Lybra 1.9 - od czego jest ten kabel ?

endriu wawa
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra 1.9 - od czego jest ten kabel ?

Post autor: endriu wawa » 16 gru 2012, 18:34

Witam.
Przeglądając zdjęcia robione w 2010 roku zauważyłem "nadcięty" kabelek po zdjęciu plastikowej pokrywy silnika.
Jako, że od dłuższego czasu mam problemy z gaśnięciem silnika, z czy nijak nie mogę sobie poradzić, szukam wszystkich możliwych usterek... no iten kabelek mi trochę "śmierdzi"...
Może Któryś z Kolegów wie, do czego służy i czy ew. takie nacięcie, jak zaznaczone na foto może mieć jakiś wpływ na pracę silnika.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lybra SW 1,9 jtd 77kW

Były: 1.PF 126p (91'salon), 2.Opel Kadet Kombi(okularnik), 3.PF126p, 4.Mazda 121 (USA), 5.Mazda 121 (Japan), 6.Mitsubishi Carisma, ...

Krzysiek82
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Re: Lybra 1.9 - od czego jest ten kabel ?

Post autor: Krzysiek82 » 30 gru 2012, 21:58

Dobre pytanie... Kabelek ten wchodzi do wtyczki czegoś, co jest wkręcone do rozdzielacza paliwa - wszystkie nadmiary i powroty paliwa się zbiegają i wracają do baku. Czujnik temperatury paliwa to to nie jest, bo takowy jest wkręcony w podstawę filtra paliwa. Podgrzewacz paliwa (co często na Allegro się widzi) też to nie jest, bo ten także jest wkręcony w podstawę filtra paliwa. Też kiedyś szukałem co to jest, ale z braku czasu dałem sobie spokój...

Awatar użytkownika
Ramzes_II
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Imię: Dominik

Post autor: Ramzes_II » 30 gru 2012, 23:05

To jest czujnik paliwa na powrocie. Dość istotną rolę spełnia, gdyż ogranicza cisnienie pompy Rail, jesli temp paliwa jest zbyt wysoka. Sama pompa Rail nie ma czujnika temp paliwa, a paliwo się w niej nagrzewa przy sprężaniu. Wiec czujnik dali na powrocie, by dobrze monitować temp, paliwa.
Endriu polutuj to także.

A to o czym Krzysiu piszesz na podstawie filtra to jest tam czujnik temp i podgrzewacz, ale one działają tylko ze sobą na zasadzie: jesli temperatura paliwa z baku = x wówczas grzałka = off, jesli temp paliwa >x wówczas grzałka = on.
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW :D

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166
<<<<<<<<<<<<<<<<<<

endriu wawa
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: endriu wawa » 18 sty 2013, 16:27

Dzięki Panowie za informacje.
Pozdrawiam
Lybra SW 1,9 jtd 77kW

Były: 1.PF 126p (91'salon), 2.Opel Kadet Kombi(okularnik), 3.PF126p, 4.Mazda 121 (USA), 5.Mazda 121 (Japan), 6.Mitsubishi Carisma, ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”