takie 3,0 i jak wrócę wieczorem do domu to postaram się zrobić zdjęcia i napisać które przewody gdzie idą.
mam takie 3,0 i jak wrócę wieczorem do domu to postaram się zrobić zdjęcia i napisać które przewody gdzie idą.
Niema rzeczy nie do zrobienia czasami brakuje tylko czasu i pieniędzy.
Jest: Kappa SW 2.0 VIS
Była: Kappa SW 3.0 V6 vs Viking V40 1:1 nokaut obydwóch
Jest: Kappa SW 2.0 VIS
Była: Kappa SW 3.0 V6 vs Viking V40 1:1 nokaut obydwóch