Witajcie mam problem zauważyłem że przybywa mi oleju i czuć go benzyną. Podjechałem na kompa i okazuje się "mieszanka addtywna" krok za krokiem doszliśmy że na biegu jałowym jest 89% otwarcia przepustnicy.
Czy to może być powód że silnik nie jest w stanie przepalić takiej ilości benzyny i jakoś dostaje się do oleju?
Dodam że wymieniłem sondę lambda na oryginał bosch i przepływke też
Czy jedyną szansą jest wymiana przepustnicy?
Pozdrawiam
Lybra 2.0 - przybywa oleju
Re: Lybra 2.0 przybywa oleju
Jakaś dziwna diagnostyka? 89% otwarcia przepustnicy? kiedy? jak? na biegu jałowym? nie ma takiej opcji aby silnik benzynowy nie dał rady spalić podanego paliwa musiałby nie mieć ciśnienia na cylindrach ale wtedy by nie miał mocy.Ciechu pisze:Witajcie mam problem zauważyłem że przybywa mi oleju i czuć go benzyną. Podjechałem na kompa i okazuje się "mieszanka addtywna" krok za krokiem doszliśmy że na biegu jałowym jest 89% otwarcia przepustnicy.
Czy to może być powód że silnik nie jest w stanie przepalić takiej ilości benzyny i jakoś dostaje się do oleju?
Dodam że wymieniłem sondę lambda na oryginał bosch i przepływke też
Czy jedyną szansą jest wymiana przepustnicy?
Pozdrawiam

Re: Lybra 2.0 - przybywa oleju
Tak na biegu jałowym wskazania OBD
Czujnik położenia przepustnicy 1 87%
Czujnik położenia przepustnicy 2 11%
Czujnik położenia przepustnicy 1 87%
Czujnik położenia przepustnicy 2 11%
Re: Lybra 2.0 - przybywa oleju
Okazało się że to przepustnica i mam teraz pytanie do znawców tematu.
Czy po przełożeniu przepustnicy to normalne że auto gaśnie jak schodzi z wysokich obrotów? Trzeba ją adaptować w aso?
Czy może przyczyna jest jeszcze gdzieś inna typu przepływomierz. Dodam że silnik na luzie chodzi teraz idealnie równo nic nie syczy stuka ani puka.
Czy po przełożeniu przepustnicy to normalne że auto gaśnie jak schodzi z wysokich obrotów? Trzeba ją adaptować w aso?
Czy może przyczyna jest jeszcze gdzieś inna typu przepływomierz. Dodam że silnik na luzie chodzi teraz idealnie równo nic nie syczy stuka ani puka.