Kappa - stuki w zawieszeniu
Witam
Co najczesciej pada w tylnim zawieszeniu w Kappie?. Mam denerwujace stuki dochodzace wlasnie z tylniego zawieszenia - wymiana tulejek nie pomogla - co jeszcze moze byc do wymiany??
pozdrawiam, starki
Co najczesciej pada w tylnim zawieszeniu w Kappie?. Mam denerwujace stuki dochodzace wlasnie z tylniego zawieszenia - wymiana tulejek nie pomogla - co jeszcze moze byc do wymiany??
pozdrawiam, starki
Silenblocki. U mnie już też zaczyna stukać. Do wymiany tylne. Wymieniane (wszystkie) 30tys. temu. Tak szczerze mówiąc jest to słaby punkt w tym aucie, ale po części wynika z ambitnego rozwiązania tylnej osi. Jeśli wymieniłeś silenblocki i dalej stuka to nie wiem. Amortyzatory? Wyrobione poduszki gumowe w mocowaniu tłoczyska do nadwozia, lub nie dobręcone dobrze? Trzeba zobaczyć. Poza w/w nie ma tam raczej typowych słabych punktów. Przynajmniej ja o nich nie słyszałem.
k 2.4 (LPG)
delta integrale
delta integrale
Krzysiek, a jak się dostać do tych elementów, o których wymienieś. Chodzi mi żeby nie tracić zbednego czasu. Ile trzeba ty silentblocków, jakie sa ich ceny?
"My Lancisti musimy sie trzymac razem" Arystoteles
- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Masz kilka sztuk tego ustrojstwa. W tylnym zawieszeniu sa na pewno 2 duze i nie wiem czy nie 2 male. Ja dostalem w Vemapolu, ale np. wahacze wzdluzne kupowalem w serwisie Fiata. Podobnie jak takie jeszcze inne malutkie silentbloki."Arek" pisze:Krzysiek, a jak się dostać do tych elementów, o których wymienieś. Chodzi mi żeby nie tracić zbednego czasu. Ile trzeba ty silentblocków, jakie sa ich ceny?
Najlepiej, niech mechanik zobaczy, ktore pukaja. Wydrukuj mu z CD schematy tylnego zawieszenia i niech pokaze. Majac wtedy numer czesci Lancii mozesz szykac np. w Vemapolu.
Silenklocków jest 6 na koło (2 wachacze poprzeczne i 1 wleczony), ale wybija się na wleczonym w piaście (jest inny). Cena silenblocku 60 zł/szt. Starki ile dałeś? Zasadniczo wymiana jest prosta - tylko trzeba pamiętać że w k geometrię się ustawia na wachaczach więc nie kręcił bym poprzecznym. Zresztą nie ma co tam zaglądać. Żeby dostać się do poduszek trzeba odkręcić amortyzator (trzeba będzie ustawić geometrię?).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
k 2.4 (LPG)
delta integrale
delta integrale
Ja dalem za dwa silentblocki 50PLN i robocizna 80.
pozdrawiam, starki
pozdrawiam, starki
No i proszę jaka różnica w cenie. Ale ja już mam podebrane z czegoś innego. (Kiedyś kumpel kupił łożyska do Mirafiori w strasznej cenie, a po pewnym czasie takie same 4x tańsze... od Poloneza).
Tomek na CD tego nie ma. Jest oznaczony cały wachacz. Ten wibijający się z tyłu silenblock ma wymiary: fi32(na plusie)/fi 12, długość płaszcza 26, długość tulejki 32.
Tomek na CD tego nie ma. Jest oznaczony cały wachacz. Ten wibijający się z tyłu silenblock ma wymiary: fi32(na plusie)/fi 12, długość płaszcza 26, długość tulejki 32.
k 2.4 (LPG)
delta integrale
delta integrale
- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Kontakt:
W Lancii czesto nie sa to elementy wymienialne"Krzysiek" pisze: Tomek na CD tego nie ma. Jest oznaczony cały wachacz. Ten wibijający się z tyłu silenblock ma wymiary: fi32(na plusie)/fi 12, długość płaszcza 26, długość tulejki 32.

Np 46402860 - drazek, nie mozna dostac czesci zamiennej, jedynie calosc.
Czy z tego 'drazka' wybijaja sie najczesciej: 82490102? Jezeli nie to podaj, ktore to sa elementy.
Ja ostatnio kupowalem to: 82315794- 'tuleja, wal krotki tylny'

Czasami na tym CD nie wiadomo gdzie szukac czesci.
Od waszej rozmowy nt zawieszenia minelo kupe czsu a teraz ja mam ten sam problem.powiedzcie mi gdzie moge nabyc CD kappy zebym mogl poszukac odpowiedniej czesci {tulejki} do zawieszenia.Tmoek jezeli to nie bpoblem to zrob mi kopie.Romo"tomek" pisze:Masz kilka sztuk tego ustrojstwa. W tylnym zawieszeniu sa na pewno 2 duze i nie wiem czy nie 2 male. Ja dostalem w Vemapolu, ale np. wahacze wzdluzne kupowalem w serwisie Fiata. Podobnie jak takie jeszcze inne malutkie silentbloki."Arek" pisze:Krzysiek, a jak się dostać do tych elementów, o których wymienieś. Chodzi mi żeby nie tracić zbednego czasu. Ile trzeba ty silentblocków, jakie sa ich ceny?
Najlepiej, niech mechanik zobaczy, ktore pukaja. Wydrukuj mu z CD schematy tylnego zawieszenia i niech pokaze. Majac wtedy numer czesci Lancii mozesz szykac np. w Vemapolu.
Romo Kappa 2000 Turbo (LPG)
- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Kontakt:
Niebyloby problemu, gdyby nie to, ze wcielo mi gdzies plytke - musze jej poszukac."romo" pisze:Od waszej rozmowy nt zawieszenia minelo kupe czsu a teraz ja mam ten sam problem.powiedzcie mi gdzie moge nabyc CD kappy zebym mogl poszukac odpowiedniej czesci {tulejki} do zawieszenia.Tmoek jezeli to nie bpoblem to zrob mi kopie.Romo
Niestety na plytce nie znajdziesz silenblokow, gdyz lancia nie traktuje tego jako wymiennych elementow (na pewno nie wszystkie), tylko jako calosc z wahaczami.
W Vemapolu maja te czesci i wiedza 'o czym do nich mowisz'

zgadza sie, ja kupowałem (sory - mechanik mi kupował w Vemapolu - dobrał wsio co trzeba i zamontował) teraz stuki juz nie wystepują - wymieniono wahacz wzdłuzny i 1 silet blocek i jest rewelka.
"My Lancisti musimy sie trzymac razem" Arystoteles
jestem po wymianie tulej [tyle-mniejsze]z tylu i 2 tylnych tulej przedniego wahacza.po wymontowaniu wahaczy bo inaczej nie bylo szans sciagnac tulej okazalo sie ze odwulkanizowaly sie na wewnetrznej tulejce zostaly wymienione.caly koszt dwoch tulej na przod,2 malych tylnych plus robocizna[trzeba przyznac ze naszarpali sie w trojke] suma 310 zl a jaku wyglada to w innych warsztatach"starki" pisze:Ja dalem za dwa silentblocki 50PLN i robocizna 80.
pozdrawiam, starki
- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Kontakt:
Mysle, ze do przyjecia. Z tego co pamietam jak kupowalem to tez bylo po ok. 60 zl/szt. +robota to wcale nie jest duzo."romo" pisze: suma 310 zl a jaku wyglada to w innych warsztatach
BTW: i co kupowales zamienniki do Kappy czy od Cromy?
manele zamawial warsztat ktory robil usluge,wiec nie wiem ale tak jak mowilem nie mam przekonania czy byla konieczna wymiana tylnych tulej przedniego wahacza.jak juz wypalili tuleje bo inaczej nie chcialy zlesc to wymiana byla konieczna."tomek" pisze:Mysle, ze do przyjecia. Z tego co pamietam jak kupowalem to tez bylo po ok. 60 zl/szt. +robota to wcale nie jest duzo."romo" pisze: suma 310 zl a jaku wyglada to w innych warsztatach
BTW: i co kupowales zamienniki do Kappy czy od Cromy?